Uleiurile esentiale, solutia pentru o stare de bine


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Mirosurile sunt parte extrem de importanta din viata noastra si ne pot schimba starea emotionala intr-o secunda. Este mai simplu sa observi asta atunci cand esti pusa in fata unui miros oribil – de la starea fizica de rau si greata, la dureri de cap si iritabilitate, poti trece, ca intr-un carusel, printr-o multime de stari cu repeziciune. Din fericire, mirosurile placute functioneaza si ele similar, cu rezultate care influenteaza si starea emotionala, si pe cea fizica.

Despre uleiurile esentiale am scris deja numeroase articole, o sa-ti las link-urile la sfarsitul acestei postari. Cumva, am devenit dependenta de ele, pe birou am un difuzor pe care il umplu cu arome energizante (lemongrass) sau care imi favorizeaza partea creativa (tamaie), iar pe noptiera am altul, cu arome relaxante (lavanda, neroli)

In special in perioadele stresante sau cand am o stare de neliniste, imi place sa ma inconjor de arome – de la cremele parfumate, la parfumurile de corp si pana la esentele de camera. Nu sunt singura care a observat beneficiile create in minte si corp. Explicatia data de specialisti este destul de simpla: oricare ar fi simturile implicate (auzul pentru muzica si sunete, vazul pentru obiecte sau peisaje, mirosul pentru uleiuri esentiale), atat timp cat mintea se concentreaza asupra lor, intervine o stare de relaxare care duce la inlaturarea stresului si a emotiilor si a gandurilor negative. Fizic, aceasta stare de bine determina secretarea in creier a unor hormoni ai placerii. Cu alte cuvinte, ne echilibram emotional si ajutam si chimia interioara. Desigur, efecte similare obtinem si prin plimbari sau alte activitati sportive sau in exteriorul casei, doar ca, in aceasta perioada, poate ar fi bine sa cautam mai multe solutii si in interiorul casei.

“Inhalarea vaporilor de ulei esential schimba starea si ne poate ajuta sa ne simtim mai calmi si cu picioarele pe pamant. Uleiurile insa nu sunt un tratament si nu pot inlocui meditatia, insa pregatesc calea spre o mai buna ingrijire a sinelui,” explica Hope Gillerman, aromaterapeut si autor al cartii Essential Oils Every Day: Rituals and Remedies for Healing, Happiness, and Beauty. 

Panaceu sau placebo?

Exista doua opinii majore in privinta uleiurilor esentiale: aceea ca sunt un remediu pentru minte si spirit, si aceea ca pot fi tratament pentru mai multe afectiuni ale corpului. Desi pentru cea de-a doua opinie nu exista recunoastere medicala, poate fi identificat un traseu istoric.

Aromaterapia a fost folosita de popoarele antice, dar a devenit terapie moderna in secolul al XX-lea. Bazele terapiei moderne au fost puse de chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse. Acesta a descoperit din intamplare proprietatile curative ale uleiului de lavanda, in urma unei arsuri la mana. Observatiile personale si cele facute in timpul testarii lor pe soldatii raniti in Primul Razboi Mondial au dus la redactarea cartii Aromatherapie Les huiles essentielles hormones vegetales, aceasta fiind si momentul in care termenul aromaterapie a intrat in uzul curent.

In ultimele decenii, aromaterapia a devenit populara datorita centrelor de wellness si SPA, iar companiile se intrec in a ne convinge ca uleiul lor are puteri miraculoase, vindecatoare.

Beneficiile uleiurilor esentiale

Stresul duce la dezechilibre majore in organism, de aceea este esential sa il mentinem la un nivel cat mai mic, sa luam pauze mentale sau sa asiguram un plus de energie organismului. Putem face asta si cu ajutorul inhalarii uleiurilor esentiale sau prin masajul acestora pe piele (doar a unor uleiuri, in anumite concentratii, pe pielea sanatoasa).

Ce uleiuri esentiale poti sa folosesti pentru diferite stari?

Pentru ameliorarea anxietatii: vetiver, neroli, menta, geranium, bergatoma, cedru si lavanda.

Pentru ameliorarea insomniilor: lavanda, musetel si trandafir.

Pentru o mai buna concentrare: rozmarin si menta.

Pentru un plus de energie: eucalipt, menta, rozmarin, cardamom, bergamota, ylang ylang, iasomie, lime, lamaie.

Impotriva apatiei: busuioc, grapefruit, menta.

Pentru ameliorarea durerilor musculare: vetiver, menta, pin.

Impotriva blocajului emotional: tamaie, trandafir.

In starile de irascibilitate: musetel, lavanda, portocal.

In extenuarea mentala: menta, rozmarin, nucsoara, lavanda.

In depresie (postnatala) : musetel, portocal, bergamota.

Cum sa folosesti uleiurile esentiale?

Cele mai frecvente recomandari sunt inhalarea si masajul.

Pentru inhalare, pune o picatura de ulei esential in palme si freaca palmele. Prin incalzirea lui pe piele, acesta se va evapora si tot ce trebuie sa faci este sa ridici palmele spre nas si sa inspiri calm. Unele uleiuri pot fi masate pe piele, de exemplu o picatura de ulei de menta poate fi masata pe tample pentru a ameliora durerea de cap (combinarea masajului relaxant cu mirosul mentolat vor creea o stare de relaxare).

Uleiurile esentiale pot fi picurate si in apa de baie sau intr-un difuzor.

Un ulei esential sau mai multe?

Daca nu ai folosit uleiuri esentiale pana acum, e bine sa le testezi pe rand si sa incepi cu cele mai cunoscute. Pe de alta parte, un singur ulei esential nu e la fel de puternic si nici la fel de placut ca atunci cand este folosit in combinatie. De exemplu, uleiul de ylang-ylang este greoi de unul singur, prea intens, insa combinat cu alte uleiuri acesta devine mai bland si capata o nota fructata.  

Ce trebuie sa stii cand alegi un ulei esential?

Unele uleiuri pot fi alterate, diluate sau supraprocesate, de aceea pot avea o eficienta redusa sau pot irita mucoasa sau pielea. Trebuie sa fii atenta nu doar la specificatiile de pe ambalaj, ci la certificatele pe care le-a obtinut ca marca a calitatii, si, recunosc, trebuie sa fii atenta si la pret (un pret mare nu inseamna automat calitate desi de cele mai multe ori asa este, dar un pret mic chiar nu vad cum ar putea fi echivalentul calitatii avand in vedere cat de multe plante trebuiesc folosite pentru un strop de ulei esential, dar si ce presupune asigurarea conditiilor optime de extragere si depozitare). 

Daca esti pasionata de uleiuri esentiale ca si mine, citeste si articolele mele mai vechi despre uleiurile esentiale si cresterea parului sau cele mai bune uleiuri esentiale pentru ten aici, aici, si aici.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

3 Comments

  1. 05/12/2020 / 08:59

    Foarte util articolul, multumesc mult pentru sfaturi!

  2. Adriana
    10/01/2021 / 21:56

    Buna,
    De unde putem achizitiona aceste uleiuri?

  3. Dana Sota
    12/01/2021 / 15:17

    Mie imi place cele de la Soil, au si site pt Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *