Cum poti avea parte de o digestie sanatoasa ?


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Ca noi toti, si eu astept cu bucurie Sarbatorile care vor veni in curand!

De obicei stau acasa, adica in Bucuresti, profit de acest timp sa-l petrec mai mult cu ai mei, sa-mi vad prietenii apropiati, sa ma opresc din alergatura ultimelor luni agitate si aglomerate si sa-mi trag sufletul.

Perioada aceasta insa vine la pachet si cu un lucru care nu-mi place la fel de mult; peste tot pe unde merg sunt asezata la masa si, fara sa vreau neaparat, mananc mai mult ca de obicei. Ba chiar trebuie sa “gust” din preparate pe care nu le consum in mod normal, ca sa nu supar gazda!

Cred ca stii exact despre ce vorbesc, inclin sa cred ca si tu ai “problema” asta!

Sunt convinsa ca stii si cat de importanta este o digestie corecta pentru sanatatea ta.

De asemenea, stii ca doar atunci cand digestia se face asa cum trebuie, nutrientii din alimente sunt bine asimilati; tu te simti usor, nu ai acel simptom de stomac plin si nici nu esti letargic imediat cum te-ai ridicat de la masa.

Poate in perioada care va veni ar fi bine sa ai putina grija si la acest aspect.

Ce poti face pentru a-ti imbunatati digestia in mod natural? Iata cateva tips-uri:

  1. Mananca mancare “adevarata”, adica alimente neprocesate, fara aditivi si grasimi saturate care duc la inflamarea intestinului.
  2. Consuma multe fibre solubile (tarate de ovaz, legume, nuci) si insolubile (legume, fructe, cereale integrale) dar si prebiotice . Acestea functioneaza ca un burete si curata foarte bine colonul.
  3. Adauga grasimi sanatoase in dieta ta (avocado, nuci, seminte de chia, de in, somon, sardine, ulei de masline).
  4. Bea multa apa, lipsa apei duce la constipatie si adauga ceaiuri/infuzii din plante in dieta ta zilnica.
  5. Scapa de stres … sau macar incearca sa-l tii sub control. Stresul este asociat cu multe tulburari ale aparatului digestiv (constipatie, diaree, ulcer) care este direct conectat cu creierul. Deja sunt facute studii care arata ca yoga si meditatia ajuta digestia.
  6. Mindful eating – adica fii prezent atunci cand mananci, fii atent la mancarea din farfurie si nu la TV, nu te grabi, savureaz-o. In acest fel nu risti sa manaci mai mult decat ai nevoie si nu te vei balona.
  7. Mesteca bine fiecare inghititura. Digestia incepe in gura, atunci cand dintii sfarama mancarea in bucatele mici iar saliva ajuta deja la inceputul procesului de digestie.
  8. Fa miscare. Studii arata ca miscarea moderata (plimbare in pas grabit) dupa masa ajuta digestia cu aproape 30%.
  9. Ascuta-ti corpul. Atunci cand esti pe fuga si nu ai timp sa stai la masa linistit, ai tendinta sa manaci mai mult decat ai nevoie, iar de multe ori setea poate fi confundata cu foamea. Se pare ca semnalul de la stomac la creier, cum ca ai mancat suficient, ajunge in 20 de minute.
  10. Scapa de obiceiurile proaste. Fumatul duce la ulcer si reflux, alcoolul produce aciditate, mancatul tarziu duce la indigestie si arsuri stomacale.
  11. Atunci cand este cazul ajuta-te de suplimente precum enzime digestive, probiotice, glutamina, zinc.

Care sunt cele mai bune alimente care ajuta, sub diverse forme, la digestie ?

  • iaurt  si kefir – contin probiotice, acele bacterii bune care mentin intestinul sanatos
  • mere – contin pectine (o fibra solubila)
  • fenicul – contine fibre, reduce crampele, balonarea si flatulenta
  • seminte de chia – se transforma intr-o gelatina dupa ce sunt ingerate si creeaza acele fibre care “curata” colonul
  • papaya – ajuta la descompunerea proteinelor
  • cereale integrale 
  • ghimbir – ajuta la accelerarea digestiei si reduce discomforul stomacal
  • muraturi si alimente fermenate – contin probiotice
  • legume cu frunze verzi – spanac, varza de Bruxelles, broccoli, salata, pe langa faptul ca sunt o sursa excelenta de fibre insolubile, contin si magneziu, care usureaza constipatia
  • menta – uleiurile esentiale extrase din menta ajuta problemele precum balonarea, indigestia, diareea
  • ananas – contine bromelaina care descompune proteinele

Asa cum scriam mai devreme, sanatatea sistemului digestiv este esentiala pentru sanatatea intregului organism; practic, in urma unei digestii corecte, nutrientii din alimente ajung sa ne hraneasca fiecare organ si celula in parte.

Acum cativa ani cand mergeam la doctorita mea naturopata, stii, ca am tot scris despre ea, imi povestea despre enzimele digestive si cum acestea sunt secretate mai putin odata cu inaintarea in varsta. Mda… Inca o “bucurie” in plus, ce sa zic!

Deja simteam ca atunci cand mancam proteina de origine animala, mai ales carne, digestia mea era greoaie si nu ma simteam bine deloc. Ea mi-a recomandat pentru prima oara sa iau un supliment cu enzime digestive, atunci cand am nevoie.

Digestive Enzymes de la Calivita este un supliment alimentar care contine o gama larga de enzime naturale. In primul rand, spectrul larg de actiune se datoreaza amestecului de enzime format din pancreatina, pepsina, papaina, proteaza si bromelaina care, impreuna, descompun proteinele (din carne) in aminoacizi. Descompunerea carbohidratilor este realizata de enzima diastaza (numita si amilaza).

Ce ingrediente se regasesc in Digestive Enzymes ?

Turmericul este o planta din familia ginger care in ultimii ani a suscitat interesul cercetatorilor, iar principala substanta activa din compozitia lui este curcumina. Numeroase studii asupra curcuminei au demonstrat beneficiile acesteia asupra organismului, mai ales rolul sau puternic antiinflamator dar si actiunea binefacatoare in afectiunile digestive, in stimularea secretiei biliare. 

Chimenul este o planta aromatizanta folosita  inca din antichitate ca remediu pentru problemele digestive. Primele utiliz?ri pot fi atribuite parintelui medicinei, Hipocrat. Chimenul contine uleiuri esentiale care cresc pofta de mancare si stimuleaz? secretia enzimelor digestive, imbunatatind digestia si absorbtia. Principala substanta activa din semintele de chimen, terpenoidul numit anetol, inhiba spasmele tractului digestiv. Este benefic in indigestii, constipatie, dureri abdominale si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Are, de asemenea, proprietati diuretice, antimicrobiene si analgezice. 

Bromelaina este denumirea pentru un grup de enzime puternice care descompun proteinele si se gaseste in ananas. Bromelaina a fost descoperit? in anul 1957 si de atunci a fost intens studiata. Imbunatateste actiunea unor enzime digestive  cum ar fi tripsina sau pepsina. 

Cui ii este destinat suplimentul Digestive Enzymes?

Este un produs destinat in primul rand persoanelor care au diferite tulburari digestive, dar nu numai. El poate fi utilizat ocazional, atunci cand ai mancat prea mult sau ai consumat alimente bogate in proteine, care se digera mai greu.

Parerea mea

Eu folosesc de mult timp enzime digestive, in special dupa mesele in care mananc mai mult si este un supliment care nu ne lipseste din casa. Desi dieta mea se bazeaza in special pe legume, sunt perioade cand mesele sunt mai dezorganizate si mai putin echilibrate; atunci enzimele digestive imi sunt salvatoare!

De asemenea, le iau mereu cu mine cand plec in vacanta, pentru ca atunci cand schimb ceva in modul de alimentatie, apar imediat probleme. Prima oara mi-au fost recomandate de medicul naturopat dupa cum spuneam, dar poti incerca si tu daca simti ca ai nevoie.

Te vor ajuta cu siguranta de Sarbatori 🙂

Articol scris in parteneriat cu Calivita.

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

  1. 31/07/2020 / 00:00

    Ai incercat si Papaya Plus? Este foarte bun pentru cei care nu tolereaza foarte bine produsele lactate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *