Surse de energie esentiale pentru piele si par


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Desi am scris multe articole despre acest subiect, voi m-ati intrebat iar eu am facut un scurt rezumat.

Iata deci cum sa ne pregatim pielea si parul pentru sezonul rece!

Prospetimea fructelor de vara si bucuria de a sta la soare (cu beneficii pentru fizic si psihic, dar si cu riscuri asumate) ne-au pregatit bateriile pentru noul sezon rece, care nu se arata prea prietenos.

Insa, daca in alti ani era doar nostalgia verii trecute, acum se adauga alte angoase. Asa ca, inainte sa abandonezi sentimentul de bine, fa-ti un plan in care sa incluzi vitamine, proteine si minerale, soare si apa, bune pentru piele si pentru par. 

Nu putem controla tot ce este in jurul nostru, dar putem alege sa avem obiceiuri mai bune. Ce trebuie sa includa o ingrijire corecta pentru piele si par? Care sunt cele mai bune surse de energie, ingrediente active, in dieta si in ritualul zilnic de ingrijire?

Energie pentru o piele sanatoasa

Esentiale pentru un organism sanatos, vitaminele si mineralele sunt, in egala masura, importante pentru aspectul si sanatatea pielii – si, stii ca cele mai importante surse sunt fructele, legumele si verdeturile proaspete, dar si ouale, carnea si fructele de mare. Vei vedea ca la fel de importante sunt apa (dar nu orice fel de apa) si soarele (cu masura). Din pacate, pielea este unul dintre ultimele organe care se bucura de acest aport energizant din interior, de aceea e bine sa suplimentam prin aplicarea topica.

Vitamina A

Pentru ca organismul nu poate sintetiza vitamina A (celebrii retinoizi), aceasta vitamina esentiala trebuie aplicata pe piele (in varianta mai putin concentrata in cazul pielii sensibile) sau adaugata in dieta. Dupa cum poate stii deja, vitamina A mentine un controlul diviziunii celulare, imbunatatind regenerarea celulara.Ca urmare, creste tonicitatea si fermitatea pielii, redaucand liniile fine si micsorand porii. Poti citi mai multe despre retinol aici

Vitamina B3

Responsabila de reducerea petelor pigmentare, vitamina B3 mentine aspectul tanar al pielii si amelioreaza acneea, precum si semnele lasate de aceasta pe piele.

Vitamina B5

Pentru o piele hidratata este nevoie de un aport suplimentar de apa din exterior, si din interior, dar si de un element care sa blocheze apa la nivelul pielii si sa nu permita evaporarea ei. Acest lucru il face vitamina B5. Datorita acestui rol de mentinere a hidratarii, vitamina B5 este recomandata pentru orice tip de piele, fiind bine tolerata de organism. Daca vrei sa o aplici topic, o gasesti in special in serumurile de hidratare pe care le aplici sub machiaj sau sub crema de zi.

Vitamina C

Cel mai prezent ingredient de ingrijire a pielii in cautarile din Google din ultimul an, vitamina C trebuie inclusa zilnic in dieta sau aplicata topic. Organismul uman nu isi face rezerve de vitamina C si nici nu o sintetizeaza asa ca trebuie sa ii dam o mana de ajutor. Un important antioxidant, dar si un element important in sinteza de colagen si in metabolismul proteinelor, vitamina C sustine fermitatea pielii, dar si aspectul ei luminos, intinerit.

Vitamina D

Daca in cazul altor vitamine, un aport optim inseamna fructe, legume si verdeturi proaspete cat mai multe, in cazul vitaminei D, este nevoie de 10-15 minute de lumina solara! In ce fel ne ajuta vitamina D: mareste elasticitatea pielii, energizeaza si impiedica aparitia petelor, are efect antiinflamator. 

Vitamina E

Previne pierderea apei de la nivelul pielii, calmeaza si reduce inflamatia, are rol antioxidant si in mentinerea elasticitatii, pentru numeroasele calitati, vitamina E este vitala pentru pielea sensibila si pentru cea lipsita de fermitate, ridata.

Vitamina K

Pentru ca fortifica peretii capilarelor sanguine, vitamina K este inclusa in special in cremele pentru ingrijirea pielii ochilor. Efectul vizibil: reducerea cearcanelor.

Seleniu

Studii au demonstrat ca seleniul are un rol deosebit in prevenirea cancerului de piele, prin protejarea pielii de efectele nocive ale razelor UV. Il gasesti in cerealele integrale, in fructele de mare, in usturoi si in ou.

Zinc

Regleaza secretia de sebum, ajuta la reducerea inflamatiei si iritatiilor pielii, ofera protectie solara, previne infectiile bacteriere, vindeca mai rapid leziunile create de acnee, dar si pustulele si comedoamele, de aceea zincul este inclus in majoritatea tratamentelor pentru combaterea acneei, de multe ori aceasta afectiune fiind agravata sau cauzata de lipsa lui in organism. Il gasesti in fructele de mare, in carnea de pui, in carnea de vita, germeni de grau, lapte si branza. 

O alta sursa de minerale: apa minerala, pe care o poti folosi si in curatarea tenului. Mie imi place SeroZinc, o apa imbogatita cu zinc de la La Roche Posay. Este nelipsita in trusa mea de ingrijire, mai ales in perioada verii. De asemenea, exista sprayurile cu apa termala pe care le poti folosi nu doar vara pentru efectul racoritor, ci si alte anotimpuri pentru a suplimenta nevoia pielii de minerale.

Energie pentru un par sanatos

Pentru ca aspectul parului este direct influentat de sanatatea pielii, toate vitaminele si mineralele enumerate mai sus ajuta la regenerarea, fortifierea, cresterea parului si la mentinerea unui aspect sanatos. Insa, atunci cand parul este foarte fragil si cade mai mult decat este normal, in afara de afectiunile scalpului sau de o afectiune ori medicatie care are acest efect secundar, este bine sa adaugi si alte surse de energie.

Biotina

Considerat unul dintre cei mai eficienti nutrienti in stimularea cresterii parului, biotina reduce inflamatia si stimuleaza productia de keratina. Alimentele bogate in biotina: oua, peste, carne, seminte, nuci, cartof dulce, broccoli si conopida. Uneori, anumite afectiunile sistemice care afecteaza functia gastro-intestinala sau digestiva pot duce la lipsa absorbtiei biotinei, ducand la un deficit, de aceea, inainte de a lua suplimente cu biotina, este necesar si un control medical.

Vitamina D

Mai multe studii arata ca persoanele care sufera de caderea parului sunt deficitare in vitamina D. Ai nevoie de soare sau poti suplimenta aportul de vitamina D prin consumul de peste gras, carne rosie si galbenusuri de ou.

Fierul (si vitamina C)

Am scris mai sus ca vitamina C este foarte cautata. Ceea ce nu am precizat deocamdata este ca vitamina C ajuta la absorbtia fierului, iar fierul este un nutrient important pentru cresterea parului, dar si pentru sanatatea pielii. Avem nevoie de fier pentru a produce celulele rosii din sange (cele care transporta oxigenul in corp). Include in dieta ta: carne rosie, nuci, fasole (pentru fier). Si vitamina C, in alimente sau in suplimente.

Ce mai este important, dupa ce ai parcurs toata aceasta lista? Echilibrul si cunoasterea corpului. Fii atenta la semnalele pe care ti le transmite acesta (de la oboseala nejustificata, la firele cazute in exces, la o piele iritata frecvent, care sufera) si, atunci cand dieta si modul de viata echilibrate nu par sa dea rezultate, fa-ti investigatii amanuntite (analize de sange si urina). Si, sfatul egal valabil pentru adolescenti, dar si pentru adulti: mergeti la medicul dermatolog! 

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *