Cum sa-ti cresti imunitatea in mod natural


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Pentru ca tocmai se apropie sezonul racelilor, virozelor si gripei, acest subiect mi se pare foarte binevenit.

Chiar in timp ce citesti sfaturile de mai jos, cercetatorii cauta raspunsuri la intrebarile legate de rolul dietei, exercitiilor fizice, varstei, stresului si al altor factori asupra raspunsului sistemului imunitar. Mai sunt multe de aflat, intre timp, insa, poti sa urmezi cateva reguli simple.

Top 10 alimente ce stimuleaza sistemul imunitar

Sistemul tau imunitar poate fi mai puternic daca il hranesti corect. In sezonul racelilor, primul pas pe care ar trebui sa il faci este sa alegi o sursa de alimente proaspete, bogate in vitamine si nu numai. Planifica-ti cumparaturile astfel incat sa incluzi in mesele din intreaga saptamana aceste alimente:

Citricele

Probabil ca stiai, nu e o noutate, dar citricele se mentin in top cand e vorba de imunitate si vitamina C! Este sezonul cel mai potrivit pentru acest fruct. Foarte multe persoane aleg vitamina C atunci cand racesc si asta pentru ca aceasta vitamina creste producerea de celule responsabile in lupta impotriva infectiilor din corp si fortifica sistemul imunitar.

Cele mai populare citrice sunt: grapefruit, portocale, tangerine, lamai, lime, clementine. Deoarece corpul nostru nu produce si nici nu retine vitamina C, trebuie sa integrezi in alimentatia zilnica aceasta vitamina. Avand in vedere cat de multe variante de citrice ai la indemana, este usor sa le strecori in orice masa.   O sursa minunata si super-gustoasa de vitamina C sunt si fructele de kiwi dar si autohtona catina!

Ardeiul gras rosu

Chiar daca citricele sunt cel mai frecvent asociate vitaminei C, afla ca ardeiul rosu gras este de doua ori mai concentrat in vitamina C. De asemenea, este o sursa excelenta de beta caroten. Ai doua beneficii simultan: un sistem imunitar mai puternic, dar si pielea si ochii mai sanatosi.

Broccoli-ul

Aceasta leguma este plina de minerale si vitamine – vitamina A, C si E, dar si multi alti antioxidanti, fibre, de aceea este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care il poti manca. Ca sa te bucuri de toate proprietatile, e necesar sa o supui unui proces termic cat mai scurt sau chiar sa o consumi cruda.

Usturoiul

Usturoiul este regasit in aproape toate preparatele din lumea intreaga. Acesta adauga un plus de savoare mancarurilor si este un must-have pentru sanatate. Puterea sa de a lupta cu infectiile este cunoscuta din vremuri stravechi. Recent, s-a constatat ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la protejarea arterelor inimii. Proprietatile sale benefice pentru un sistem inumitar puternic vin din concentratia mare de componenti pe baza de sulf, precum alicina.

Ghimbirul

Si ghimbirul este un aliment care te poate ajuta pentru a preveni raceala sau pentru a ajuta corpul sa se refaca in timpul sau dupa aceasta afectiune. Ghimbirul reduce inflamatia, inlatura durerea si senzatia de greata. Un alt motiv pentru care ar trebui sa il consumi? Acesta regleaza nivelul colesterolului.

Eu il pregatesc sub forma de infuzie, ori taiat felii subtiri si pus in apa fierbinte, ori mixat, amestecat cu lamaie si miere peste care adaug apa fierbinte.

Iaurtul/Kefirul

Culturile active si vii din iaurturi stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu numeroase afectiuni. Sanatatea tractului intestinal este esentiala, practic din colon pornesc toate bolile – asa cum sustin oamenii de stiinta. Alege iaurturile simple, fara indulcitori sau arome. Daca iti place varianta dulce, mai bine adauga putina miere. Iaurtul este si o sursa excelenta de vitamina D, responsabila de reglarea si stimularea sistemului imunitar in obtinerea unui rezultat mai bun in fata bolii. 

Nucile

Cand e vorba de prevenirea si lupta cu racelile, vitamina E este pusa pe locul doi, dupa vitamina C. Pe de alta parte, vitamina E este cheia unui sistem inumitar bun. Dar pentru a fi absorbita in organism are nevoie de grasimile sanatoase din nuci, migdale, seminte de floarea soarelui. O jumatate de pahar de nuci ar fi echivalentul dozei zilnice de vitamina E. Semintele de floarea soarelui sunt si ele pline de nutrienti: fosfor, magneziu, vitamina B, vitamina E. Pentru a avea parte de toate calitatile lor, trebuie sa le consumi crude. Le poti adauga in orice salata sau in iaurt, sau le poti manca simple, ca gustare.

Turmericul

Pentru ameliorarea starii generale, unul dintre ingredientele minune este turmericul. Acesta are calitati antiinflamatoare despre care se stie de foarte mult timp, in special in catalogul afectiunilor articulatiilor si ale oaselor. Recent, a fost relevat faptul ca turmericul ajuta si la repararea fibrelor musculare afectate de efortul fizic exagerat.

Ceaiul verde

Atat ceaiul negru, cat si cel verde sunt pline de antioxidanti (flavonoide), insa, ceaiul verde are inca un antioxidant puternic activ (EGCG), spre deosebire de cel negru, si amino acidul L-theanine, care ajuta in lupta impotriva bacteriilor si a infectiilor.

Supa

Atunci cand esti racita, supa de gaina sau de curcan nu are un efect placebo si atat. Aceasta te protejeaza de starea de rau deoarece contine vitamina B6. Doua boluri de supa pe zi iti ofera cantitatea suficienta de B6. Aceasta vitamina ajuta la refacerea celulelor rosii din sange. Este esential sa stii ca in aceasta supa sunt foarte importante oasele de gaina sau curcan, nu doar carnea. 

Alte metode de intarire a sistemului imunitar

Dincolo de orice clasament al superalimentelor, este important sa stii ca cea mai importanta regula in mentinerea unui sistem imunitar puternic este crearea unui meniu cat mai variat. In acest fel, te asiguri ca organismul primeste doze frecvente din orice vitamina sau nutrienti ce fortifica corpul. Echilibrul si armonia sunt esentiale pentru o functionare optima a acestuia. Asa ca:

  • nu fuma;
  • include in alimentatia zilnica legume si fructe;
  • incearca sa te expui 20 de minute la soare pentru aportul de vitamina D; ea joaca un rol foarte important in imunitatea ta. E greu sa faci asta iarna, asa ca suplimenteaza cu vitamina D pe cale orala.
  • pastreaza o greutate a corpului in limite normale;
  • consuma alcool cu moderatie;
  • dormi atat cat iti cere organismul;
  • spala-te des pe maini;
  • cauta sa vezi partea buna a lucrurilor, asa vei mai inlatura din presiunea stresului.

Cantitatea corecta de celule pentru imunitate

Pana acum nu exista o valoare precisa a celulelor implicate in mentinerea unui corp sanatos si asta pentru ca sunt numeroase celule ce raspund numerosilor microbi, in numeroase feluri. Intrebarea este: ce celule trebuie crescute ca numar si cat de mare ar trebui sa fie acest numar pentru ca ecuatia unui corp 100% sanatos sa fie corecta?

Oamenii de stiinta nu au gasit acest numar. Se stie doar ca un organism sanatos genereaza in mod continuu celule ce fac parte din defensiva organismului. Asta nu inseamna ca le foloseste pe toate. Toate sunt eliminate din corp prin procese naturale (prin transpiratie, urina s.a.) – unele chiar fara sa fi fost folosite in combaterea unei afectiuni, altele dupa ce au aparat organismul.  

Aerul rece slabeste sistemul imunitar?

Cercetatorii cred ca expunerea la un frig moderat nu creste sensibilitatea la infectii. Majoritatea expertilor in sanatate au cazut de acord ca sezonul rece este numit „sezonul racelilor si al gripei“ nu din cauza ca e frig, ci pentru ca oamenii petrec mai mult timp in interior, in contact mai apropiat cu alte persoane care le pot transmite microbii lor.

Sportul

Exercitiile regulate sunt suportul unei vieti sanatoase. Acestea imbunatatesc sanatatea cardiovasculara, scad presiunea sangelui, ajuta la mentinerea greutatii corporale, protejeaza de multe afectiuni. Dar te ajuta sa stimulezi sistemul natural de imunizare al organismului? Ca si in cazul dietei, sportul contribuie la o stare generala buna de sanatate. In timp ce faci sport sangele este pus in miscare fapt care permite celulelor si substantelor din sistemul imunitar sa circule mai bine prin corp si sa isi faca treaba mai eficient.

In plus, in timpul exercitiilor fizice se elibereaza neurochimicale cu actiune antistres, iar atunci cand organismul/creierul este mai putin anxios isi creste rezistenta in fata virusilor/bolilor in general.

Alte lucruri importante in perioada gripei

  • igiena – spala-te des pe maini si foloseste mereu, cand nu ai cum sa te speli, o solutie dezinfectanta; tine-o in masina, posteta, etc
  • evita pe cat posibil locurile publice si aglomerate in perioada gripei
  • foloseste, fara jena, masca de protectie atunci cand mergi in autobuz, metrou, tren, avion … sau in orice alt loc agomerat
  • renunta la contactul direct si apropiat cu oamenii din jur
  • daca te simti rau, mergi la medic
  • daca esti bolnav, sa stai acasa, nu “duce gripa pe picioare”, pentru a nu imprastia microbii si altor oameni sanatosi
  • evita mancatul pe strada si nu te aseza la masa fara sa te speli pe maini

Voi ce metode naturale si eficiente ati mai descoperit?

Foto: pulmonaryfibrosisnews.com

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

  1. 21/11/2019 / 16:56

    Multumesc mult pentru sfaturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *