Ce trebuie sa stii despre terapia cu hormoni in menopauza?


Iti place? Click aici sa ii dai share!


In timp ce menopauza este transformata adesea intr-un subiect tabu, tratamentul de substitutie hormonala este, pentru majoritatea dintre noi, o zona complet necunoscuta.

Simpla informare via Google nu este suficienta, dimpotriva. Fiecare corp este diferit si reactioneaza diferit la cei mai mici si subtili stimuli, iar terapia de substitutie hormonala este o treaba foarte serioasa! Tocmai din acest motiv, medicii ginecologi cu care am stat de vorba au evitat sa fie promotorii unei teorii general valabile.

Pentru ca de fapt, ea nu exista!

Cine a fost cu noi la evenimentul Beauty 4D de sambata a auzit si inteles toate aceste lucruri chiar de la persone care au apelat la terapie de substitutie hormonala, iar aceste experiente atat de personale impartasite au fost extrem de valoroase pentru noi toti.

Adevarul gol-golut este ca orice tratament de tip hormonal poate fi recomandat doar dupa analize amanuntite si urmarit, periodic, de acelasi medic. Fiecare experienta este diferita, fiecare corp reactioneaza diferit, iar rezultatele si riscurile trebuie luate in considerare la fiecare prezentare la medic.

’’Este important ca femeia ajunsa la menopauza sa isi asume aceasta perioada din viata. E normal sa ajungem in mod natural si la varsta la care ovarele decid sa intre in concediu de tot, asa cum menstruatia vine atunci cand este biologic programata sa vina. In menopauza, conteaza starea psihica, miscarea, sportul, alimentatia cat mai lejera, controlul periodic si acceptarea. Mai presus de orice, insa, este foarte importanta urmarirea corecta a oricarui tratament. Nu e de ajuns sa iei un tratament hormonal si gata, ai rezolvat toate problemele pentru totdeauna. Trebuie sa faci mamografii periodice, si tot felul de analize, nu e o pastila pe care o iei si atat’’, explica doctor Roxana Chirila, medic specialist Obstretica si Ginecologie.

Ce tipuri de tratamente sunt folosite in menopauza?

In abordarea terapeutica in menopauza, nu exista o singura varianta de tratament, ci mai multe grupe de medicamente ce vizeaza mai multe aspecte:

  1. Terapia hormonala: de substitutie hormonala cu estrogeni, progestative (TSH); cu agonisti selectivi ai receptorilor estrogenici (SERM), cu substante cu mecanism complex (tibolon).
  2. Terapia de preventie si tratament al osteoporozei.
  3. Substante active la nivelul transmisiei GABA-ergice, serotoninergice, adrenergice, care combat tulburarile vasomotorii si centrale din menopauza.
  4. alternative terapeutice (despre care v-am povestit in articolul anterior).

Terapia de substitutie hormonala (TSH) consta in administrarea hormonilor feminini – estrogen si progesteron – pentru a trata simptomele cele mai frecvente ale menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala s.a.). Acesti hormoni pot fi prescrisi de medicul ginecolog sau de medicul endocrinolog, in timpul sau dupa instalarea menopauzei, dar numai dupa un set complex de analize. TSH este indicata in insuficienta ovariana primara (menopauza) si in insuficienta ovariana prematura (IOP), care poate sa apara dupa histerectomie sau dupa chimioterapie oncologica, conform webmd.com.

De asemenea ea previne uscarea pielii si implicit, reducerea ridurilor si a aspectului imbatranit, cresterea in greutate, riscul de osteoporoza si fragilizarea oaselor, insomniile, lipsa libido-ului, tulburarile de comportament (care la unele perosoane pot fi extrem de greu de suportat de cei din jur!).

Insa tratamentul cu hormoni de substitutie trebuie individualizat pentru a identifica cele mai potrivite tipuri, doze, formulari si durata optima a tratamentului, si reevaluat periodic. 

Orice tratament are beneficii, dar comporta si riscuri de care trebuie sa fii constienta si despre care trebuie sa discuti cu medicul tau. 

Contraindicatii pentru TSH

Terapia de substistutie hormonala nu este recomandata daca exista in istoricul familial cazuri de cancer de san, cancer de endometru, porfirie, boli hepatice severe, hipertrigliceridemie, afectiuni tromboembolice, infarct de miocard, hipertensiune arteriala netratata, sangerari vaginale nediagnosticate, endometrioza, fibroza, sarcina, sindrom Dubin-Johnson, sindrom Rotor, conform Dobrescu D., Negres S., Memomed 2017 (Editura Universitara, 2017).

La ce reactii adverse te poti astepta atunci cand faci tratament hormonal?

Reactiile adverse ale estrogenilor pot fi: greata, crestere in greutate, retentie de lichide, sangerari vaginale, cefalee, indigestie, tensiune mamara si crampe musculare. 

Cele mai frecvente reactii adverse ale progestativelor sunt: tensiune mamara, transpiratie, cefalee sau migrena, depresie, acnee, durere abdominala, durere de spate, sangerari vaginale..

Reactiile adverse pot sa dispara dupa cateva saptamani. Daca persista, trebuie schimbata calea de administrare pentru estrogeni sau reducerea dozei de progestativ, conform nhs.uk.

Forme farmaceutice pentru TSH:

  • comprimate sunt cel mai frecvent folosite; se administreaza zilnic.
  • plasture se aplica pe piele. Plasturele trebuie schimbat o data la cateva zile.
  • implanturi cu estrogen introdus în straturile de grasime de sub piele. Actioneaza timp de 6 luni.
  • geluri cu estrogen ce pot fi aplicate pe piele, o data sau de doua ori pe zi.
  • tratamente vaginale sub forma de tablete care pot fi introduse in vagin sau de creme care usureaza disconfortul simtit la nivelul vaginului. 
  • inele vaginalece elibereaza substanta activa timp de 3 luni.
  • spray nazal cu estrogen, cate o pulverizare in fiecare nara, zilnic.  

Riscuri si beneficii in TSH

Vorbeam de riscuri si beneficii: terapia de substitutie hormonala cu estrogeni prezinta un risc crescut de cancer endometrial, tratamentul estroprogestativ creste riscul de infarct de miocard, accident vascular si cancer de san, conform medlineplus.gov. Pe de alta parte, pe termen lung, beneficiile sunt legate de scaderea riscului de cancer de colon si scaderea riscului de fracturi vertebrale sau de sold, scrie The North American Menopause Society.

Care este momentul optim de oprire a tratamentului de substitutie hormonala si cum se poate face intreruperea? Se pare ca nu exista studii relevante, doar observatii legate de faptul ca intreruperea brusca a THS poate inrautati manifestarile generale din menopauza, scrie medichub.ro.

Balanta beneficiilor inclina mai mult decat cea a riscurilor? Raspunsul il poti afla, cu adevarat, doar discutand cu medicul tau, cel care iti cunoaste foarte bine istoricul medical (al tau si al familiei tale). 

Si, desigur, te poti informa mai constient, mai bine si in cadrul unei intalniri face to face cu un medic specialist.

Be good & be beautiful!

Foto: medicalnewstoday.com

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

  1. 06/07/2019 / 09:44

    Multumesc mult pentru informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *