Blue Zones -Longevitate, vitalitate, sanatate


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Probabil ai auzit deja de Blue Zones – cele 5 regiuni de pe planeta in care oamenii traiesc peste 100 de ani, in cea mai buna stare de sanatate.

Am fost mereu preocupata de stil de viata sanatos si de longevitate, asa ca studiez de mai mult timp acest aspect, iar multe obiceiuri din cele descrise mai jos le-am testat deja pe propria piele, inca de acum 20 si ceva de ani.

Daca te intereseaza si pe tine la fel de mult sa ai parte de o viata lunga si santoasa, citeste mai departe despre Zonele Albastre – chiar merita aceasta abordare mai in amanunt.

Dupa cum vezi pe harta, zonele sunt raspandite pe 4 continente, ceea ce i-a facut pe cercetatori si oamenii de stiinta sa incerce sa inteleaga ce anume ii leaga pe locuitorii acestora, care este numitorul lor comun, ce fac ei (dar si ce nu fac!) astfel incat sa aiba parte de o viata lunga si de calitate.

Desi Zonele Albastre sunt departe unele de altele (mai putin cele din Europa), exista foarte multe similitudini legate de stilul de viata – hrana, miscare, apartenenta la familie si la comunitate, spiritualitate.

Dar sa le luam pe rand:

IKARIA – GRECIA

Aceasta insula mica din Marea Egee a avut o istorie tumultoasa, fiind invadata de persi, romani apoi turci, astfel incat locuitorii si-au izolat valorile, traditiile si cultura, conservandu-le cat mai bine cu putinta.

In ziua de astazi, ikarienii nu sufera de boli cronice si nici de dementa, principalii factori fiind geografia (clima calda, mediteraneana, cu mult soare), dieta (formata din legume proaspete, peste si fructe de mare, cereale integrale, leguminoase, ulei de masline, lapte si branzeturi de capra, vin rosu), deconectarea cu jocuri de domino, relaxarea fara a tine cont de trecerea timpului.

Tipul lor de miscare este unul firesc – mersul zilnic pe jos pana in vecini si gradinaritul, beau ceaiuri si infuzii de plante, dorm la pranz 🙂 , au un puternic simt al valorilor si familiei, socializeaza zilnic cu prietenii, au activitati in comunitate, tin post. Postul ii ajuta atat din punct de vedere restrictie calorica dar si din punct de vedere credinta/ conexiune cu divinitatea.

SARDINIA – ITALIA

Este prima Zona Albastra identificata de cercetatori in 2004.

Ca si in cazul Ikariei, populatia s-a izolat si si-a pastrat valorile si traditiile, inclusiv un stil de viata sanatos si nealterat de civilizatiile occidentale. Locuitorii Sardiniei vaneaza, pescuiesc, si se hranesc din recoltele proprii, petrec timp cu familia si prietenii, rad si beau vin rosu impreuna. Rata lor de depresie, suicid sau stres este aproape egala cu zero.

In comunitatile din Sardinia, batranii sunt ingrijiti de familie si foarte pretuiti pentru sfaturile intelepte si valoroase dar si pentru dragostea si ajutorul financiar oferit copiilor si nepotilor.

Miscarea consta tot in mersul pe jos, in medie 8 km pe zi, ceea ce are efecte benefice pentru oragnism (masa musculara, metabolism, oase si incheieturi sanatoase).

Vinul rosu Cannonau este consumat zilnic (1-2 pahare/zi) si contine de 3 ori mai multi flavonoizi (ajuta la curatarea arterelor) decat oricare alt vin rosu. Si daca tot vorbim de bautura :), din nou apare laptele de capra in dieta, cate un pahar/zi (este antiinflamator).

LOMA LINDA – CALIFORNIA

Comunitatea de aici de Adventisti de Ziua a saptea a ajuns la 9000 de membri, iar sanatatea este in centrul credintei lor.

Cele mai importante aspecte ale stilului de viata sunt vegetarianismul, miscarea si credinta. Sabbatul saptamanal este considerat un moment al recunostinteti si intoarcerii catre sine (factori determinanti in scaderea stresului), exercitiul moderat (plimbari zilnice) ajuta la pastrarea unui indice de masa corporala corect si implicit, la mai putine boli cardiace si tipuri de cancer, iar timpul petrecut cu familia si prietenii duce la patrarea valorilor si la impartasirea emotiilor.

Adventistii consuma nuci, mai mult decat locuitorii altor Zone Albastre, in medie de 5 ori pe saptamana, cate un pumn, nu mai mult.

Un element foarte important este actul de “a darui”, ceea ce se reduce (mai ales pentru persoanele in varsta) la gasirea unui sens, unui scop in viata; la fel, si actele de caritate/voluntariatul. A darui nu implica cadouri, bani sau lucruri materiale neaparat, ci darurile pot fi sub forma de sfaturi, timp, ajutor in gospodarie, etc.

De asemenea, aportul de carne este foarte mic (carne rosie/maxim o data pe luna), dar la majoritatea personalor acesta este inexistent, iar cina se serveste foarte devreme (ora 18.00). Alcoolul si tigarile sunt interzise.

OKINAWA – JAPONIA

Acesta zona din sudul Japoniei este recunoscuta de mult pentru longevitate (aici traiesc cele mai longevive femei), iar pe vremuri se chema “taramul nemuritorilor”.

Secretul lor este dedicarea catre familie si comunitate/cerc de prieteni. De asemenea, locuitorii zonei au un puternic sens al scopului in viata – denumit ikigai. Ei iti pot raspunde instant, la prima ora, dimineata, lucrul care ii motiveaza sa inceapa o noua zi.

Ca si mod de hrana, dieta lor este compusa din cartofi dulci – 67%, orez 12%, apoi legume, cereale si doar 2% din peste, carne rosie sau pui. Soia si preparatele din soia (tofu, supa miso) au un rol esential. La fel si plantele medicinale dar si condimentele – cum ar fi ghimbirul si turmericul.

Goya , cu beneficiile antioxidante si compusi care scad nivelul zaharului din sange, este una din plantele consumate constant in Okinawa.

Tot din stilul lor de viata face parte si miscarea (in special mersul pe jos si gradinaritul), expunerea la soare (vit.D + stare de spirit, chef de viata) dar si atitudinea celor mai in varsta fata de cei tineri.

Pentru a fi acceptati si a-i avea pe tineri aproape in viata lor, varstnicii stiu sa se faca placuti, prin a fi de ajutor si a avea o atitudine pozitiva.

NICOYA – COSTA RICA

Regiune scaldata in soare din zona Caraibelor, Nicoya este locul in care locuitorii longevivi au un sens in viata, sunt activi pana la adanci batraneti, sunt alaturi de familie si comunitate, sunt veseli si se bucura de prezent. Focusul este pe familie, varstinicii traiesc impreuna cu copii, nepotii, stranepotii.

Apa pe care o beau este calcaroasa, de ceea sunt putine cazuri de fracturi sau probleme osoase la cei varstinici, iar dieta este una bazata pe cereale integrale – 26%, lapte si branzeturi – 24%, legume, fructe iar peste si carne doar 5%. Traditional, hrana lor este formata din porumb si leguminoase, in special fasole, iar cercetarile arata ca este una dintre cele mai bune combinatii pentru longevitate de care omenirea a aflat pana acum.

Activitatea si miscarea zilnica constau in orice tip de munca fizica – lucru pe care il fac cu mare placere.

Ca si concluzie

Pare evident ca tot ceea ce au in comun locuitorii Zonelor Albastre ar fi urmatoarele:

  • dieta este saraca in calorii, iar carnea si pestele sunt consumate doar ocazional. Este deja stabilit cat de important este pentru longevitate si sanatate in general, ca aportul de alimente sa fie unul redus, si sa fie consumate 1-2 mese pe zi (post intermitent)
  • miscarea este una moderata, dar zilnica
  • focus pe famile si apartenenta la comunitate
  • gandire pozitiva si scop in viata
  • localizare geografica – 4 din cele 5 zone au iesire la mare si sunt insorite mai tot timpul anului

Iti poti face si testul personalizat de longevitate aici

Sper ca te-am ajutat si inspirat !

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Foto:

Blue Zones

https://www.weforum.org/agenda/2017/06/changing-the-way-america-eats-moves-and-connects-one-town-at-a-time/

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

  1. Marioara
    16/05/2022 / 18:24

    Buna. Luna viitoare merg în vacan?a, recomand?mi te rog lo?iuni ?i creme care sunt bune sau uleiuri care sa ma ajute sa ob?in ?i un bronz frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *