Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Despre relatii s-au scris tone de carti, articole, s-au facut mii de emisiuni si podcasturi iar consilierii de cuplu sunt acum pe val mai mult ca oricand. Deci ceea ce cuprinde acest articol este o parte infima a ceea ce inseamna a vobi despre relatii. Sumarul rezumatului, eventual.

Secretele unei relatii sanatoase – a se intelege fericite nu sunt atat de simplu de descifrat. Reprezinta un proces care dureaza cat viata, este vorba despre autocunoastere in cele mai profunde straturi, despre cunoasterea nevoilor tale, cunoasterea partenerului si nevoilor lui, a nevoilor voastre ca si cuplu.

Din experienta spun, o relatie, oricat de minunata ar fi la inceput si cu premise excelente de supravietuire, se construieste si se mentine cu multa munca, zi de zi. Nu doar in vacante, nu doar cand ai chef, ci zi de zi. Este ca un copil care trebuie ocrotit, hranit cu “alimente” de calitate ca sa aiba o fundatie solida si care sa creasca frumos si armonios. Stiu ca e greu, este foarte, foarte greu, dar nu imposibil.

Anul acesta de pandemie a zguduit extrem de multe cupluri, stii asta. Casnicii vechi s-au destramat in doar cateva luni, nemultumirile si frustrarile au iesit la iveala mult mai repede, oamenii si-au dat seama ca timpul este atat de pretios incat nu merita trait intr-o relatie nefericita, facand compromisuri peste compromisuri.

Daca ai sau iti doresti o relatie, probabil vrei una sanatoasa, adica una care sa te faca fericita. Partea dificila este ca oamenii sunt diferiti si au nevoi diferite. Si chiar si nevoile tale de comunicare, sex, afectiune, spatiu, valori sau hobby-uri se pot schimba de-a lungul vietii. De aceea, o relatie care functioneaza perfect la 20 de ani ar putea sa nu mai fie cum vrei tu sau ce vrei tu, la 30 de ani.

Ar mai fi de spus si ca ceea ce se considera la modul general relatie sanatoasa intr-un cuplu monogram nu e obligatoriu sa fie de ajuns sau definitoriu pentru un alt tip de relatie, nonmomogama.

Pe scurt, termenul de relatie sanatoasa este unul general pentru ca ceea face ca relatia sa functioneze depinde de nevoile celor implicati in ea. Chiar si asa sunt cateva elemente care ies in evidenta in relatiile pe care le admiram:

  • Adaptabilitatea

“Unul dintre lucrurile comune din relatiile sanatoase este adaptabilitatea, sustin terapeutii. Este vorba despre acei parteneri care se adapteaza circumstantelor si faptului ca ne schimbam si trecem prin diferite faze, in viata.

  • Dialogul deschis

Partenerii din relatiile sanatoase de regula vorbesc despre ceea ce se intampla in vietile lor: succes, esec si tot ce este intre ele.

Ar trebui sa te simti confortabil atunci cand vorbesti despre problemele care apar, de la maruntisurile de zi cu zi, ca munca sau prietenii, la probleme mai ample, precum starea mentala sau preocupari financiare.

Chiar daca parerile sunt diferite, cei doi parteneri se asculta unul pe altul si isi spun punctul de vedere. 

Dialogul merge in ambele sensuri. Si este important sa simti ca dai voce preocuparilor personale chiar atunci cand apar, nu mai tarziu.

  • Increderea

Este unul dintre cei mai importanti piloni dintr-un cuplu. Increderea implica onestitate si integritate. Fara secrete unul fata de celalalt. Atunci cand sunteti departe unul de altul, nu ar trebui sa va faceti griji ca celalalt ar putea sa isi indrepte atentia spre alta persoana. Dar increderea nu inseamna doar ca nu crezi ca vei fi mintita sau inselata. Inseamna si ca te simti confortabil si stii ca nu vei fi ranita fizic sau emotional. Inseamna si sa stii ca partenerul are cele mai bune intentii si ca te respecta suficient incat sa te incurajeze sa iei propriile decizii.

  • Mentinerea propriei identitati

Sa te bazezi pe sustinerea celuilalt nu inseamna sa depinzi intru totul de el, ci sa iti mentii identitatea ta ca individ. Asta face ca relatia sa fie echilibrata. Stii ca ai aprobarea si dragostea celuilalt, dar respectul de sine nu vine din exterior, ci trebuie sa iti apartina. E sanatos sa ai prieteni si cunostinte in afara relatiei tale cu care sa petreci timp sau sa ai hobby-uri comune. 

  • Curiozitatea/interesul

Unul dintre elementele cheie ale unei relatii bune, pe termen lung, este curiozitatea. Asta inseamna sa fii interesat de gandurile partenerului, de scopuri sau de viata lui de zi cu zi. Sa il vezi cum evolueaza, nu sa te fixezi pe cine a fost sau pe cine ar trebui sa fie. Curiozitatea mai inseamna ca esti interesata sa iei in considerare sau sa discuti despre schimbari in anumite aspecte ale relatiei daca acestea devin mai putin satisfacatoare. Asta implica o doza de realism. Sa vezi persoana asa cum este, nu asa cum ai vrea sa fie, intr-o varianta idealizata.

  • Timpul separat

Majoritatea relatiilor sanatoase prioritizeaza timpul petrecut impreuna, desi durata poate varia in functie de nevoile personale, de modul de viata si familie s.a.m.d.

Insa e nevoie si de un timp petrecut separat de cuplu, fie ca inseamna o activitate cu alte persoane sau de una singura. Timpul petrecut separat imbogateste experienta ambilor parteneri, avand ca urmare lucruri interesante de povestit atunci cand se reintalniesc … plus ca apare dorul de celalalt.

Oricum ar fi, nu e nevoie sa petreci fiecare moment in cuplu sau sa crezi ca relatia va avea de suferit daca nu o faci.

  • Spontaneitate si relaxare

Este esential sa iti faci timp pentru distractie si spontaneitate. Daca poti sa razi sau sa faci glume cu partenerul, e un semn bun. Ideea de a veni acasa de la job si de a sti ca te poti relaxa intr-un mediu safe, in cuplu, este extrem de valoroasa.

Uneori, provocarile vietii sau stresul pot sa afecteze un partener sau pe amandoi. Aceasta schimbare temporara poate duce la o racire a relatiei. Dar, daca poti petrece momente de relaxare in cuplu, chiar si pentru putin timp, relatia devine mai puternica.

  • Intimitatea

Adesea, intimitatea se refera la sex. Dar nu e o regula. O relatie poate fi sanatoasa si fara sex – atat timp cat sunteti amandoi pe aceeasi lungime de unda si va sincronizati. Intimitatea se poate limita la sarut, imbratisare, mangaieri, tinut de mana, dormit impreuna. Indiferent ce forma ar avea intimitatea fizica, ea asigura o conexiune necesara. Intimitatea se simte si la nivel emotional, nu doar fizic, si aceea este de fapt cea mai importanta. Sa poti sa fii vulnerabil in fata celuilalt, fara masti, fara frica de a fi ranit.

O relatie sanatoasa, atunci cand ambii parteneri isi doresc intimitatea prin sex, inseamna sa te simti confortabil sa vorbesti despre sex sau sa initiezi o partida, sa faci fata si refuzului, sa poti discuta despre dorinte si sa te simti in siguranta atunci cand iti exprimi dorinta pentru mai mult sau mai putin sex. Asta inseamna si sa respecti anumite limite si responsabilitati: sa nu fortezi partenerul, sa poti discuta despre factorii de risc (de la BTS, la sarcina).

  • Munca in echipa

Un cuplu solid poate fi considerat o echipa. Lucrati impreuna, va sustineti reciproc, chiar daca nu sunteti fizic impreuna in fiecare moment si chiar daca scopurile voastre nu sunt mereu aceleasi. Pe scurt, ai spatele acoperit. Stii ca daca nu te poti descurca singura, poti apela la el. Si tu, la fel, oferi sustinere atunci cand partenerul are nevoie de ajutor. Indiferent de natura problemelor ce intervin, stii ca te poti baza pe celalalt, no matter what.

  • Solutiile conflictelor

In orice relatie, oricat de buna si stabila ar fi, apar neintelegeri, frustrari, furie. Este normal, mai ales dupa ce trece un anume timp, iar aprtenerii pot evolua diferit. Ceea ce conteaza este felul in care rezolvi conflictul. Daca poti discuta despre diferentele de opinie politicos, onest, cu respect, esti pe drumul cel bun. Poti ajunge la un compromis sau la o solutie si fara sa il critici pe celalalt.

Semnale de alarma

Relatia ta ar trebui sa contribuie la sentimentul de implinire, fericire si conexiune. Daca ai tendinta de a fi anxioasa, suparata, nefericita alaturi de partenerul tau, atunci relatia ta e in dificultate. Care ar fi semnalele:

Unul dintre voi vrea sa il controleze sau schimbe pe celalalt

Nu este in regula sa controlam sau sa schimbam persoana de alaturi. Insa, daca un aspect din comportamentul lui deranjeaza, ar trebui sa te simti ok sa ii vorbesti despre asta, sa ii spui ce simti sau ce il rogi sa faca o schimbare. Daca ceea ce face chiar te derajeaza, atunci relatia are putine sanse sa dureze pe termen lung.

Partenerul tau nu respecta limitele

Limitele pot sa apara in relatie, de la dialogul respectuos la nevoi de intimitate. Daca stabilesti o limita si partenerul te forteaza sa o elimini, acesta este un semnal de alarma. Chiar daca se scuza si iti spune ca nu se poate abtine din a incalca limita, nu e de ajuns. Asta inseamna ca nu iti respecta decizia.

Nu petreceti suficient timp impreuna

De regula o relatie de dezvolta atunci cand cei doi parteneri se bucura de timpul petrecut impreuna. Evenimentele prin care trecem in viata pot sa reduca timpul petrecut impreuna, dar aceste schimbari sunt, de obicei, temporare. Relatia voastra este in pericol daca va vedeti din ce in ce mai putin fara un motiv foarte serios, ca problemele in familie sau responsabilitati la munca. Un alt semn este sentimentul de distantare sau usurare atunci cand nu sunteti impreuna. E posibil chiar sa cauti scuze ca sa nu petreceti timp impreuna.

Relatia pare inegala

O relatie buna tinde sa fie echilibrata, chiar si atunci cand este vorba de latura financiara. Dar egalitatea in relatie poate fi si de natura emotionala, comunicare sau asteptari. Perioade de inechitate pot sa apara, de exemplu atunci cand unul dintre voi isi pierde serviciul sau este bolnav. Dar, daca in afara acestor situatii exceptionale simti ca nu este o relatie egala, atunci acest aspect poate fi problematic.

Se spun vorbe grele

Nu e nimic in neregula sa iti arati preocuparea daca ai impresia ca partenerul tau face ceva care te ingrijoreaza. Dar, intr-o relatie solida, cei doi parteneri au grija sa isi exprime opniile si sentimentele intr-un mod productiv. Nu e sanatos sa critici constant sau sa fii criticata sau sa spui intentionat vorbe grele despre alegerile personale (de la mancare, al haine, prieteni, chiar filme si emisiuni preferate). Criticele pot crea sentimentul de rusine sau pot crea o imagine de sine proasta iar acest lucru este neproductiv. 

De asemenea, fii atenta la modul in care vorbeste despre altii. Chiar daca la inceput o relatie pare perfecta, daca partenerul tau vorbeste urat despre oameni, are un discurs agresiv, plin de ura sau daca face remarci discriminatorii sau misogine, aceste vorbe spun multe despre caracterul sau.

Nu te simti auzita in relatie

Poate ca nu te simti auzita pentru ca nu isi arata interesul atunci cand aduci in discutie o problema sau impartasesti ceva la care te gandesti. Sau daca ai dificultati in a-ti impartasi opiniile sau a deschide subiecte serioase pentru ca te temi sa le va ignora. Exista probleme de intelegere, dar, daca discuti un subiect si pare receptiv, insa nu schimba nimic sau pare ca a uitat complet ce ati discutat cu o zi inainte, este si acesta un semnal de alarma. 

Te temi sa iti exprimi dezacordul

Partenerii din cuplu ar trebui sa se simta in siguranta atunci cand isi impartasesc opiniile, chiar daca asta inseamna sa fie in dezacord. Daca partenerul are un alt punct de vedere dar il exprima cu dispret, grosolan, acest lucru arata adesea ca nu iti respecta ideile. Daca simti nevoia sa cenzurezi tot ce spui zi de zi sau daca ai impresia ca mergi pe coji de oua, probabil este timpul sa cauti ajutor profesional. Daca te temi de un abuz fizic sau verbal, vorbeste cu un terapeut cat mai curand. Nu ezita sa vorbesti cu prietenii sau familia si sa le ceri ajutorul.

Ce intrebari sa iti pui?

Este dificil sa aplici acelasi standard in orice relatie. Insa, daca ai indoieli legate de relatie, iti poti pune cateva intrebari pentru a intelege mai bine cum arata relatia ta:

  • Ma incurajeaza partenerul meu sa evoluez?
  • Avem planuri comune de viitor?
  • Vrem acelasi fel de relatie?
  • Pot fi eu insami alaturi de el?
  • Il pot accespta asa cum este?
  • Ofer si primesc in mod egal?
  • E viata mea mai buna alaturi de el?
  • Timpul nostru petrecut impreuna are sens?

Daca ai raspuns cu DA la majoritatea intrebarilor, atunci ai o relatie sanatoasa. Daca raspunsurile sunt mai degraba NU, atunci este nevoie sa-ti reevaluezi relatia.

Este bine sa-ti pui din cand in cand aceste intrebari, dupa cum scriam la inceput, fiecare dintre noi evoluam diferit iar relatia are si ea dinamica ei. Daca exista iubire si respect, in principiu se poate lucra la relatie, daca ambii parteneri isi doresc acest lucru.

Nu este suficient insa sa-ti doresti doar la nivel declarativ, ci este esential sa muncesti pentru asta.

Doua carti care mi-au placut si pe care ti le recomand, in cazul in care nu le-ai citit inca:

“Cele 5 limbaje ale iubirii” de Gary Chapman si “Tine-ma strns in brate” de dr. Sue Johnson.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *