Pinner test – testul pentru depistarea intolerantei alimentare


Iti place? Click aici sa ii dai share!


PT1_576x245

De cand am aflat ca pot sti cu precizie care sunt alimentele care imi fac bine si care nu, mi-am propus sa incerc o astfel de testare, pe care am facut-o la inceputul lunii martie, asa cum scriam si pe facebook.

Ca multe dintre voi, si eu sunt preocupata de santatate si incerc, pe cat posibil, sa elimin din viata mea alimente, produse, situatii si chiar persoane care simt ca nu imi sunt benefice.

Pentru mine, echilibrul interior si starea generala de bine sunt esentiale, iar cand acestea sunt perturbate de diversi factori, iau masuri.

In cazul de fata voi scrie despre intoleranta alimentara, considerata ca fiind o boala.

Chiar daca consumam alimente care, in mod normal, sunt considerate a fi sanatoase, fara sa stim, putem aduce organismului nostru un mare deserviciu.

Ce este intoleranta alimentara?

Intoleranta alimentara se refera la dificultatea de a digera anumite alimente si poate fi temporara sau permanenta.

In cazul intolerantei temporare, aceasta poate aparea atunci cand consumam excesiv un aliment, pentru o perioada mai lunga de timp, cand organismul reactioneaza la anumiti aditivi alimentari, cand exista in corp diferite modificari hormonale (perioade de ovulatie sau premenstruale, menopauza).

Intoleranta permanenta este cea cu care de obicei ne nastem, atunci cand ne lipseste o anumita enzima necesara digestiei complete a unui anumit aliment.

Enzimele sunt acele proteine care au rolul de a facilita metabolismul, prin descompunerea alimentelor consumate, si de multe ori, acestea sunt in deficit sau lipsesc complet.

 

PT2_491x500

Care sunt simptomele intolerantei alimentare?

Organismul nostru este sensational de destept, de aceea el identifica ingredientul care nu ii face bine (adica pentru care nu are suficiente enzime digestive) si raspunde printr-un proces inflamator.

Concret este vorba despre :

  • balonare si alte probleme digestive mai grave, cum ar fi cele de tranzit intestinal si nu numai
  • letargie si stare de oboseala
  • constipatie cronica sau diaree
  • sindromul colonului iritabil
  • afectiuni ale pielii (eruptii, eczeme, cosuri/acnee, etc)
  • dureri de cap
  • probleme la nivel osos/articular

Cele mai frecvente intolerante sunt la gluten (component al graului, secarei, orzului, orezului) si la lactoza.

 

A nu se confunda intoleranta alimentara cu alergia alimentara

Alergia alimentara este mult mai agresiva in simptomatologie decat intoleranta, dar si mai rara.

Daca de intoleranta alimentara (alergia alimentara intarziata) sufera la un moment dat in viata, cam 50% din populatia adulta, cu alergiile alimetare se confrunta doar un procent de 2%.

Spre deosebire de intoleranta alimentara, cand reactiile organismului pot aparea la un interval de timp de 8 pana la 72 de ore de la ingerarea ingredientului vinovat, alergia alimentara se declanseaza spontan, imediat dup ace alimental a fost consumat, putand duce chiar la deces.

Pinner Test si experienta mea

Am ales Pinner Test – test de ultima generatie la nivel mondial, ce foloseste tehnica IgG – Microarray, pentru depistarea intolerantei alimentare la 200 dintre cele mai frecvent consumate alimente.

Este esential, atunci cand doresti sa slabesti corect sau sa incepi un plan nutritional, sa cunosti exact care sunt alimentele cu care organismul tau nu este compatibil.

Am apelat la Amira’s Boutique Services si am optat pentru o testare la domiciliu, adica testul mi-a fost facut in confortul propriei locuinte.

Exista acest serviciu, pentru ca de fapt testul se efectueaza foarte simplu. Este nevoie de kit-ul Pinner Test adus de asistentul care efectueaza recoltarea si doar de cateva picaturi de sange, luate din deget.

Testarea a durat cateva minute, si nu a fost nevoie de o pregatire prealabila (se poate manca/bea inainte) , proba urmand sa fie trimisa in Italia, la laboratoarele Novolab – Microtrace

Pinner Test are o rata de acuratete de peste 98% si poate fi efectuat si copiilor de peste 2 ani, cam la ceast? vârst? au imunitatea organismului bine dezvoltat?.

Am asteptat, recunosc, cu sufletul la gura sa treaca cele 15 zile si sa primesc rezultatele. Neavand niste simptome clare, nu am reusit sa-mi dau seama singura daca am sau nu vreo intoleranta alimentara.

Rezultatele mi-au venit pe mail in prima faza, ca mai apoi sa fie interpretate de consilier nutritional Cristina Draghici.

Ce am aflat?PT#

Surprinzator, orezul se afla in fruntea listei, asa ca am fost indrumata sa il scot din alimentatie pentru minim 6 luni, si sa il inlocuiesc cu hrisca, quinoa sau paste integrale.

Pe locul 2 – tomatele. Rosiile contin licopen, la care, inteleg, ca mai multa lume manifesta intoleranta. Imi place la nebunie salata de rosii cu branza, abia asteptam vara dar … Sfatul medicului, 3 luni pauza. 🙁

Scortisoara (pe care oricum nu prea o consum), se afala pe locul 3, deci va fi exclusa o luna.

De asemenea, un fruct pe care il iubesc, pepenele rosu, mi-a fost recomandat sa-l consum cu moderatie.

In rest, totul perfect 🙂

Important de stiut, conform rezultatului Pinner Test, perioada de excludere a alimentelor “daunatoare” are loc în functie de gradul de intoleranta aferent. In cazul intolerantelor de grad I excluderea se face 1 – 3 luni I, La gradele II – III (III fiind cel mai grav) nutritionistul recomanda excluderea alimentelor care te afecteaza pentru o perioada de 3 – 6 luni.

Ma bucur ca am avut ocazia sa fac acest test si mai ales, ma bucur ca nu am multe alimente la care trebuie sa renunt.

Cu siguranta, voi avea grija ca in viitorul apropiat sa tin seama de sfaturile nutritionistului si sa am grija la ceea ce pun pe farfurie.

 

 

 

 

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *