Acidul lactobionic, noul ingredient care transforma pielea in sezonul rece


Iti place? Click aici sa ii dai share!


De la acidul mandelic la cel salicilic, acizii exfolianti sunt pe val acum. Si asta pentru ca promit o piele mai luminoasa, mai neteda, mai curata, in plus, acizii exfolianti actioneaza atat la suprafata, cat si in profunzime pentru a elimina celulele moarte, inactive, pentru a curata porii si a reduce hiperpigmentarea pielii. Nu e de mirare ca ingredientele multitasking sunt populare printre expertii in ingrijirea pielii, dar si printre persoanele obsedate (in sensul bun) de skincare.

Se pare ca pe lista ingredientelor fantastice a aparut o noua vedeta (de fapt este cunoscut si utilizat mai de mult, sub denumirea de gluconolactone sau PHA) iar brandurile se grabesc sa o inglobeze in produsele create. Este vorba despre acidul lactobionic.

Cum actioneaza acidul lactobionic in ingrijirea pielii?

“Acidul lactobionic este un compus care se regaseste natural in organism prin oxidarea lactozei,” explica expertul in ingrijirea pielii, Dr Philippe Hamida-Pisal (PHP Aesthetic & Divisions of PHP Health First Ltd). “In ultimii ani, acest acid a castigat recunoasterea la scara larga in industria cosmetica si printre dermatologi, in special pentru proprietatile sale antioxidante,” continua specialistul, iar acest lucru inseamna ca acidul lactobionic protejeaza pielea de agresiunea factorilor de mediu, inclusiv de poluare.

Protectia impotriva oxidarii nu este singurul avantaj adus de acidul lactobionic pielii. De fapt, are o actiune multipla. Acidul lactobionic hidrateaza, ajuta la exfolierea celulelor moarte, micsoreaza porii si chiar reduce liniile fine si cicatricile. In acelasi timp – gratie calitatilor antioxidante – acest acid poate imbunatati tonusul si elasticitatea pentru majoritatea tipurilor de piele, oferind pielii un efect de luminozitate. Cu alte cuvinte, este un booster pentru luminozitate exceptional.

Cu ce este diferit acidul lactobionic de alti acizi exfolianti?

Acidul lactobionic este un acid de tip polyhydroxy acid (PHA) iar acest lucru inseamna ca are molecule mari si nu penetreaza pielea atat de profund ca alti acizi. Drept urmare, acest acid nu irita pielea asa cum se intampla in cazul altor acizi exfolianti, de exemplu, acidul glicolic, de exemplu.

Faptul ca acidul lactobionic ramane si actioneaza la suprafata pielii adauga calitati de hidratare si exfoliere.

Acidul lactobionic si toleranta in functie de tipul de ten

Acest tip de acid poate fi folosit si pentru tenul sensibil, spre deosebire de alti acizi exfolianti. Majoritatea tipurilor de piele vor putea include in regimul de ingrijire acidul lactobionic, insa pentru tenul foarte sensibil concentratia trebuie sa fie mica si acidul trebuie aplicat intr-un strat foarte subtire. In aceasta categorie intra si persoanele cu pielea foarte uscata.

In serumuri, lotiuni, creme sau masti concentratiile sunt intre 8-15% .O concentartie eficienta, insa, este de 15%.

Cum se foloseste acidul lactobionic?

In functie de nevoi si de tipul de piele, o lotiune tonica de tip leave-on sau un serum sunt cele mai bune alegeri pentru tenul gras, acneic, sensibilizat. Dupa curatarea tenului, seara, aplica-l cu degetele sau cu o discheta demachianta, apoi foloseste un serum si, daca simti nevoia, o crema hidratanta. Pentru alte tipuri de ten, acidul lactobionic actioneaza mai bine ca masca, intr-o concentratie mai mica, aplicata o data sau de doua ori pe saptamana.

Cat de des ar trebui folosit acidul lactobionic?

Frecventa depinde de tipul de ten, dar daca nu l-ai mai folosit, aplica-l de 2-3 ori pe saptamana ca parte din rutina de seara a ingrijirii pielii si urmareste daca apar iritatii. Apoi, daca totul e ok, il poti folosi in fiecare seara.

In orice caz, nu il utiliza impreuna cu alte tipuri de acizi si in nici un caz cu retinoizi.

Exista efecte secundare?

Un efect secundar posibil ar putea fi iritarea pielii, dar, de regula, aceasta reactie dispare dupa cateva ore si poate afecta doar persoanele cu pielea extrem de sensibila sau extrem de uscata. Daca pielea devine rosie sau inflamata nu il mai folosi. Ca orice acid exfoliant, acidul lactobionic sensibilizeaza pielea la lumina soarelui, de aceea este esentiala folosirea unui produs cu factor de protectie solara cat mai mare, in fiecare zi!

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Traducere si adaptare: refinery29.com 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *