Terapia de substitutie hormonala la menopauza


Iti place? Click aici sa ii dai share!


In majoritatea cazurilor scriu in urma experientelor personale, cum am perceput/trait o anume practica, rutina, tratament, produs.

Dar de data aceasta, in urma foarte multor intrebari din partea voastra, desi nu am incercat substitutia hormonala, vreau sa fac putina lumina pe subiect. Am aflat si eu acum multe informatii, cititnd si documentandu-ma pentru acest articol.

Subiectul este unul extrem de stufos si nu poate fi concis aici, plus ca sunt inca lucruri pe care nu le stim, nici noi, nici medicii, dar un lucru este cert: menopauza iti poate da viata peste cap.

Fac deci un super rezumat, urmand sa mai citesc si eu pe subiect.

Ce este terapia de substitutie horrmonala (HRT) ?

In perioada de premenopauza si menopauza, nivelul nostru de hormoni (in special estrogen) scade, si multe dintre simptome sunt legate de bufeuri/transpiratii, uscaciune vaginala, schimbari de dispozitie, depresie, insomnie, crestere in greutate.

Exista insa si riscul de a dezvolta anumite boli grave cum ar fi osteoporoza, probleme cardiovasculare, tensiune arteriala crescuta, colesterol crescut, etc … toate acestea fiind “tratabile” intr-o masura mai mica sau mai mare cu ajutorul HRT.

Ca si varianate, exista mai multe tipuri de tratament:

  • terapia de suplimentare cu estrogen (sub forma de pilula, gel, spray, plasture sau inel vaginal . Aceasta terapie este recomandata in special femeilor care au suferit de histerectomie
  • terapia cu estrogen/progesteron/progestin. Este cel mai frecvent utilizata pentru femeile care nu au alte probleme de sanatate/interventii chirurgicale pe uter sau ovare. Suplimentarea cu estrogen + progesteron diminueaza riscul de cancer al endometrului dar si restul simptomelor menopauzei.

Cand poti sa incepi HRT ?

” Se recomanda sa se initieze HRT  in asa numita perioada de “fereastra de oportunitate”, care incepe din perioada de tranzitie la menopauza, cand apare simptomatologia vasomotorie si cand boala cardiovasculara este subclinica.
In acest sens timing-ul este esential, adica efectuarea interventiei terapeutice anterior instalarii unor leziuni asupra carora terapia are mai multe riscuri decat beneficii. Se apreciaza ca la femeia in menopauza naturala varsta optima de administrare a terapiei hormonale este intre 50 si 59 ani, unde riscul absolut este mic.
Datele cumulate din studii au demonstrat clar ca exista doua categorii ale populatiei feminine dupa raspunsul la HRT in raport cu timing-ul initierii terapiei relativ la varsta si / sau timpul de la instalarea menopauzei. Femeile mai tinere, de pana la 60 ani au beneficii clare de la HRT daca se initiaza terapia in apropierea debutului menopauzei (< 10 ani de la debutul menopauzei), pe cand femeile mai varstnice (> 60 ani) sau cu interval mai lung de la debutul menopazei (> 20 ani de la debutul menopauzei) cand incep HRT nu au beneficii sau au posibile efecte adverse.
Se apreciaza ca in general riscurile folosirii pe termen lung a HRT depasesc beneficiile. In urma numeroaselor studii s-a sugerat o durata de 5 ani si sa nu se depaseasca varsta de 60 ani, desi simptomatologia vaso -motorie poate dura, dupa cum s-a mentionat anterior, 7,4 ani ” – spune dna dr.Claudia Stefanescu pentru Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Victor Babes

Cand nu ar trebui sa faci HRT ? Contraindicatii absolute

Trebuie contraindicat tratamentul hormonal al menopauzei, chiar daca au valuri de caldura intolerabile, femeilor cu :

  • sangerari vaginale neexplicate;
  • boli hepatice active;
  • tromboze active / istoric de tromboze venoase profunde sau pulmonare;
  • boala cardiovasculara diagnosticata;
  • lupus eritematos diseminat;
  • femei cu antecedente de cancer mamar;
  • femei cu melanom malign actual / istoric de melanom malign;
  • istoric de cancer endometrial stadiul ? II, sau stadiul I cu invazie profunda sau ganglioni pozitivi; se poate folosi in cazul unei femei cu istoric de stadiul I fara invazie endometriala sau miometriala.

Alte recomandari

Pe langa tratamentul hormonal sau nehormonal al menopauzei se recomanda o serie de reguli ce privesc schimbarea modului de viata :

  • oprirea fumatului;
  • limitarea consumului de alcool;
  • exercitii fizice regulate (exercitii moderate 20 – 30 minute/zi);
  • mentinerea greutatii ideale (reducerea aportului caloric cu 400 – 600 calorii/zi)
  • consum adecvat de calciu si vitamina D (femeia in menopauza trebuie sa consume zilnic 1200 mg calciu din dieta plus suplimente si cel putin 800 UI -20 micrograme vitamina D.

Care sunt efectele secundare ale HRT?

  • balonare
  • intarirea/durerea sanilor
  • dureri de cap
  • schimbari de dispozitie
  • greturi
  • sangerari vaginale

Concluzii

“Numeroase studii au alarmat mediul medical fata de pericolul pe care il poate reprezenta HRT . Aceste studii au pus in evidenta o crestere a riscului cardiovascular, in particular ischemic, arterial sau venos, precum si riscul de cancer de san si probabil de ovar, asociate HRT estro-progestativ. Anumite date sugereaza ca riscul de cancer de san ar depinde de natura progestativului asociat estrogenilor si ar fi notabil mai scazut cu progesteronul natural si didrogesteronul. Din acest motiv indicatiile HRT si decizia de a initia HRT trebuie sa fie individualizata si sa tina cont de tulburarile resimtite si de riscuri. Pacienta trebuie clar informata.
Medicul trebuie sa administreze HRT in cea mai redusa doza pentru controlul simptomelor.
Medicul trebuie sa reevalueze necesitatea continuarii HRT la intervale de 6 – 12 luni.
Timpul maxim admis pentru HRT sistemica este de 5 ani, fara sa depaseasca varsta de 60 ani. ” spune dna.dr. Claudia Stefanescu

Iti recomand un scurt film de doar cateva minute care ilustreaza senzational … DEZECHILIBRUL … la modul general, dar il putem asocia si cu aceste dezechilibre hormonale. Filmul se numeste Balance

Revin cu un articol despre HRT cu hormoni bio identici, care, spre deosebire de produsele cu hormoni descrise mai sus, acestia sunt personalizati.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Foto credits: https://publishthispost.com/hormone-replacement-therapy/

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

4 Comments

  1. Patricia Blogos
    23/04/2021 / 12:29

    Ce p?rere ai despre Phytoesyrogen capsule de la Doterra?mul?umesc frumos!!

  2. Dana Sota
    04/05/2021 / 15:53

    Buna Patricia, imi place Doterra dar nu stiu nimic despre capsule, nu am incercat si nu stiu pe nimeni care le-a incercat. daca aflu ceva iti scriu.

  3. Apostol Denisa
    04/05/2021 / 22:14

    Dana vreau sa te intreb ceva in afara subiectului! Unde ti ai facut sprancenele?

  4. Dana Sota
    14/05/2021 / 08:22

    Buna Denisa, Le-am facut la Cronos Med, la Elene Fedorcan, este super super buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *