Iti place? Click aici sa ii dai share!
Consumul zilnic de fibre alimentare este extrem de important pentru buna functionare a digestiei, ca parte a unei diete echilibrate si variate.
“Un colon sanatos inseamna un organism sanatos” spune medicina traditionala chineza, iar ayurveda, “stiinta vietii”, cu o vechime de peste 5000 de ani, sustine ca sanatatea organismului este data de sistemul digestiv.
Astazi este unanim recunoscut acest fapt, atat de medicina alopata cat si de cea alternativa.
Desigur, auzi vorbindu-se tot mai des despre fibre alimentare, dar ce sunt ele de fapt?
Ce sunt fibrele alimenatare?
Fibrele alimentare sunt niste carbohidrati care provin din plante.
In compozitia lor se afla sute de molecule de glucoza, dar care nu pot fi digerate de catre enzimele digestive, deci nu furnizeaza energie organismului.
Fibrele alimetare sunt clasificate ca fiind solubile si insolubile.
Fibrele solubile te fac sa te simti mai plin, deci ofera acea senzatie de satietate si te ajuta, practic, sa manaci mai putin. Cercetarile au demonstrat ca fibrele solubile sunt benefice si pentru sanatatea inimii, scazand nivelul de LDL – colesterol “rau”.
Atat fibrele solubile, cat si cele insolubile mentin un tract digestiv sanatos si ajuta la prevenirea constipatiei.
Alimente bogate in fibre solubile
- fulgi de ovaz
- fasole
- mazare,
- linte
- orz
- citrice
- capsuni
- pere
- mere (pulpa)
- castraveti
- telina
Alimente bogate in fibre insolubile
- cereale integrale si produse din cereale integrale
- tarate
- orez brun
- varza
- broccoli
- nuci si seminte (mai ales semintele de in)
- sfecla
- mere (coaja)
- coaja comestibila a fructelor (in general)
- conopida
Importanta fibrelor alimentare
Fibrele alimentare, dupa cum am mai spus, nu furnizeaza energie sau nutrienti, dar rolul lor este esential pentru buna functionare a sistemului digestiv.
De asemenea, fibrele alimentare ajuta la mentinerea unui nivel constant de energie dupa fiecare masa, nutrientii absorbindu-se mai lent si prin urmare energia din acestia eliberandu-se treptat. In felul acesta variatia nivelului de glucoza din sange va fi mica (nivelul glicemiei ramanand relativ constant)
Senzatia de satietate si variatiile reduse ale glicemiei sunt de foarte mare ajutor in mentinerea sau atingerea greutatii corporale dorite.
In plus, asa cum au demonstrat diferite studii, consumul de fibre favorizeaza mentinerea colesterolului in limite normale.
Iata si cateva sfaturi: consuma fructele cu coaja, cereale integrale, legume crude, nuci si seminte. Necesarul zilnic este de aproximativ 25 g, spun specialistii in nutritie.
Poate stiai toate lucrurile acestea, dar oricand este bine sa iti readuci in atentie ceea ce este important pentru a avea o alimentatie echilibrata.
Eu incerc sa mananc cat mai corect, stiti acest lucru, dar nu-mi iese mereu, iar de curand am incercat un nou produs, OptiFibre de la NestléHealth Science.
Ce este OptiFibre si cum se foloseste?
OptiFibre este un aliment pentru scopuri medicale speciale care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. El contine guma guar partial hidrolizata, 100% fibre solubile obtinute din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal in mod natural.
OptiFibre se dizolva in intregime atat in lichide reci cat si calde (bauturi, supe, sosuri ) sau in alimente moi (iaurt, piure de cartofi, piure de mar), fara a afecta consistenta si gustul acestora.
Fiecare recipient OptiFibre contine 125 g de pulbere si o masura pentru dozare.
In lichide se foloseste 1 masura la 200 ml iar in alimente moi, 1 masura la 150 g.
Amestecati si asteptati ca pulberea sa se dizolve complet. Bauturile carbogazoase nu sunt indicate pentru administrarea produsului.
Cum functioneaza OptiFibre?
Fibrele solubile, cum sunt si cele continute de OptiFibre, sunt fermentate de catre bacteriile din intestin, iar in urma acestui process se formeaza asa numitii acizi grasi cu lant scurt. Pe de o parte, acestia determina scaderea pH-ului din intestin, iar pe de alta parte sunt utilizati ca si “combustibil” de catre celulele din colon.
Fibrele solubile ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune din intestine
Un nivel scazut al pH-ului determina dezvoltarea selectiva a bacteriilor. Mediul acid este nefavorabil dezvoltarii bacteriilor rele care pot afectea sanatatea si functionarea, dar este favorabil dezvoltarii bacteriilor bune. Prin urmare, este inhibata cresterea bacteriilor “rele” si este stimulata dezvoltarea bacteriilor intestinale „bune“, iar in felul acesta activitatea intestinala normala este sustinuta pe termen lung, in mod natural.
Ce se intampla in intestinul nostru?
Bacteriile bune care colonizeaza intestinul nostru si acizii grasi cu lant scurt care apar in urma procesului de fermentare a fibrelor solubile contribuie la consistenta normala a scaunului si la un tranzit regulat.
Experienta mea
Recunosc ca nu reusesc in fiecare zi sa mananc suficiente fibre.
Majoritatea fibrelor pe care le consum provin din legume si leguminoase, apoi din seminte si nuci. Paine, prea putin, cereale, cateodata, si maxim un fruct/zi.
Asa ca am zis sa incerc OptiFibre de la Nestlé si mi-a placut foarte mult 🙂 .
Faptul ca se administreaza atat de usor, ca nu are nici un fel de gust si ca nu schimba cu nimic consistenta alimentelor mi se pare un mare plus.
De asemenea, este extrem de simplu de folosit, il poti lua cu tine oriunde, in deplasare sau in vacanta, atunci cand adaptarea la mancaruri noi se face mai greu si cand nu consumam exact ce trebuie sau in cantitate sufiecienta.
Eu am luat o masura pe zi, in completarea dietei mele, si efectele au aparut imediat.
Se recomanda administrarea de OptiFibre treptat, incepand cu 1 masura pe zi (sau ½ in cazul copiilor cu varsta mai mica de 11 ani). Daca este necesar, cresteti consumul treptat, cu o masura la fiecare 3 zile, fara a depasi doza maxima zilnica recomandata, de 5 masuri pe zi.
Odata ce activitatea intestinala s-a reglat, nu mai cresteti numarul de masuri pe zi. Se recomanda utilizarea timp de cel putin 3 saptamani.
Ceea ce iarasi mi-a dat incredere, este faptul ca produsul poate fi consumat si de copii, incepand de la varsta de 3 ani (atunci cand este nevoie, bineinteles), femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Mai multe amanunte puteti citi aici.
Articol scris in parteneriat cu NestleHealth Science.
Be good & be beautiful!!
Articole interesante:
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Este un produs excelent care il folosesc de multa vreme. Chiar isi face treaba.