5 modificari majore ale pielii in timpul sarcinii si solutiile lor


Iti place? Click aici sa ii dai share!


In perioada cand am fost insarcinata, respectiv acum 33 de ani, am trait tot felul de provocari si angoase la care, pe vremea aceea, cu greu am gasit raspunsurile.

Acum informatia circula liber (cel putin un anumit gen de informatie) , la fel si produsele specifice sau tratamentele estetice, asa ca este bine sa fii pregatita si sa stii ce te asteapta/ce sa faci atunci cand ramai insarcinata. Eu voi vorbi acum doar despre modificarile la nivelul pielii, bineinteles.

In corpul unei femei se petrec multe schimbari in timpul sarcinii – o minunatie! Pe cat de mult te bucura perspectiva de a avea in brate copilul tau, pe atat de mare poate fi uneori pretul platit. 

Ce se schimba in sarcina?

Dupa cum spuneam, chiar daca mentii aceeasi rutina de ingrijire a pielii, care pana in sarcina avea rezultate ok, chiar daca o schimbi si incerci variante noi, pielea tot poate suferi modificari dramatice. Uneori este de vina mostenirea genetica (calitatea pielii), alteori schimbarile hormonale. De cele mai multe ori, amandoua, in acelasi timp.

Cele mai neplacute schimbari de la nivelul pielii pot fi: vergeturile, melasma (petele de pe ten), dermatita atopica, dermatita pielii mainilor, psoriazis, acnee, granulom, lupus eritamotos, linia inchisa la culoare de pe burta (linie care se estompeaza natural, de obicei, la cateva luni dupa nastere), zone de culoare mai inchisa in zona organelor sexuale, inrosirea intensa si brusca a palmelor si a pometilor, dar si o transpiratie excesiva, aparitia vinisoarelor sparte si a venelor varicoase, care dau si senzatie de mancarime la nivelul pielii, senzatii de sensibilizare sau ingrasare excesiva a scalpului.

Pentru unele femei, sarcina aduce schimbarea hormonala de care aveau nevoie, cu efecte pozitive asupra acneei, dermatitei atopice, psoriazisului sau a altor afectiuni ale pielii. Daca vrei sa te documentezi mai in detaliu, gasesti multe site-uri specializate in dermatologie si afectiunile pielii in sarcina.

5 modificari ale pielii in sarcina si solutiile lor

Pentru majoritatea femeilor insarcinate, exista cateva modificari ale aspectului si calitatii pielii despre care voi scrie mai jos. Acestea sunt normale, inevitabile si exista, pentru ele, solutii eficiente. Asadar, exista si aspecte pozitive in sarcina sau metode de a recastiga controlul cand pielea o ia razna.

1. Vergeturile

Vinisoare roz-rosiatice (care pot fi tratate cu laser) sau albe (al caror aspect poate fi imbunatatit partial la salon), vergeturile apar la 75% dintre femeile insarcinate. Nu este clar de ce unele femei au vergeturi, dar este cert ca genetica isi spune cuvantul. Cu alte cuvinte, daca mama are vergeturi sau daca tu ai avut vergeturi, anterior sarcinii, in special in perioadele in care ai avut fluctuatii de greutate, atunci este inevitabil sa apara si in ultimul trimestru de sarcina, cand pielea se intinde excesiv si elasticitatea pielii isi arata forta. Primele semne sunt inrosirea pielii si inflamarea, apoi se formeaza linii albe, subtiri care arata si se comporta ca o cicatrice (de aceea si vindecarea lor este abordata ca si in cazul unei cicatrice).

Ce solutii sunt?

In afara de tratamentele de la salon, poti aplica topic vitamina E sau acid glicolic (in concentratia potrivita poate fi utilizat in sarcina). Insa, inainte de a le folosi, consulta medicul dermatolog.

Daca ramai cu vergeturi dupa nastere, ia in calcul retinoizii, tratamentul cu propria plasma/PRP, mezoterapie, sau tratamentele cu laser.

2. Piele iritata si mancarimi

Intinderea pielii, in special pe burta, poate da senzatii de mancarime, iritatie, tensiune. Sunt reactii normale. 

Ce solutii sunt?

Pentru atenuarea acestor senzatii neplacute, foloseste produse intens hidratante si aplica-le frecvent. In orice caz, daca in afara de senzatia de piele intinsa apar si alte modificari ale pielii (pustule, vezicule, pete rosii), vorbeste cu medicul dermatolog sau cu medicul ginecolog. Unele iritatii pronuntate, chiar daca sunt foarte rare, sunt simptomele unor afectiuni cu efecte asupra evolutiei sarcinii.

3. Zone mai inchise la culoare

Pistruii, petele pigmentare, alunitele devin mai inchise la culoare. In plus, 70% dintre femeile insarcinate sufera de melasma (pete pe ten). Tot hormonii sunt de vina! Estrogenul determina secretia in exces a melaninei, agravand semnele preexistente (alunite, pete pigmentare solare).

Ce solutii sunt?

SPF. Chiar asa: produsele de protectie solara cu SPF cat mai mare, aplicate corect! Alege filtrele solare minerale pentru ca sunt mai bine tolerate si de piele, si de Planeta. Expunerea la soare (chiar si la cel tomnatic sau hibernal) impreuna cu estrogenul determina inchiderea la culoare a pielii si, nu, nu e vorba de un bronz frumos, ci de pete.

Vitamina C topica poate, prin actiunea sa antioxidanta si efectul exfoliant, sa estompeze usor petele. 

De cele mai multe ori, petele dispar dupa sase luni de la nastere. Daca nu, exista si solutii la salon (microdermabraziunea, peelingul, laserul) sau creme pentru depigmentare (care actioneaza prin inhibarea melaninei sau prin exfolierea pielii, pe baza de retinol).

4. Negi (papiloame)

Desi nu se stie cauza exacta a aparitiei negilor, dar acestia apar frecevent in sarcina, sub sani, pe gat, la subrat sau in zona inghinala si se formeaza prin acumularea de colagen, vase fine de sange si piele ingrosata. Desigur, formarea lor are legatura si cu modificarile hormonale, si cu luarea in greutate, si cu frecarea pielii in zonele mentionate.

Ce solutii sunt?

Negii pot fi indepartati la dermatolog, sub anestezie locala, dar exista si numeroase preparate, uleiuri si plasturi, in farmacii. In orice caz, este una dintre problemele estetice de care te poti ocupa si dupa nastere.

5. Acneea

In sarcina, toate femeile se confrunta cu aceiasi hormoni, intr-un dezechilibru mai mic sau mai mare, insa, reactia corpului la aceste schimbari este diferita. Dupa cum am scris mai sus, acneea poate sa se agraveze sau sa se amelioreze in sarcina.

Daca observi o inmultirea a cosurilor pe linia maxilarului, atunci secretia de sebum este accentuata in urma modificarilor hormonale.

Ce solutii sunt?

Asigura-te ca iti cureti pielea de doua ori pe zi. Pentru ten, nu folosi doar apa, ci si un produs de curatare delicat, cu o formula cat mai curata, fara parfum, fara agenti iritanti. 

Inainte sa folosesti un tratament impotriva acneei, mergi la medicul dermatolog. Este posibil sa interpretezi gresit o iritatie a pielii si sa inrautatesti situatia.In orice caz, fii prietena cu pielea. Ai grija de ea si nu o agresa!

Tu cu ce probleme ale pielii te-ai confruntat cand ai fost insarcinata? Ce solutii ai gasit si ce a meritat incercat? Te astept sa impartasesti aici cu noi!

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *