Enzimele, partenerii naturali ai tenului luminos


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Poate nu ai apucat si nici nu ai avut chemare sa te preocupi in ultima vreme de luminozitatea si finetea tenului, dar poti face asta chiar acum, inainate de Paste. Aplici o masca sau un peeling usor, pe baza de enzime iar efectul se vede pe loc: mai proaspat, mai curat, mai stralucitor.

Tot timpul ai ingredientele la indemana, asa ca nu-ti ramane decat sa le combini si sa le aplici pe fata. Obtinute din fructe si legume, enzimele sunt perfecte pentru ritualul de ingrijire al pielii.

Cand iti doresti un ten luminos, uniform, exfolierea este cel mai bun prieten al tau. Mai simplu spus, exfolierea inseamna eliminarea celulelor moarte, astfel incat cele noi si sanatoase sa le poata lua locul. Acest lucru ajuta la netezirea zonelor aspre, estompeaza hiperpigmentarea si roseata si lumineaza pielea. Revenind la enzime: delicata, sigura, ieftina, simplu de obtinut si de folosit – asa as putea sa descriu, pe scurt, ingrijirea pielii cu enzime. Si ca sa nu lungesc vorba, spre deosebire de peelingurile chimice sau laser, exfolierea cu enzime foloseste bucati de fructe sau de legume, in care se afla aceste componente minunate care indeparteaza celulele moarte fara sa arda si fara sa distruga celulele active in procesul de exfoliere. Si, pentru ca actioneaza doar la suprafata pielii si sunt naturale, sunt, in general, sigure pentru orice tip de ten, chiar si pentru cel sensibil sau al femeilor insarcinate (care oricum, din cauze hormonale, o mai ia si razna, uneori).

Ce este un peeling enzimatic?

Dupa cum explicam anterior, rolul enzimelor este sa ajute la desprinderea celulelor inactive de la suprafata pielii, in acest mod permitand celor noi sa-i redea acesteia aspectul luminos, sanatos. „Enzimele utilizate in peelinguri provin din fructe si legume, precum ananas, papaya si dovleac”, spune medicul dermatolog Hadley King, specialist din New York. „Enzimele proteolitice ajuta la descompunerea proteinelor – inclusiv a proteinelor de keratina in stratul exterior al pielii. Acest lucru ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii, lasand pielea mai fina si mai moale, dar si la uniformizarea culorii tenului.”, explica dermatologul citat de byrdie.com. Ce alte motive te-ar determina sa alegi enzimele?

Avantajele exfolierii cu enzime

Unul dintre beneficii este ca nu trebuie sa ai un anumit tip de ten, enzimele fiind tolerate chiar si de pielea care se irita usor. „Enzimele sunt o alegere excelenta pentru persoanele care au pielea sensibila si care nu pot tolera acizii hidroxi alfa si beta (ca sa fac o paranteza, AHA si BHA, despre care v-am mai povestit aici, pe blog)”, spune King. In timpul tratamentului, dar si la final, pielea este mai putin iritata decat dupa microdermabraziune sau dupa tratamentele de resurfacing cu laser. Alte avantaje ar fi: stimularea productiei de colagen, o textura mai buna a pielii, netezirea liniilor fine si a ridurilor, reducerea cicatricilor si o culoare mai uniforma a pielii. Sa nu uit, si financiar aduc beneficii, cu atat mai mult cu cat fructele si legumele trebuie sa faca parte din meniul zilnic, la orice varsta. Spuneam ca sunt sigure pentru gravide si, deisgur, pentru cele care alapteaza, deoarece enzimele nu pot fi absorbite in piele si, atunci cand e home made, stii exact ce ai pus acolo. De asemenea, enzimele nu perturb? pH-ul natural al pielii, fiind ideale pentru pielea mai sensibila. Cu toate acestea, persoanele care se confrunt? cu acnee mai severa ar putea fi nevoie sa foloseasca acizii cu actiune mai intensa pentru a obtine rezultate optime in ingrijirea tenului. Iar daca ai herpes sau dermatita nu te aventura cu exfolierele facute acasa.

Si, pentru ca tenul fiecarei persoane are chimia lui, sfatul de a testa pe o suprafata mica de piele ramane mereu valabil, la prima incercare, indiferent daca folosesti un fruct curatat de tine sau un toner cu enzime din comert. Better safe than sorry!

Pregatirea tenului pentru exfolierea cu enzime

Ca in orice exfoliere, primul pas este demachierea, apoi poti folosi masca-tratament facuta acasa sau tonerul ori serumul pe baza de enzime. La fel ca in cazul tuturor exfoliantilor, trebuie sa incepi prin a introduce un produs pe baza de enzime de doua ori pe saptamana, apoi sa cresti treptat sau sa le combini, in functie de toleranta.

Cel mai bine este sa ramai in casa cateva ore, cel putn, dupa exfolierea cu enzime. In orice caz, daca iesi, nu uita de protectia solara si, nu te grabi sa aplici fondul de ten. Evita sa stai prea mult la soare, chiar daca ai aplicat corect produsul cu SPF.

Cum actioneaza enzimele?

Exact in acelasi mod in care enzimele produse de corpul nostru ajuta la descompunerea alimentelor pe care le consumam, enzimele din unele fructe si legume sau din produsele de ingrijire a pielii ajuta la descompunerea celulelor inactive de la suprafata pielii. „Exfolierea enzimatica imbunatateste inlocuirea celulelor moarte ale pielii, eliberand porii si dezvaluind celulele noi. Aceste celule noi asigura si o penetrare mai buna a produselor de ingrijire si o piele mai luminoasa”, spune esteticianul Bella Schneider pentru theklog.com. „Mai mult, enzimele accelereaza functia celulara atunci cand sunt folosite atat local, cat si intern, pot lupta impotriva radicalilor liberi si a oxidarii, protejand pielea de daunele create de mediu.”

Unde gasesti enzime

Unele fructe si legume sunt mai bogate ca altele in enzime si de aceea, daca vrei un rezultat bun, trebuie sa cercetezi putin lista lor (mai ales daca vrei sa incerci varianta de masca-tratament DIY).

Ananasul

Contine bromelina, o enzima care actioneaza ca un AHA, indepartand celulele moarte si are si proprietati antiinflamatorii.

Papaya

Contine papaina, o enzima care creste elasticitatea pielii si previne aparitia ridurilor, alaturi de efectul de exfoliere.

Banana

Contine amilaza ?i maltaza cu rol in obtinerea unei pieli hranite si delicate. Iata aici o reteta pentru masca cu banane care imi place maxim.

Fructul pasiunii

Contine catalaza, recomandata in special pentru tenul gras, acneic, deoarece are o actiune astringenta, de reglare a sebumului.

Guava

Contine licopen, un antioxidant celebru pentru protejarea pielii de razele UV (de altfel, atunci cand vorbim de exfoliere, oricat de delicata ar fi, aceasta trebuie sa fie insotita de produsele de protectie anti UV).

Alte fructe si legume bogate in enzime: smochinele proaspete (contin ficin), kiwi si mango (contin actinidin), dovleac, dar si miere, si ghimbir.

Iata aici mai multe retete de masti din fructe si/sau legume:

masca cu avocado, , masca cu mere, , masca de stralucire cu lamaie, , masca cu capsune si doua masti despre care m-ati intrebat de multe ori, pentru ten acneic cu nucsoara si pentru ten acneic cu aspirina.

Rezultate si asteptari

Daca iti doresti rezultate dramatice, peste noapte, atunci e cazul sa revii la exfolierea chimica la salon sau cu acizi AHA, BHA ori cu retinol, acasa sau la salon. Daca vrei sa stergi toate ridurile de pe ten, atunci solutiile extreme, din nou, sunt in cabinetul estetic..

Pe de alta parteInsa, cel putin in cazul tratamentelor facute acasa, mai e si placerea data de mirosul imbietor. Si, un plus de relaxare nu strica nimanui, mai ales acum.

Paste luminat, cu liniste si iubire!

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *