Retinolul – pro si contra


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Din punctul meu de vedere, Retinolul este Dumnezeul ingrijirii antiage! Acest ingredient minune iti poate fi cel mai bun prieten, sau dimpotriva, daca nu il utilizezi corect, cel mai mare dusman!

Cunoscutul derivat al vitaminei A, retinolul este unul dintre staruri, poate chiar The Star, asa cum sustin la unison dermatologii din lumea intreaga! Pe de alta parte, pentru ca este una dintre cele mai puternice substante din industria de beauty, comporta riscuri despre care trebuie sa te informezi la timp, mai precis inainte sa te trezesti cu tenul plini de iritatii, cojite, recidive ale acneei (desigur, daca scopul folosirii retinolului era sa corectezi leziunile) sau chiar cu pete pigmentare.

Toamna/iarna, atunci cand esti sigura ca nu te mai expui la soare, este perioada ideala pentru a incepe un tratament cu retinol.

Ce este Retinolul?

Retinolul este un nutrient esential in mentinerea sanatatii pielii, tocmai din acest motiv este pus pe lista celor mai eficiente tratamente dermatologice, dar si in foarte multe creme si serumuri pentru noapte (in anumite cazuri si in produsele pentru ingrijirea pielii aplicate dimineata), disponibile in retail. Diferentele sunt semnificative atunci cand vorbim de concentratie pentru ca in medicina sunt folositi retinoizii, iar in cosmetica, retinolul. Retinoizii sunt derivati directi din vitamina A si se gasesc sub forma de retinil palmitat, tretinoina (acid retinoic), retinaldehida. Vei mai intalni retinoizi si sub denumirea de adapalen sau tazaroten, folositi in tratamentele antiacneice. In orice caz, daca ai ajuns atat de departe in limbajul tehnic, atunci fie ai avut deja o discutie pe larg cu dermatologul tau, fie e cazul sa o ai. 

Ce trebuie sa stii?

Ce e important sa stii este ca forma pe care o ia vitamina A atunci cand are efectele miraculoase asupra pielii este aceea de acid retinoic. Acesta penetreaza rapid pielea si are efect antioxidant, stimuleaza producerea colagenului (proteina ce da elasticitate pielii), rezultatul final fiind umplerea liniilor fine. Dar, in produsele comerciale uzuale nu vei gasi formule cu acid retinoic, ci cu retinol. Iar retinolul trebuie sa treaca, in contact cu pielea, prin doua transformari inainte sa devina acid retinoic. Asta inseamna, printre altele, ca dupa aplicarea unui produs cu retinol nu ar trebui sa mai aplici un alt produs, cel putin 30 de minute, pentru a permite reactiilor chimice sa se desfasoare corect. 

Pe scurt, retinolul este un ingredient minunat pentru ca gratie lui aspectul tenului este mai neted, vizibil intinerit, fara pete, acnee sau alte imperfectiuni de suprafata. Dar, in timp ce partea legata de elasticitatea pielii ramane o constanta fixa, cele legate de pete, acnee si alte imperfectiuni se pot schimba la 180 de grade daca nu aplici corect sau daca abuzezi de aceasta substanta.

Asadar, care sunt aspectele neplacute si cand apar acestea? 

In urma cu cativa ani, foarte multe companii producatoare de cosmetice anuntau ca nu vor mai folosi retinol, din cauza ca utilizatorii acestei substante au depus mii de plangeri legate de aparitia cosurilor si a petelor (chiar daca vina le apartinea totalmente prin folosirea neadecvata). Ingredientul exista inca, dar concentratiile si tehnologia au fost schimbate (daca vrei sa fii sigura ca ce cumperi este sigur cauta pe eticheta: eliberare lenta sau incapsulat).

Atunci cand abuzezi

Unul dintre motivele pentru care derivatul din vitamina A esueaza esti chiar tu. Abuzul se traduce prin: folosirea retinolului inainte de 30 de ani (atunci cand tenul nu e acneic) sau prin folosirea unei concentratii mari, fara perioada de tranzitie. Daca vrei sa experimentezi cu aceasta substanta incepe cu o concentratie de 0,1 sau 0,2% si introdu-o treptat, cam de doua ori pe saptamana cel mult.

Apoi poti ajunge la folosirea ei zilnica (in fiecare seara) si in timp, poti creste si concentratia (pana la 1%).

Atunci cand uiti de protectia solara

Daca vrei un scenariu de groaza, atunci aplica retinol pe fata si iesi afara, la soare. Ce se va intampla? In contact cu lumina solara (nici macar nu trebuie sa fie 30 de grade afara, sa ne intelegem!), retinolul va determina pigmentarea pielii si, daca ai avut acnee, va readuce minunatiile inapoi pe chip. Deci, retinol + lumina solara = realy bad ideea. Ce trebuie sa faci cand folosesti un tratament cu retinol? Sa aplici crema cu SPF 50, in strat suficient de gros si, mai ales, uniform, pe toata fata.

Atunci cand aplici straturi gresite

Sa aplici produse antiacneice, formule cu alcool si acizi (alfa si beta), exfolianti duri si produse astringente impreuna cu retinol, este total gresit!! Acestea nu fac altceva decat sa agreseze un ten care este prins deja intr-o lupta acerba cu acidul retinoic. Deci, ai mare grija la ce alte produse vrei sa aplici. Excesul de zel nu ajuta nici in acest caz.

Atunci cand te grabesti

Daca aplici orice alt produs de ingrijire a tenului mai devreme de 20-30 de minute de la aplicarea retinolului, daca iesi afara imediat dupa aplicarea cremei cu retinol fara protectie solara, daca alegi o concentratie prea mare pentru a obtine efecte spectaculoase rapide, atunci pregateste-te sa fii foarte dezamagita de retinol pentru ca, iti place sau nu, acesta se comparta chiar ca un star: are regulile lui si daca il vrei in preajma trebuie ca tu sa ii respecti regulile si nu invers.

Voi ati folosit retinol sau acid retinoic pana acum?

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

5 Comments

  1. Claudia Soare
    22/10/2019 / 22:26

    Eu da, am folosit! Retinol 1% de la PaulaC. Si da, face treaba buna. Ar fi pacat sa nu l mai g?sim. Inteleg ca se doreste micsorarea concentratiilor. Eu nu am avut nici o problema cu el dar am respectat toate sfaturile de aplicat si protectie! Ce alte creme cu retinol si formule bune ne recomanzi Dana? Si daca ai o parere despre terapia faciala cu radiofrecventa VenusLegacy!? Multumesc!

  2. 25/10/2019 / 18:55

    Interesant articolul. Multumesc pentru informatie.

  3. Dana Sota
    29/10/2019 / 13:00

    Buna Claudia, da imi plac tratam. pe baza de radiofrecventa (si ultrasunete), trebuie insa facute sedinte mai multe, la intervale de timp regulate pt a avea rezultatele dorite. Recomand The Ordinary (serumurile cu retinol), Skinceuticals..Multumesc si eu!

  4. Oana
    05/06/2020 / 13:41

    Buna Dana! Imi poti spune te rog daca serumurile cu retinol de la The Ordinary se pot folosi in zona ochilor pentru ridurile de expresie? Si daca da, cu ce as putea sa ma dau dupa ce am folosit retinol in zona respectiva?

  5. Dana Sota
    08/06/2020 / 09:45

    Buna Oana, daca nu este precizat pe produs ca se poate folosi si in zona ochilor (si din cate stiu, nu este), este mai bine sa nu folosesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *