Ce trebuie sa stii despre produsele de skincare anti-poluare?


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Am venit din aceasta vacanta in Maldive mai hotarata ca oricand sa cresc awarness-ul pe tot ceea ce inseamna sustenabilitate, anti-poluare, protectia mediului. Pentru ca fiecare dintre noi, la nivel micro, putem face diferenta.

Chiar daca avem senzatia ca suntem o picatura in ocean si ca ceea ce facem, fiecare dintre noi, nu are un impact vizibil si masurabil imediat, adevarul este ca fiecare gest conteaza.

Revenind la beauty – o industrie din ce in ce mai constienta si mai preocupata de cele de mai sus, ai vazut probabil care sunt tendintele in ingrijire din ultima vreme asa ca e imposibil sa nu fi observat termenul anti-poluare.

Am fost super atenta si chiar am gasit aceste produse tot mai des pe rafturile magazinelor de beauty. Probabil asta te-a facut sa te intrebi: poluarea chiar afecteaza pielea? Si pot produsele de ingrijire a pielii sa o protejeze?

Am decis sa investighez si sa intreb cativa dermatologi de top despre acest nou termen la moda… pentru ca deja poluarea ne afecteaza pe multe alte planuri.

Regimul de ingrijire/infrumusetare este extrem de personal, fie ca este vorba de cosmeticele pe care le testezi sau de felul in care iti speli parul. De aceea, de cele mai multe ori, ne bazam pe grupuri de educatori si experti sa ne impartaseasca din experienta lor.

De unde vine ideea de ingrijire anti-poluare?

Ca multe dintre trendurile internationale de beauty, ingrijirea anti-poluare vine din Asia. De data asta, poate si pentru ca in cateva dintre orasele mari asiatice, precum Beijing, aerul este foarte poluat.

Din cauza schimbarilor climatice care se manifesta oriunde in lume, am devenit mai constienti de acest fenomen masiv de poluare, in ultima vreme. 

Dar ce spune stiinta despre beneficiile unui produs de ingrijire a pielii anti-poluare?

Poluarea afecteaza calitatea pielii, fara doar si poate

Numeroase studii au facut legatura intre afectiunile pielii, inclusiv acneea, imbatranirea prematura a pielii si eczeme de tot felul. 

Particulele poluante trec prin membranele celulare si intra in corp iar cantitatea de poluanti din piele este similara celei inhalate, conform raportarilor. Asta inseamna ca un nivel similar de poluanti intra prin piele exact ca atunci cand inspiram chimicale toxice.

Dupa ce patrund in piele particulele poluante induc un stres oxidativ suplimentar scazand nivelul de antioxidanti. Procesul normal de metabolizare produce radicali liberi in mod natural. Si, tot in mod natural, corpul produce antioxidanti pentru a-i neutraliza, inainte ca radicalii liberi sa provoace daune la nivelul pielii.

In mod obisnuit, corpul poate mentine o balanta echilibrata intre radicalii liberi si antioxidanti. Insa factori externi ca poluarea si radiatiile UV pot provoca un dezechilibru, spun dermatologii.

Studii efectuate in 2015 si 2019 au aratat ca expunerea la poluantii din atmosfera priveaza corpul de vitaminele C si E. Acest efect provoaca inflamarea si afecteaza bariera de protectie naturala a pielii.

Poluarea aerului contribuie la deteriorarea calitatii pielii, la imbatranire, la aparitia petelor si a ridurilor, precum si la pierderea apei din piele (care duce la eczeme, dermatite de contact si urticarie).

Este nevoie de mai multe studii, dar, in ansamblu, simptomele afectiunilor cronice de inflamare a pielii (precum acneea si dermatita atopica) par a fi exarcerbate cand oamenii sunt expusi la niveluri mari de poluare.

Principalii agenti poluanti din aer:

1. Dioxid de nitrogen

2. Dioxid de sulf

3. Monoxid de carbon

4. Metale grele

5. Fractiuni de pulberi in suspensie (PM)

Compusii de oxid de nitrogen interactioneaza cu compusii organici volatili sub razele UV si devin activi la nivelul solului. Fractiunile de pulberi in suspensie (PM) duc la stres oxidativ si inflamarea pielii, conform studiilor. Hidrocarburile poliaromatice (PAHs)  sunt un alt poluant din fumul de tigara care cauzeaza imbatranirea prematura a pielii. Emisiile poluante ale autovehiculelor sunt majore, contribuind semnificativ la cantitatile de dioxid de nitrogen, monoxid de carbon si dioxid de sulf din aer.

In ce mod protejeaza cosmeticele anti-poluare?

Multi dermatologi considera ca nu exista suficiente studii care sa sustina rezultatele cosmeticelor anti-poluare si ca majoritatea celor efectuate au fost sustinute de companiile producatoare.

Exista cu siguranta erori si exagerari. Cu toate acestea, multe studii pot arata rezultate semnificative dupa utilizarea produselor cosmetice din studii.

La aceasta observatie se poate adauga si mentiunea ca termenul anti-poluare nu este reglementat si multe produse de ingrijirea pielii pot avea efecte anti-poluare chiar daca pe ele nu este mentionat acest lucru, adauga specialistii in ingrijirea pielii.

Ca o concluzie, toti medicii dermatologi intrebati au mentionat ca produsele de ingrijire a pielii cu beneficii anti-poluare contin ingrediente care protejeaza pielea de agresiunea factorilor externi, inclusiv de poluanti. 

Cum o fac?

1. Antioxidantii

Antioxidantii se leaga de radicalii liberi inainte ca acestia sa distruga celulele, explica medicii. Cercetari limitate dar promitatoare arata ca ar putea actiona impotriva distrugerilor cauzate de poluare. Mai multe studii din 2019 si 2020 arata ca persoanele care au folosit serum antioxidant cu vitaminele C si E si acid ferulic de 2 ori pe zi, timp de 2-4 saptamani au obtinut rezultate mai bune in reducerea petelor corelate cu poluarea. In mod evident, cei mai eficienti antioxidanti in protejarea pielii de radicalii liberi sunt: vitamina C, vitamina A, vitamina E, niacinamideresveratrolcoenzima Q10, polifenoli, flavonoide, acid feluric.

2. Hidratantii

O hidratare regulata intareste bariera de protectie a pielii, reducand riscul ca particulele poluante din aer sa patrunda in celulele pieli si sa cauzeze stres oxidativ. Recomandari: ceramide si acid hialuronic.

3. Filtre anti-UV

Razele UV sunt ca o bomba smart, intra in piele si distrug colagenul si fibrele de elastina care cauzeaza riduri, piele terna si schimbari la nivel AND, marind riscul de cancer de piele. Mai exista inca un motiv sa protejam pielea de soare: existenta unor particule poluante care se activeaza in prezenta soarelui. Un filtru mineral de protectie (dioxid de titan si oxid de zinc) cu SPF 30 sau 50 protejeaza si de UV, si de poluanti.

4. Probiotice si prebiotice

Particulele poluante afecteaza microbiomul pielii, format din bacterii si microorganisme care protejeaza natural pielea, iar acestea pot reechilibra balanta microorganismelor.

5. Alte ingrediente

Desi sunt mai putine studii, se presupune ca lista ingredientelor care protejeaza pielea de poluare ar putea include: malachit (magnet pentru metalele grele), alge, gingo biloba, sarea de mare. Insa mecanismul de functionare al lor nu este inca pe deplin inteles si dovedit.

Cum arata un ritual anti-poluare?

Iata cateva sfaturi despre cum poti sa obtii cele mai bune rezultate de la produsele de ingrijire anti-poluare:

  • Incepe cu un cleanser. Curatarea tenului poate reduce numarul de fractiuni de pulberi in suspensie (PM) de pe piele. Folosete un cleanser delicat, sapunurile dure indeparteaza bariera de uleiurile naturale ale pielii si compromit bariara naturala de protectie a pielii.
  • Aplica un produs anti-poluare: crema sau ser o data sau de 2 ori pe zi, dupa curatarea tenului. Daca e serum, aplica-l inainte de crema hidratanta.
  • Hidrateaza de doua ori pe zi. Asigura-te ca ai o bariera a pielii puternica hidratand-o.
  • Foloseste produse de protectie solara minerala, zilnic. Daca sunt minerale, trebuie aplicate pe piele la finalul ritualului de ingrijire a pielii (pentru ca nu intra in piele). Daca alegem un filtru chimic, acesta trebuie aplicat primul.
  • Ajuta-ti pielea sa se regenereze. Pentru a ajuta regenerarea pielii, cere sfatul unui dermatolog pentru a-ti exfolia pielea, mai ales daca apelezi la peelingul chimic care subtiaza pielea si o lasa mai expusa la agresiunea mediului.
  • Exfoliaza acasa pielea cu acizi AHA.
  • Fa o prioritate din miscare, somn si mancare sanatoasa. Aceste obiceiuri bune intaresc natural functia de protectie a pielii si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Ce produse sa alegi?

Expertii sustin ca cele mai bune variante sunt cele de tip serum si crema. Acestea raman pe piele si sunt o metoda buna de a oferi antioxidanti si umectanti pentru a preveni, a repara si a restaura sanatatea pielii. Cauta formule cu ceramide, acid hialuronic si antioxidanti (vitamina C si E). Adauga un filtru mineral pentru a bloca razele UV si poluantii. Iar asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa adaugi in rutina ingrijirii produse pe care scrie anti-poluare pentru a te bucura de aceste beneficii. Nu e nimic nou in aceste produse, a devenit doar inca un cuvant atractiv pentru produse care existau deja.

Acum stii!

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *