Hai sa traim mult si bine! (1+2)


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Astazi vin catre tine cu un rezumat al primelor doua episoade din seria “Hai sa traim mult si bine!” cand am stat de vorba cu dl.dr. Adrian Stanescu, medic primar specialitatea Geriatrie si Gerontologie, cel care, de altfel, a si pus bazele Clinicii Oxxygene.

Bineinteles, am vrut sa stiu ce determina imbatranirea, cat de mult conteaza preventia si ce putem face sa avem o viata mai lunga dar si de calitate.

Astfel, am aflat despre cauzele imbatranirii la nivel celular care sunt multiple, dar principalele doua sunt sedentarismul si mancatul in exces. De asemenea, radicalii liberi reprezinta un factor important al imbatranirii pentru ca pot duce la degradarea celulei pana la moartea acesteia, de aceea trebuie contracarati pe cat posibil prin suplimente si terapii alternative (ozonoterapia, glutationul, vitaminoterapia).

Daca te gandesti sa dai vina pe gene, nu este cazul, pentru ca s-a demonstrat ca doar 30% din procesul de imbatranire il reprezinta factorul genetic iar restul de 70% este dat de stilul de viata, mai mult sau mai putin sanatos.

Apa este cel mai important aliment de care poate beneficia corpul tau pentru ca este implicata direct in absorbtia intestinala si procesul reactiilor chimice pentru producerea de nutrienti. Calculeaza-ti simplu necesarul de apa dupa formula 300 ml apa x numarul de kilograme (de ex daca ai 60 Kg va trebui sa bei 1800 ml apa/zi).

In ceea ce priveste aportul nutrientilor din alimente, dl dr Stanescu ne spune ceea ce trebuie mai degraba evitat/scos din dieta noastra, ca de exemplu zaharul. Zaharul este otrava pentru creier dar, completez eu, si pentru elesticitatea/fermitatea pielii (se produce fenomenul de glicatie cand moleculele de zahar se lipesc de fibrele de colagen, distrugandu-le).

Daca vrei sa stii cate calorii trebuie sa consumi pentru a functiona corect, iata si formula: 30 Kcal x numarul de kilograme, deci este foarte usor de retinut si facut analogia cu consumul de apa, numarul fiind acelasi. Consumul corect de antioxidanti, de exemplu, este dat de 3 legume si 2 fructe/zi, iar aceasta recomandare iti poate prelungi efectiv, viata. Daca sunt bio, cu atat mai bine! De asemenea condimentele pe care le adaugam in mancare au efect antioxidant.

Si chiar daca nu am ajuns la capitolul suplimente, de retinut ca vitamina D are si rol de imbunatatire/reparare a genelor noastre, peste 900 de gene sunt direct legate de consumul de vitamina D.

Foarte importanta pentru sanatatea noastra este activitatatea fizica moderata, astfel producandu-se un proces de vasodilatatie iar vasele noastre de sange isi patreaza elasticitatea, apoi se produce o oxigenare a creirerului si tesuturilor, se activeaza metabolismul, etc. Se pune accentul pe activitate fizica moderata, deoarece un efort fizic intens produce o cantitate si mai mare de radicali liberi.

Somnul trebuie sa fie de 7-8 ore/noapte, in somn are loc procesul de epurare la nivelul creierului iar intregul organism se regenereaza.

Este clar, Corpul uman este un miracol!

Daca vreti, puteti vedea/revedea mai jos ambele emisiuni 🙂

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *