13 moduri de a preveni mancatul pe baza de stres atunci cand stai acasa


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Indiferent de motivul pentru care stai mai mult acasa in aceasta perioada, treaba asta, din nefericire, chiar se intampla.

Ai copii care fac scoala on-line, job-ul tau se poate face si de acasa si angajatorul a decis ca e mai safe asa, sau tu ai decis ca vrei sa lucrezi de acasa, pentru a-ti proteja familia… nici nu conteaza motivul, ci conteaza faptul ca petreci mult timp acasa.

Si asta vine la pachet cu angoasele, fricile, isteria indusa sau reala a fiecareia dintre noi. Si cu mancare, mult mai multa mancare. Mancatul, cand stai acasa, nu mai este acela de foame, ci de multe ori este pe baza de stres sau pur si simplu de plictiseala.

Am identificat, in discutiile mele cu medici specialisti dar si in urma documentarii, 13 moduri in care poti preveni acest “fenomen” si implicit, sa nu te ingrasi cat stai acasa.

  • Incearca sa te monitorizezi Una dintre cele mai bune metode sa nu manaci excesiv este sa intelegi in primul rand, DE CE MANANCI PREA MULT.

Sa manaci atunci cand ti-e foame, e una, dar sa mamanci de plictiseala, ca esti singura, deprimata sau ai alte probleme de sanatate, este cu totul altceva. Fii prezenta atunci cand manaci si intelege exact motivul.

  • Ascunde toate tentatiile Chiar daca un borcan cu cookies poate da bine vizual pe raftul din bucatarie, mai bine il ascunzi, pentru ca vei fi tentata sa rontai din el tot timpul. In general, e bine sa nu ai snacks-uri la indemana iar studiile arata ca macarurile foarte calorice te pot stimula si doar privindu-le, excitand partea din creier numita striatum. Ea este responsabila cu poftele si apetitul. Bineinteles, consumul ocazional de astfel alimente este foarte ok, ideea e sa nu se intample zilnic.
  • Mentine o schema sanatoasa a meselor/zi Incearca sa nu schimbi modul si orele obisnuite de masa, chiar daca stai acasa. Totusi, daca manaci mai multe gustari ca de obicei, redu cele 3 mese obisnuite la doar doua.
  • Nu tine diete drastice In timp ce e bine sa monitorizam ceea ce consumam, a tine cure de slabire in perioade de stres si pandemie , nu este o idee buna.
  • Daca te pasioneaza gatitul, incearca. Poate deja ai facut-o in primavara cand am stat cu totii acasa, dar mancarea gatita in casa este mai santoasa si mai putin calorica ca cea comandata, mai ales daca este facuta cu grija si ingrediente sanatoase. Macar stii ce ai pus in ea, ca doar tu ai facut-o! 
  • Stai hidratata, bea multa apa O hidratare corecta aduce beneficii majore pentru sanatate in general: digestia se face mult mai bine, ai senzatia de satietate si manaci mai putin, pielea arata mai bine, ai mai multa energie, focus si buna dispozitie.etc. Studiile sustin ca hidratarea este in stransa legatura cu obezitatea.
  • Misca-te. Daca lucrezi la birou, ridica-te o data pe ora si mergi 5 minute sau fa cateva exercitii. Mergi pe jos in jurul cartierului, alearga, iesi in weekend undeva in natura, unde nu esti obligata sa porti masca si respira. Daca ti-e frica sa mergi la sala sau nu ai chef sa te antrenezi cu masca, te poti apuca si de pilates, yoga sau training cu greutati acasa, sunt multe variante pe Youtube de unde te poti inspira.
  • E bine sa previi plictiseala. Daca nu esti super-busy si timpul iti permite, incearca noi hobby uri, fa lucruri la care ai tot visat si pe care nu ai reusit sa le faci, citeste ceva util sau hranitor pentru suflet, fa-ti curat in haine/casa/emotii si scapa de cele vechi (e oricum bine sa scapi de lucruri, obiceiuri, persone toxice sau inutile, pana pe 15 este Luna in scadere, deci curatarile de orice fel sunt sustinute).
  • Fii prezenta. Suntem bombardate non stop de tot felul de stiri, mesaje, telefoane, social media si de multe ori ne este greu sa ne focusam pe momentul prezent, sa fim acum si aici, cu totul. Practica mesele technology-free, adica fara TV, telefon, computer. Macar timpul peterecut la masa sa fie unul de calitate, astfel incat sa putem manca constient, linistit, in tihna, apreciind gustul, mirosul, culorile din farfurie.
  • Ai grija la portii. In momentul in care portionezi mancarea stii sigur cat manaci. Fa-ti un plating atragator in loc sa manaci direct din oala/cratita, borcane, etc 🙂
  • Alege alimente de calitate. Intotdeauna putin si bun se potriveste si cand vine vorba de hrana. Renunta pe cat posibil la alimente care nu contin nutrieti, ci calorii goale si alege -le pe cele bogate in fibre, proteine, grasimi sanatoase (nuci, seminte, avocado, leguminoase, oua)
  • Ai grija la alcool. Consumul unui pahar ocazional este foarte placut dar atentie, face pofta de mancare si contine calorii. Ca idee, un pahar de vin de 175 ml are aprox  160 de calorii, o bere 222 iar 50 ml de spirtoase in jur de 50.
  • Ai mereu in minte sanatatea ta generala. In perioade stresante ca cea pe care o traim acum, principalul obiectiv trebuie sa fie legat de sanatate: fizica, mentala, emotionala. A ta si a celor din jur!

Daca simti nevoia de completari pe subiect, te rog sa imi scrii!

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *