11 alimente bogate in fitoestrogeni


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Unele plante si seminte, inclusiv fructele de padure si semintele de in contin compusi care functioneaza ca phitoestrogeni.

Estrogenul este un hormon care are multiple functii in corp, inclusiv stimularea dezvoltarii sexuale ?i reproductive, inclusiv in reglarea ciclului menstrual si in crestrea si dezvoltarea sanilor.

In timp ce acest hormon este prezent in corpul nostru indiferent de varsta, femeile de varsta reproductiva au in general un nivel mai ridicat.

Nivelul de estrogen scade in timpul perimenopauzei si menopauzei iar acest lucru poate duce, printre altele, la bufeuri de caldura, transpiratii nocturne, insomnii si chiar riscul dezvoltarii anumitor afectiuni.

Fitoestrogenii, cunoscuti si ca estrogeni dietetici, sunt compusi naturali ai plantelor care pot functiona similar cu estrogenul pe care il produce corpul uman.

Cum iti afecteaza sanatatea fitoestrogenii?

Fitoestrogeni au o structura chimica similara cu cea a estrogenului si pot imita actiunile sale hormonale.

Fitoestrogenii se ataseaza de receptorii de estrogen din celule, cu potential de a afecta functia estrogenului in organism. Dar nu toti fitoestrogenii functioneaza la fel.

Cercetarile au aratat ca fitoestrogenii au si efecte estrogenice si antiestrogenice. Asta inseamna ca unii fitoestrogeni cresc nivelul de estrogen din corp, pe cand alti fitoestogeni blocheaza efectele hormonului si micsoreaza nivelul de estrogen.

Din cauza actiunilor lor complexe, fitoestrogenii reprezinta un subiect controversat in nutritie si sanatate.

In timp ce unii cercetatori si-au exprimat ingrijorarea ca un aport mare de fitoestrogeni poate cauza dereglari hormonale, majoritatea dovezilor duc catre efecte pozitive de sanatate.

De fapt, studii multiple au asociat aportul de fitoestrogeni dupa menopauza cu valori scazute ale colesterolui, simptome reduse, un risc mai mic de osteoporoza si anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul mamar.

Cu toate acestea, unii cercetatori sugereaza ca efectele benefice pot fi mici si inca sunt necesare studii care sa demonstreze rezultatele pe termen lung.

  1. Seminte de in

Semintele de in sunt niste seminte mici aurii sau maro care in ultimul timp au castigat notorietate din cauza potentialelor efecte benefice asupra sanatatii.

Ele sunt incredibil de bogate in lignani, compusi chimici care functioneaza ca fitoestrogeni. De fapt, semintele de in contin de pana la 800 de ori mai multi lignani decat alte alimente din plante.

Studiile arata ca fitoestogenii din semintele de in pot juca un rol important in reducerea riscului de cancer de san, in special la femeile aflate la postmenopauza.

2.  Boabe de soia si edamame 

Boabele de soia pot fi procesate in multe produse pe baza de plante, ca de exemplu tofu si tempeh, dar se pot consuma si ca edamame. 

Edamamele sunt boabe verzi de soia, nedezvoltate complet, culese inainte sa se coaca/ intareasca. De multe ori boabele edamame sunt vandute inghetate, in teaca lor necomenstibila. 

Boabele de soia si edamamele au fost legate de multe beneficii pentru sanatate si sunt bogate in proteine, multivitamine si minerale. Ele sunt de asemenea bogate in fitoestrogeni cunoscuti ca isoflavoni.

Isoflavonii din soia pot produce in organism o activitate similara cu cea produsa de estrogen prin mimarea efectelor naturale ale estrogenului. Ele pot creste sau scade nivelul de estrogen din sange.

Studiile arata ca isoflavonii din soia pot ajuta in scaderea frecventei bufeurilor sau in diminuarea intensitatii lor. In plus, o dieta bogata in soia inca din tinerete poate scadea riscul de cancer mamar.

Suplimentele cu isoflovoni din soia pot avea beneficii si asupra sistemului osos dupa menopauza.

Efectul isoflovonilor din soia asupra nivelului de estrogen din organism este complex. Pana la urma, mai multe cercetari sunt necesare inainte ca expertii in sanatate sa poate traga concluzii certe.

Sa nu uitam insa ca soia este una dintre cele mai modificate genetic leguminoase de pe planeta, deci daca te hotarasti sa consumi mai multa soia, sub orice forma, ai grija sa fie din culturi bio.

3. Fructe uscate

Fructele uscate reprezinta o gustare facila, delicioasa si bogata in nutriente.

Ele reprezinta si o potentiala sursa de diversi fitoestrogeni.

Curmalele, prunele uscate si caisele uscate sunt cateva din fructele cu cel mai ridicat nivel de fitoestrogeni.

In plus, fructele uscate contin o cantitate foarte mare de fibre si alti nutrienti importanti care le transforma intr-o gustare sanatoasa.

4. Seminte de susan

Semintele de susan sunt niste seminte mici super bogate in fibre ce se utilizeaza in mod obisnuit in bucataria asiatica pentru adaugarea unei consistente delicat crocanta si o aroma de nuci.

Ele sunt si bogate in fitoestrogeni, pe langa alti nutrienti importanti.

Interesant, un mic studiu din 2006 a aratat ca consumul de pudra de seminte de susan poate afecta nivelul de estrogen in cazul femeilor aflate la postmenopauza.

Participantele la studiu au consumat zilnic 50 grame de pudra de seminte de susan, timp de cinci saptamani. Iar asta nu doar ca a imbunatatit activitatea estrogenului dar a imbunatatit si nivelul colesterolului din sange.

5. Usturoi

Usturoiul este un ingredient popular care adauga o aroma intepatoare felurilor de mancare.

El nu este promovat doar pentru atributele sale culinare ci si pentru recunoscutul aport benefic asupra sanatatii. 

Desi studiile asupra efectului consumului de usturoi sunt limitate, exista numeroase studii pe animale care sugereaza ca usturoiul poate influenta nivelul de estrogen din sange. 

In plus, in 2012 a avut loc un mini studiu de o luna in care femeile aflate la postmenopauza care au luat suplimente de usturoi au avut valori mai scazute ale markerilor de inflamatie din analizele de sange.

Acest efect anti-inflamator poate oferi protectie impotriva pierderii densitatii osoase legata de deficienta de estrogen, desi este necesara o cercetare mai aprofundata.

6. Piersici

Piersicile sunt nu doar pline de vitamine si minerale dar si bogate in fitoetrogenii cunoscuti sub numele de lignani.

Interesant, analiza din 2009 unui numar de studii sugereaza ca dietele bogate in lignani pot scadea cu pana la 15% riscul de cancer mamar pentru femeile aflate la postmenopauza.

7. Fructe de padure

Fructele de padure au fost promovate de multi ani pentru beneficiile de sanatate impresionante.

Sunt incarcate de vitamine, minerale, fibre si alti compusi benefici ai plantelor, inclusiv fitoestrogeni.

Capsunile, merisoarele si zmeura reprezinta toate niste surse foarte bogate.

8. Tarate de grau

Taratele de grau sunt o alta sursa concentrata de fitoestrogeni, in mod special de lignani. 

Rezultatele unui studiu pe animale sugereaza ca macinarea taratelor de grau in particule foarte mici, “miconizate”, poate sa ridice mai eficace nivelul de estrogen din sange atunci cand sunt ingerate.

Dar pana la urma este necesara mai multa cercetare pentru a intelege efectele taratelor de grau asupra nivelului de estrogen din sange la oameni.

9. Tofu

Tofu este facut din lapte de soia coagulat, presat in blocuri de culoare alba. Este o sursa populara de proteine din plante, in mod special in dietele vegetariene sau vegane.

Este de asemenea o sursa concentrata de fitoestrogeni, in mare masura isoflavoni.

Tofu are una dintre cele mai mari concentratii de isoflavoni dintre oricare din produsele de soia.

10. Legume crucifere

Legumele crucifere isi iau numele de la florile care cresc in forma de cruce. Ele reprezinta o grupa mare de plante de diverse arome, texturi si nutrienti.

Broccoli, conopida si tipul de varza numit collard green sunt toate legume crucifere bogate in fitoestrogeni.

Varza de Bruxelles este bogata in  coumestrol, un alt tip de fitonutrient despre care s-a descoperit ca are activitate estrogenica. 

11. Tempeh

Tempeh este un produs fermentat de soia, un inlocuitor de carne popular in dietele vegetariene.

Este facut din boabe de soia intregi ce au fost fermentate si apoi presate intr-un bloc tare, dens.

Tempeh nu este doar o sursa excelenta de proteine, prebiotice, vitamine si minerale, dar si o foarte bogata sursa de fitoestrogeni, mai ales isoflavoni.

Sunt fitoestrogenii periculosi?

Beneficiile consumului de alimente bogate in fitoestrogeni probabil depasesc riscurile potentiale, asa ca  aceste alimente pot fi consumate in conditii de siguranta in cantitati moderate.

Totusi, cercetari limitate sugereaza ca un mare aport de fitoestrogeni poate fi asociat cu unele riscuri si complicatii. Aceste concluzii sunt inca neconcludente, asa ca este necesara mai multa cercetare pe oameni.

S-au mai ridicat urmatoarele ingrijorari potentiale asupra fitoestrogenilor:

  • Infertilitate: In timp ce unele cercetari arata ca fitoestrogenii pot dauna sanatatii reproductive, cele mai multe dintre ele au fost efectuate pe animale iar studiile umane clare lipsesc. De asemenea, mai multe studii arata ca nu exista legaturi majore intre aportul de fitoestrogeni si procentajele de sarcina.
  • Cancerul de san: Cercetari limitate arata o legatura intre fitoestogeni si un risc crescut de cancer mamar. Totusi, cateva studii au observat contrariul: ca aportul mare de fitoestrogen poate fi legat de diminuarea riscului de cancer mamar. Un studiu sugereaza ca aportul de fitoestrogen poate imbunatati rata de supravietuire a cancerului mamar.
  • Efecte asupra testosteronului la barbati: Contrar parerilor populare, studiile au arata ca aportul de fitoestrogeni nu are efect asupra testosteronului sau a altor androgeni la barbati.
  • Functie tiroidina scazuta: Unele studii asociaza aportul de isoflavoni din soia cu scaderea productiei de hormon tiroidian. Totusi, majoritatea studiilor asupra adultilor sanatosi nu au gasit nici un efect insemnat.

In timp ce studiile efectuate pe animale prezinta dovezi slabe ce sugereaza ca fitoestrogenii pot fi legati de aceste complicatii, multe studii umane nu au gasit dovezi in acest sens.

In plus, multe studii au asociat aportul de fitoestrogeni cu potentiale beneficii pentru sanatate, inclusiv scaderea nivelului de colesterol, reducerea simptomelor de menopauza si un risc mai mic de osteoporoza si cancer de san.

Concluzia

Fitoestrogenii se gasesc intr-o mare varietate de alimente din plante.

Pentru a impulsiona aportul de fitoestrogeni, poti incerca sa adaugi in dieta ta unele dintre alimentele nutritive si delicioase mentionate mai sus.

In majoritatea cazurilor, beneficiile includerii in dieta a acestor alimente bogate in fitoestrogeni depasesc orice risc potential de sanatate.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat,

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Sursa: www.healthline.com

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *