Ghid anti-ageing personalizat pentru ingrijirea pielii


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Ai trecut de 35 de ani? Nu e nicio drama! Dupa cum o demonstreaza o multime de femei celebre din intreaga lume si, fara falsa modestie, eu, 50 e noul 30, asa ca fa-ti putin mai mult timp pentru tine si urmeaza rutina corecta. Restul va veni de la sine! Te ajut cu un ghid anti-ageing personalizat pentru ingrijirea pielii.

Este chiar sub ochii tai si o poti analiza cu o privire critica sau indulgenta, insa pielea nu este doar o suprafata. Nu e de ajuns sa o cureti sau sa o protejezi pentru a o mentine tanara, ci chiar trebuie sa ii oferi o hrana potrivita, asa cum ii oferi si corpului tau sau copilului tau (pentru care, cu siguranta, de cele mai multe ori ai mai multa grija si atentie decat pentru tine).Si, cand vorbesc despre hrana pentru piele, ma refer la o multime de ingrediente care ajuta procesul de reinnoire a pielii, de hidratare, de energizare.

Lista scurta ar cuprinde urmatoarele ingrediente-cheie: retinol, colagen, acizi grasi, elastina, aminoacizi, ceramide, ingrediente pentru protectia impotriva soarelui. De ce? Hai sa iti dau mai multe detalii. Si, nu uita, inainte sa dai vina pe dermatologul tau ca nu ti-a spus ca unele ingrediente pur si simplu nu sunt prietene cu soarele, citeste cu atentie si ce las scris mai jos, dar si lista de ingrediente de pe produsul anti-ageing pe care il folosesti (abia deschis sau inclus de ceva timp in rutina ta de skincare).

Dupa cum spuneam, in afara de interventiile de la salonul de cosmetica (despre care am tot scris aicipe blog), niciun ingredient nu sterge ridurile complet si nu opreste trecerea timpului. De altfel, acesta este un proces natural, normal, de care te poti bucura de-a lungultimpului (chiar si dupa ce ajungi fata in fata cu monstruoasa menopauza). Insa, felul in care se comporta pielea ta, odata cu trecerea timpului mai depinde si de genetica, si de mediul in care traiesti si lucrezi, dar si de stilul de viata (epigenetica).

In orice caz, intr-o societate in care accentul este pus adesea pe aspectul tanar al pielii, asteptarile noastre de la produsele impotriva imbatranirii sunt cat se poate de mari. Si pana la urma ce ne dorim nu trebuie sa se limiteze doar la riduri – mai ales daca sunt rezultatul multor emotii pozitive, ci la aspectul general al pielii: unul tonifiat, luminos, care sa exprime pofta de viata, dorinta de a arata cat mai bine posibil.

Ghid anti-ageing personalizat

Daca vrei sa ai rezultate bune, alege intelept! Fii foarte atenta la ce scrie pe lista de ingrediente si nu face experimente necontrolate cu pielea ta. Adica, testeaza produsele, dar pe rand. Ai rabdare cateva saptamani ca sa vezi o schimbare, cat de mica. Sau renunta imediat, daca pielea are reactii intense de iritare la un anumit produs.

1. Filtrele pentru protectie impotriva radiatiilor solare

Ne-am obisnuit sa le spunem pe scurt SPF sau filtre anti-UV, dar filtrele pentru protectie impotriva radiatiilor solare sunt mai mult decat un ecran ingust si basic, gratie noilor tehnologii ale brandurilor care investesc sume uriase pentru cercetare. La noi nu prea exista cultura protectiei pielii impotriva efectelor soarelui. Daca nu ni se arde pielea, avem impresia ca am scapat. Si, uite asa, dupa niste ani, dupa mai multe concedii sau plimbari, soarele isi arata partea intunecata pe pielea noastra: pete pigmentare, lipsa fermitatii, riduri si chiar cancer. Deci da, soarele e vinovat de 75% dintre semnele imbatranirii! (asta daca chiar vrei sa dai vina pe altcineva)

Trebuie sa stii ca daca ai deja pete pigmentare, un produs cu SPF nu va sterge semnele imbatranirii, dar previne accentuarea acestora si, daca ai tenul acneic, il protejeaza lasandu-l sa lupte cu infectia.

Am scris mai multe despre produsele cu SPF chiar aici – parerea mea este ca tebuie sa alegi constient intre filtrele minerale si cele chimice.

2. Retinolul sau dusmanul soarelui

De fapt, mai corect este sa scriu, dusmanul pielii atunci cand aceasta este atinsa de soare fara protectie solara. 

Ecuatia e simpla: RETINOL + SOARE = PETE.

Ok, acum ca am lamurit acest aspect, vreau sa stii ca retinolul are cele mai mari beneficii anti-ageing, dar numai daca este folosit corect. Si aici ma refer la ecuatia de mai sus care, apropo, este valabila si iarna, nu doar vara.

Toti retinoizii sunt forme derivate din vitamina A si, atunci cand sunt aplicati direct pe piele grabesc regenerarea celulara – un energizant cu efecte pe termen lung, daca vrei. Actiunea lor vizeaza si liniile fine, si ridurile, si semnele lasate de acnee, prin cresterea secretiei naturale de colagen. Insa, de foarte multe ori, retinolul nu este tolerat de piele. Asa ca testarea pe o portiune mica de piele si includerea lui treptata in rutina, de la concentratii mai mici spre cele mai mari, chiar nu e o recomandare inutila. In orice caz, daca nu ai incercat retinolul pana acum sau daca ai experimentat si pielea ta a avut de suferit, alege variantele mai prietenoase cu pielea: bakuchiol si retinol (retinaldehyde).

Alti agenti puternici cu rol in regenerarea si exfolierea pielii pe care ii poti include in ingrijirea anti-ageing: peptidele sintetice, niacinamidele si adenozina.

3. Antioxidantii

Am mai povestit despre antioxidanti si cu alte ocazii, insa ce este esential sa stii este ca acestia sunt echivalentul pielii sanatoase, cu tonus bun, energizate. Ca sa retii mai usor, antioxidantii sunt, in marea lor majoritate, un cocktail de vitamine (A,C,E)! Asta inseamna ca pielea este protejata de actiunea factorilor externi care duc la formarea radicalilor liberi si la deteriorarea structurii pielii, dau fermitate pielii si calmeaza pielea, reducand stresul oxidativ.

4. Acizii AHA (acizii alfa hidroxi)

Pentru necunoscatori, cuvantul acid genereaza o atitudine usor rezervata, asa ca voi insista pe folosirea lor. Este adevarat ca BHA (dintre care cel mai cunoscut acidul salicilic) exfoliaza si elimina celulele moarte de la suprafata pielii, insa contributia sa este mai curand legata de problematica tenului mixt, gras, acneic, cu probleme, cu puncte negre si pori blocati ori dilatati. Insa, pentru efectul anti-ageing, acizii pe care te poti baza sunt AHA (acizii Alpha Hydroxy), un grup de ingrediente care exfoliaza si elimina celulele moarte de la suprafata pielii. De ce sa ii incluzi? Pentru ca, in timp, vei vedea efecte precum: o piele mai supla, mai neteda, cu aspect uniform, mai tonifiata. Ca si in cazul retinolului, introducerea lor in rutina ta trebuie sa fie treptata, de la concentratii mici si doar o data la 4-7 zile. Daca vrei sa afli mai multe despre AHA, am scris aici tot ce trebuie sa stii despre Acizii Alpha Hydroxy !Obligatoriu SPF 50 si anti UVA pe toata perioada utilizarii acizilor AHA !

5. Agentii de umplere

Exista o lista destul de lunga a ingredientelor care au rolul de umplere a ridurilor si de completare a resurselor de apa si ulei a pielii, astfel incat echilibrul exterior sa il completeze pe cel interior. Include: ceramidele, lecitina, glicerina, acizii grasi, acidul hialuronic, peptidele, aminoacizii si multe altele. Cum actioneaza? Agentii de umplere protejeaza pielea de pierderea apei, dau suplete pielii mentinand-o neteda si hidratata, imbunatetesc textura si te scapa de senzatia de disconfort.

Ce textura alegi pentru produsele anti-ageing?

O textura cremoasa nu inseamna beneficii mai mari si nu este sinonimul perfect al actiunii anti-ageing. Produsele anti-ageing pot fi sub forma de crema, lotiune, serum, gel sau picaturi. Insa, in functie de tipul de piele, unele se potrivesc mai mult sau mai putin cu chimia noastra.

Texturi mai cremoase, tip balsam sau uleioase functioneaza mai bine pe pielea uscata.

Lotiunile si serumurile sunt mai light si se potrivesc mai bine pentru pielea mixta si normala. 

Gelurile, formele lichide si serumurile care nu sunt pe baza de apa sunt perfecte pentru tenul gras, acneic.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat,

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *