Top 7 metode de slabit in 2020


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Nu te lasa descurajata de sentimentul ca le-ai incercat deja pe toate. Hai sa vedem care sunt cele mai apreciate diete pe care le poti incerca in 2020.

Pentru ca preocuparea pentru silueta este extrem de mare acum, dupa vacanta si pentru ca foarte multe dintre voi m-ati intrebat ce se poarta in materie de dieta anul acesta (in stransa legatura cu sanatatea si beauty, bineinteles), am facut un top al celor mai eficiente metode de slabit.

In general, este in firea noastra sa ne relaxam la final de an si sa ne bucuram de Sarbatorile de iarna. Desigur, asta a insemnat mai putina atentie la ce am mancat si, mai ales, la frecventa cu care ne-am delectat cu bunatati. Iar efectele le vedem acum in cifrele indicate de cantar. Este in regula, nu e un scenariu dramatic! Facem un plan, ne tinem scai de el si in cateva saptamani/luni recastigam formele dorite.

Uite ce iti propun: iti voi povesti despre cele mai in voga metode de slabit, din care sa alegi ce ti se potriveste mai bine, dar si despre trei carti fantastice care fac legatura dintre hrana, trup si suflet.

Top 7 metode de slabit in 2020

1. Postul intermitent

Am mai scris despre aceasta metoda de slabit aici, dar revin si spun ca ea a ramas in top si pentru 2020.

Bunicile noastre il practicau din motive religioase, facandu-si bine atat fizic, mental dar si spiritual. Este deja stiut ca atunci cand iti privezi corpul de hrana, acesta incepe sa se repare si sa se refaca cu adevarat.

Postul intermitent este noua strategie de control al alimentatiei si consta in alternarea perioadelor in care mananci si a celor in care reduci din hrana. Fara gustari in perioadele de post!

Exista mai multe variante de post intermitent si, desigur, o poti alege pe cea care ti se potriveste mai bine:

metoda 16 cu 8: inseamna sa faci o pauza de 16 ore, timp in care nu mananci nimic, nici macar o gustare. In practica, inseamna ca poti avea doua sau mai multe mese pe zi, dar in felul urmator: prima masa la ora 12.00, a doua (sau inca una-doua mese ori gustari in intervalul 16.00 – 20.00). Daca vrei sa stii cine a realizat aceasta schema: este vorba despre antrenorul de fitnes Martin Berkhan. In cele 16 ore de post, ai voie sa bei apa, cafea sau bauturi nonalcoolice pentru a scapa de senzatia de foame.

metoda 5 cu 2: inseamna sa nu mananci nimic doua zile pe saptamana (dar nu la rand, ci cu doua zile cu mese regulate intre cele doua zile de post)

metoda alternarii, adica o zi cu mese si una fara. Cei care au testat aceasta metoda sustin ca este dificil sa urmezi acest regim si ca ai nevoie de o perioada de adaptare.

Pe una din schemele de mai sus se pot grefa si alte variante, adica:

postul razboinicului – ce a devenit popular prin expertul in fitness Ori Hofmekler – se traduce prin consumul de legume sau alimente care nu sunt preparate termic in timpul zilei, in cantitati mici si o masa foarte consistenta seara (intre 16.00 si 20.00).

postul spontan: cate o masa scoasa din rutina zilnica, din cand in cand. Adica, in loc de mananci mic dejun, pranz si cina zi de zi, la doua-trei zile sari o masa (mai ales daca nu simti senzatia de foame).

Cum functioneaza?

Postul intermitent limiteaza timpul in care consumi alimente si poate fi eficient daca nu exagerezi cu alimentele consumate in perioadele in care ai voie sa mananci.

Cat poti slabi?

Intr-un interval de 3-24 de saptamani, poti sa iti reduci greutatea cu 3-8%, dar si circumferinta taliei cu pana la 4-7%, conform healthline.com.

2. Dieta pe baza de plante

Cele mai cunoscute versiuni sunt veganismul si vegetarianismul, insa in alte variante de dieta pe baza de plante poti include si cantitati mici de carne in cantitati reduse. Ce poti incerca in acest an? Dieta flexitariana.

Cum functioneaza?

Tine de alegerea fiecarei persoane in parte daca elimina doar carnea sau orice aliment creat de o alta vietate. Restrictiile in astfel de diete pot sa mearga pana la eliminarea mierii, de ex.. In dieta flexitariana, regimul alimentar echivaleaza mai mult cu schimbarea stilului de viata, in care junk food este inlocuit cu fructe, legume, seminte, cereale, dar si cu portii mici de carne.

Cat poti slabi?

O serie de 12 studii au aratat ca cei care au ales o dieta pe baza de plante au pierdut in medie 2-2,5 kg, fata de cei care au ales un alt plan alimentar.

Alegerea iti apartine. Insa, atunci cand decizi sa elimini complet un aliment din viata ta, cauta o alternativa astfel incat sa nu pierzi nutrientii esentiali unui organism sanatos. De exemplu, cand alegi o dieta pe baza de plante limitezi aportul de nutrienti precum fier, vitamina B12, vitamina D, calciu, zinc si acizi grasi omega 3.

3. Dietele low-carb

Sarace in carbohidrati, diete precum Atkins, keto (si varianta ei mai recenta, keto vegetariana), LCHF (low-carb/high-fat) sunt foarte populare.  

Cum functioneaza?

Carbohidratii sunt restrictionati in favoarea proteinelor (care mentin masa musculara) si a grasimilor.

Dieta keto vegetariana combina elemente din vegetarianism cu cele ale dietei keto. In dieta traditionala keto, 70% din caloriile zilnice vin din grasimi (surse: uleiuri, carne, peste, lactate bogate in grasimi), insa planul keto vegetarian elimina carnea, pestele si le inlocuieste cu ulei de cocos, oua, avocado, nuci si seminte.

Cat poti slabi?

Desi cifrele variaza foarte mult de la o persoana la alta, de la un ritm de viata la altul, se pare ca cei care aleg o dieta slaba in carbo au rezultate mai bune in fata cantarului fata de cei care aleg dietele de tip low-fat. Fii atenta la nivelul de colesterol (este posibil sa creasca). Foarte rar, o dieta low-carb poate cauza aparitia unei afectiuni numite ketoacidosis, care devine fatala daca nu e tratata.

4. Dieta paleo

Bazata pe modelul arhetipal, dieta paleo se refera la hrana pe care stramosii nostri vanatori – culegatori o consumau in vremuri stravechi. La baza, are teoria conform careia majoritatea afectiunilor moderne sunt legate de consumul de lactate, zahar, legume la conserva si cereale procesate.

Ce poti manca?

Carne de pui si curcan fara pielita, carne rosie, fructe, legume, seminte, nuci.

Cat poti slabi?

Dupa 3 saptamani de dieta paleo, poti sa scapi de 2,3 kg in medie, iar circumferinta se poate reduce cu 1,5 cm. Avantaje de luat in calcul sunt si reducerea colesterolului si a trigliceridelor.

5. Dieta mediteraneeana

Chiar daca nu este o noutate, se pare ca aceasta dieta este in continuare in topul preferintelor celor care vor sa gaseasca calea spre mai putine kilograme, asa ca trebuie sa o amintesc si aici. In mare, aceasta metoda se bazeaza pe alimentele pe care obisnuiau sa le consume locuitorii din Grecia ori Italia. Desi, initial, scopul a fost sa reduca riscurile bolilor de inima, aceasta dieta ajuta si la reducerea greutatii corpului. 

Ce poti manca?

Pune pe lista si in cosul de cumparaturi fructe, legume, nuci, seminte, legume, cereale integrale, peste, fructe de mare si ulei de masline. Scoate cerealele normale, carnea si orice alimente procesate, zaharul, uleiurile rafinate.

Cat poti slabi?

Conform site-ului Institutului National de Sanatate USA, 19 studii realizate in ultimii zece ani au aratat ca persoanele care au combinat dieta mediteraneeana cu miscare si sport sau cu limitarea caloriilor au slabit in medie cu 4 kg mai mult decat cei care au ales sa tina doar dieta mediteraneeana. Poate la fel de important, cei care nu au facut sport nu au slabit, dar nici nu au adaugat kilograme in plus.

 6. MyWW, varianta 2020

Extrem de popular in USA, aceasta metoda prinde contur si la noi. In principiu, metoda nu restrictioneaza nicio categorie de alimente, dar presupune urmarea cu rigurozitate a unui plan personalizat de alimentatie, in care punctele zilnice trebuiesc respectate cu sfintenie. Varianta originala Weight Watchers lansata in anii 1960 avea la baza o varianta soft, numita “Prudent Diet”, creata de doctorul Norman Jolliffe. De atunci, planul alimentar nu doar ca s-a schimbat, pentru a tine pasul cu schimbarile din societate, dar s-a si modernizat. Asa se face ca in 2020 vorbim de MyWW, pe care il descoperi descarcand o aplicatie platita. Anul acesta, compania care dezvolta programul WW pune accentul din nou pe moderatie, nu pe eliminarea alimentelor favorite, cu trei noi optiuni adaugate in planul alimentar.

Cum functioneaza?

WW e un sistem bazat pe puncte acordate fiecarui aliment (sau bautura), stabilite in functie de caloriile continute, grasimi si fibre.

Cat poti slabi?

Se pare ca aceasta dieta functioneaza pe termen lung si procentual are rezultate mai bune fata de dietele obisnuite (cu 2,6% mai mult, conform Institutului National de Sanatate USA). Metoda este un suport excelent pentru persoanele care au deja restrictii alimentare (cum ar fi alergiile alimentare) si care nu se pot adapta la fel de usor altor diete. 

7. Dieta DASH

Denumirea dietei DASH este prescurtarea pentru Dietary Approaches to Stop Hypertension. In fapt, este un plan alimentar creat de nutritionistului Marla Heller in urma cu aproximativ 10 ani (si extrem de popular in ultimul deceniu) pentru a trata sau preveni hipertensiunea.

Cum functioneaza?

Daca vrei un exemplu concret, o persoana care urmeaza acest plan poate consuma in medie, zilnic, legume, fructe, carbohidrati sanatosi precum cerealele integrale, lactate cu un continut redus de grasimi, carne de pui sau de curcan fara piele. Poti manca si nuci sau seminte de 2-3 ori pe saptamana.

Cat poti slabi?

Nu exista studii relevante legate de numarul concret de kilograme de care poti scapa urmand aceasta dieta, insa impune un stil de viata mai sanatos, fapt care poate avea efecte pozitive in timp si asupra sanatatii inimii, si a corpului, in general. 

Oricat de populare ar fi metodele de slabit despre care ti-am povestit, calea cea mai sigura este cea creata pentru tine impreuna cu un nutritionist, dupa ce ai realizat si o serie de analize. Nu am povestit prea mult despre riscurile la care te expui, pentru ca nu vreau sa te sperii. Asta nu inseamna ca aceste riscuri nu exista. Deseori, dezechilibrele create de lipsa unor nutrienti duc la carente greu de recuperat. Trebuie sa fii constienta de faptul ca echilibrul alimentar inseamna si echilibrul sanatatii fizice si mentale.

Top 3 carti despre diete

Daca vrei sa studiezi mai mult fenomenul slabitului, iti recomand si cateva carti lansate recent si care propun viziuni diferite asupra comportamentului in fata alimentelor.

Dieta arhetipului

Exista o legatura profunda intre gandurile din subconstient si felul in care mancam si e important sa aflam cat mai multe despre aceasta legatura, crede specialista in nutritie Dana James. Autoarea cartii The Archetype Diet, lansata in 2018 si pe care o gasesti pe Amazon, identifica 4 arhetipuri pe care le foloseste in sedintele cu pacientii pentru a decoda factorii emotionali si sabloanele in alimentatie. Daca vrei sa slabesti, mancarea este doar o parte din ecuatie.

Cum arata aceasta ecuatie?

Schimbarea greutatii = mancare + miscare + hormoni + inflamatie + microbiomul din intestine + somn + medicamentele luate + mostenirea genetica + emotiile refulate + sentimentul de rusine.

Bio-individualitate

Mancarea nu este o masura unica ce se potriveste fiecarui individ. Asa se ajunge la conceptul de bio-individualitate. Fiecare dintre noi are un corp diferit, fiecare are alte nevoi.

Pentru a intelege mai bine felul in care fiecare corp proceseaza alimente diferite, Will Cole sugereaza o dieta a eliminarii pe termen scurt. In cartea sa, The Inflammation Spectrum, lansata in octombrie 2019, pe care o gasesti pe Amazon, acesta sugereaza sa elimini complet din dieta, timp de 4-8 saptamani, alimente care ar putea produce inflamatii in corp (gluten, branzeturi, ardei gras, cartofi, s.a.). Apoi le reintroduci unul cate unul, observand cu atentie ce modificari sufera organismul. 

Dieta Chakra

Majoritatea metodelor de slabit presupun eliminarea alimentelor care ne plac. Nutritionistul Deanna Minich propune o varianta de tipul paharul pe jumatate plin: in loc sa te concentrezi pe ce elimini de pe lista ta, sa te focusezi pe ce adaugi si sa te bucuri de descoperirea unor alimente noi. Cartea sa, The Rainbow Diet (2018) te ajuta sa descoperi beneficiile si varietatea de culori din fructe si legume. Sanatatea ar trebui sa fie placuta si plina de culoare.

Surse: Amazon, healthline.com, goop.com

Foto credits: pixabay.com

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

6 Comments

  1. Marioara
    28/01/2020 / 12:31

    Buna. Spune-mi te rog ce produse de între?inere recomanzi pentru femeile îns?rcinate pe perioada sarcinii,pentru a ramane pielea frumoasa dup? sarcina ? Care sunt cele mai eficiente ?

  2. Dana Sota
    30/01/2020 / 08:47

    Buna Marioara, in primul rand alege produse de calitate, oragnice sau dermato. Uleiurile de corp sunt cele mai eficiente, exista chiar si uleiuri/produse antivergeturi. Atat in perioada sarcinii cat si a alaptarii, recomand produse bio, ca de ex.https://www.weleda.com.ro/ingrijirea-pielii/mama

  3. Corina Panait
    02/02/2020 / 00:13

    Ciao, Dana
    interesante recomandarile tale privind dieta.
    Poti sa ma ajuti, te rog, cu o recomandare de medic/clinica care sa faca o interpretare a analizelor medicale si sa prescrie suplimente medicale. Am 47 de ani, ma aproprii de menopauza, ma confrunt cu o oboseala permanenta intrucat muncesc aproxim. 10 0re pe zi. Multumesc.

  4. Corina
    02/02/2020 / 19:20

    Buna, interesante informa?iile despre diete. Te rog ajuta-ma cu o recomandare de medic care sa imi prescrie suplimente/vitamine întrucât am trecut de 45 de ani si simt nevoia unor suplimente care sa vina in completarea dietei alimentare. Multumesc

  5. Dana Sota
    03/02/2020 / 17:11

    Sigur, chair acum urmeaza sa merg si eu la dr. Plesea la Cronos Med. 0725 570 362

  6. Roxana
    07/08/2020 / 15:51

    Salut, foarte interesant.
    Alternativ se pot folosi si centurile pentru slabit, din ce am observat randamentul este foarte bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *