Cum am descoperit harta ADN a pielii mele


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Zi de zi aflam lucruri noi despre genomul uman, aceasta amprenta unica care ne influenteaza viata, sub toate aspectele ei. Acest cod magic, pana de curand nedescifrat, ne poate dezvalui secretele organismului nostru, dar ne poate oferi deopotriva preventie si solutii, atunci cand este corect interpretat.

Deci, cat de departe poate merge stiinta pentru a ne pastra tineretea si aspectul proaspat al tenului? Cat de mult putem influenta trecerea timpului?

Putem afla harta ADN a pielii noastre?  Sa stim exact cum imbatranim, in functie de stilul de viata, dar si in functie de ceea ce am mostenit genetic?

Raspunsul este DA, putem afla toate acestea printr-un test simplu de efectuat pe baza de saliva, care ofera informatii extrem de valoroase si personalizate despre pielea noastra.

Am acceptat cu bucurie sa iau parte la aceasta testare (cine nu ar face-o?? ) atunci cand Amira’s  mi-a propus, in urma cu o luna, sa-mi descopar harta ADN a pielii.

Screen shot

Parametrii care au fost masurati sunt legati de laxitate, riduri si fenomenul de glicatie (stiti, am mai povestit despre asta), pigmentare, antioxidanti si sensibilitate/iritabilitate. Toti acesti factori influenteaza, pe termen lung, modul in care pielea noastra imbatraneste.

Scopul final este, fireste, de a sti exact care sunt ingredientele din produsele de ingrijire de care are nevoie tenul fiecaruia, ce tratamente estetice ajuta, chiar si ce alimentele/suplimentele nu trebuie sa ne lipseasca din dieta.

Testarea spuneam, este foarte simpla. Cu un kit special se recolteaza saliva, care se sigileaza apoi pentru a pleca la descifrare, in Australia. Pe langa acestea, am completat un formular cu multe intrebari, despre stilul meu de viata, obiceiuri, dar si despre parinti, tipul lor de piele, etc. pentru a oferi un tablou de ansamblu cat mai fidel.

Am asteptat, recunosc, cu sufletul la gura rezultatele.  Am vazut zilele trecute mailul Amirei, si am deschis, cu emotie, PDF ul de 10 pagini pline cu date personale.

Astfel, am aflat ca productia de colagen din piele este mai mica decat cantitatea care se pierde (pfff, daaaa!!!) deci nu stau grozav la capitolul fermitate si elasticitate. Nu e neaparat o surpriza, dar acum stiu procentul cu exactitate.

Dupa varsta de 40 de ani, pierderea colagenului este accelerata, lucru care duce, evident, la scaderea tonusului. Conturul fetei nu mai este la fel de bine definit, trasaturile o cam iau in jos…cum se spune :((( .

Ca ingrediente cosmetice mi-au fost recomandate resveratrolul, coenzima Q10, retinolul, vitamina C, iar ca suplimente alimentare, acid alfalipoic, falvonoizi de soia, vitaminele C si E. De asemenea mi-au fost recomandate si tratamente de radiofrecventa si cele cu acid glycolic.

Legat de glicatie si riduri, stau putin mai bine, ar trebui sa folosesc cosmetice pe baza de ceramide, factori de crestere, acid hialuronic si sa iau suplimente cu vitamina B1 si un baby aspirin, in fiecare seara.

Hm… la capitoul pigmentare, rezultatul e cel mai prost. Ador sa stau la soare, sigur, folosesc protectie 50 cand merg la plaja, dar nu port SPF in fiecare zi, cand ies din casa. Razele UV sunt factorul principal de imbatranire prematura, iar faptul ca organismul meu nu mai produce suficienta melanina pentru a se apara singur, duce la un risc crescut de  hiperpigmentare. Ce pot face? Sa folosesc produse cu acid ferulic, acid kojic si vitamina C, retinol, vitamina E. Si evident, SPF in fiecare zi.

Ca si suplimente, mi se recomanda vitamina C, D si E, licopen si beta caroten; IPL si laserul fraxel sunt tratamentele estetice cu eficienta dovedita care mi s-ar potrivi cel mai bine.

Ei, in sfarsit, in lupta cu stresul oxidativ am iesit invingatoare. Radicalii liberi sunt neutralizati de antioxidantii din produsele de ingrijire pe care le folosesc si, bineinteles si datorita dietei sanatoase,  al stilului de viata in general.

Ultimul parametru, sensibilitatea/inflamatia, apare iarasi cu un risc crescut. Se pare ca am devenit extrem de sensibila la chimicale, poluanti, parfum (uite ca acum stiu si de ce, instictiv, am apelat la organic si natural si nu am mai folosit atat de multe produse cosmetice parfumate).

M-ar ajuta ingredienti ca cimbru, vitamina E, acid hialuronic, factori de crestere, iar ca suplimente imi sunt recomandate cele cu omega 3, resveratrol, vitamina C, luminita de seara, aspirina pentru copii.

Tratamentele estetice LED, peelinguri cu acid salicilic sau facialurile cu vitamine sunt benefice tenului meu.

Tot ce am povestit aici despre harta genetica a pielii mele este pe foooarte scurt, pentru ca rezultatele primite sunt mult mai detaliate iar recomandarile si sfaturile, mult mai multe decat ceea ce am relatat eu mai sus.

Ideea este ca DA, iata ca putem afla atat de amanuntit si de clar predispozitia noastra la imbatranire, ce facem bine si ce facem gresit in rutina noastra de zi cu zi, ce putem corecta si mai ales, cu ce mijloace.

Desi eu voi continua sa incerc ultimile noutati in materie de skincare si de terapii anti-age, cu siguranta voi alege pentru rutina de ingrijire produse care contin ingredientele recomandate., pe care le voi alterna, pentru rezultate optime. Este un avantaj enorm, pentru ca nu voi mai sta sa bajbai si sa presupun ce-i trebuie tenului meu si ce nu.

Testarea genetica a pielii nu inlocuieste sfaturile specialistilor … Este harta TA personalizata, prin urmare ofera un suport stiintific incontestabil, un rezultat pe care niciun specialist nu are cum sa il ghiceasca.

Deci, nu este totul pierdut! Ageless Beauty chiar exista!!!

V-am facut curioase? Aflati mai multe despre testarea AND-ului pielii aici 

Your Beauty Is Your Lifestyle

Puteti citi si despre Testarea intolerantelor alimentare cu Pinner Test 

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

8 Comments

  1. monica
    25/01/2017 / 01:17

    buna Dana!
    poti sa imi recomanzi te rog o masca de fata pentru fermitate si un ser de fata la fel care sa imbunatateasca fermitatea pielii de pe fata? ma gandeam la glamglow firming mask dar cred xa e mai mult comerciala decat eficienta…asa ca ma bazez pe “experientele” tale?

  2. monica
    26/01/2017 / 00:57

    mersi mult Dana!
    imi poti eventual recomanda si o lotiune de corp prntru fermitate? sau imi poti spune ce ingrediente ar trebui sa contina o astfel de lotiune?
    pt corp mai folosesc ulei de cocos si elancyl slim nuit crema anticelulitica

  3. Madalina
    30/01/2017 / 23:12

    Buna seara!
    Va citesc cu mare interes de fiecare data si as dori sa cumpar cartea dvs.
    Stiu ca “m-am trezit” cam tarziu insa as vrea sa stiu daca mai exista pe undeva.Am incercat sa o cumpar on line insa dupa ce am asteptat 3 saptamani, mi s-a spus ca nu mai exista in stoc…
    Va multumesc mult pentru toate articolele interesante pe care le scrieti!

  4. Dana Sota
    03/02/2017 / 11:15

    Buna Madalina, multumesc tare mult!!! Din pacate cartea nu mai este la vanzare, ma tot gandesc sa o reeditez dar nu am materializat inca acest proiect. Anunt oricum daca se va intampla :))

  5. Roxana
    21/08/2017 / 22:15

    Buna seara , am 45 de ani si un ten uscat -sensibil. In urma cu 2 ani am fost la un control dermato si am fost diagnosticata cu keratoza pilara . Imi îngrijesc tenul de la 14 ani ,în prezent folosesc pt demachiat apa micelara Bioderma sensi bio, iar crema LA ROCHE POSAY TOLERIANE ULTRA. si mai rar crema cu acid glicolic 12 % de la ISIS PHARMA, toate astea la recomandarea medicului dermatolog. Le folosesc de 2 ani dar f?r? efecte vizibile…Ai putea sa imi recomanzi ceva care sa faca tenul sa arate mai bine ? Multumesc ?

  6. Dana Sota
    30/08/2017 / 15:06

    Buna Roxana, nu pot sa ma pronunt daca medicul dermatolog a pus un diagnostic. Parerea mea este ca dupa 2 ani trebuie schimbate produsele/tratamentul, evident ca nu mai da rezultate. Il recomand pe dr dermatolog Sebastian Pop, mergi cu incredere la el, din partea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *