Patrunjelul – extra sanatate


Iti place? Click aici sa ii dai share!


lemon-parsley

De multe ori ne extaziem in fata unor plante exotice, unele cu nume greu de pronuntat – da, si mie mi se intampla asta, si uitam sa apreciem ceea ce avem, fix in gradina personala.

La noi, patrunjelul este o planta aliment/condiment, care se gaseste, realmente, in toate pietele si pe toate tarabele, folosit de obicei pentru a da un plus de aroma supelor, ciorbelor sau pentru a orna diverse mancaruri.

Patrunjelul este o adevarata comoara!

Patrunjelul este un intreg complex de vitamine:  contine mai multa vitamina C decat lamaia sau portocala, plus vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E, furnizeaza glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu) , lipide.

Vitaminele A si C sunt niste excelenti antioxidanti cu efect detoxifiant, antiinflamator si antitumoral, care ajuta la intarirea sistemului imunitar; patrunjelul este de asemenea un foarte bun digestiv si un puternic diuretic (amelioreaza bolile de rinichi, elimina surplusul de apa din organism), ajuta la functionarea naturala a tiroidei, mentine elasticitatea si tineretea vaselor sanguine, a ochilor, a pielii.

Frunzele proaspete de patrunjel pot ajuta la vindecarea ranilor, reduc edemele si vanataile si echilibreaza tulburarile ciclului menstrual.

Spanacul pierde lupta cu patrunjelul in ceea ce priveste continutul de fier; de asemenea, este planta cu cel mai mare continut de fluor, cel ce sta la baza sanatatii oaselor si a danturii.

S-a demonstrat stiintific ca o legatura de patrunjel are mai multe proteine decat doua oua, fiind foarte satios si deci, intrebuintat cu succes in retetele pentru curele de slabire.

Pentru minunatele sale beneficii, patrunjelul se consuma crud/salata, sub forma de suc, decoct sau infuzie.

Cu toate acestea, patrunjelul are si o contraindicatie : a nu fi consumat de femile gravide sau care alaptaeza.

Pentru a ne bucura cu adevarat de tot ceea ce ne ofera aceasta planta, modesta la prima vedere, trebuie sa o consumam insa, adecvat.

Salata de patrunjel de exemplu, delicioasa Tabbouleh, se prepara extrem de usor si poate constitui o masa in sine, la pranz sau seara, depinde cum vi se potriveste.

Sucul sau ceaiul de patrunjel, in curele de slabire

Sucul de patrunjel este la fel de simplu de pregatit : se ia o legatura de patrunjel si se pun frunzele in storcator, apoi se adauga apa cat sa le curpinda; se mixeaza si se foloseste ca atare sau, si mai bine, specialistii sugereaza ca acesta sa fie combinat si cu alte legume (sfecla, morcovi, castraveti). Consumat simplu, sucul de patrunjel poate provoca tulburari ale sistemului nervos, de aceea contitatea zilnica trebuie sa fie mica.

Se bea dimineata, pe stomacul gol, chiar daca gustul nu este senzational.

Se pare insa ca patrunjelul  este un super adjuvant in curele de slabire. Pentru aceasta, se pregateste un fel de ceai si anume, intr-un litru de apa care fierbe se pun 5 lingurite de patrunjel bine tocat. Se ia de pe foc si se lasa inca 20 de minute, dupa care poate fi strecurat sau baut ca atare, cu frunze cu tot.

Este de preferat ca acest ceai sa fie baut in prima parte a zilei, si nu mai multe de un litru pe zi.

Ca orice cura, si cea cu ceai sau suc de patrunjel trebuie facuta pe o perioada de 5 zile, maxim o saptamana.

Patrunjelul in ritualurile de ingrijire

Nu in ultimul rand, patrunjelul poate fi utilizat si pentru pastrarea tineretii tenului.

Datorita concentratiei mari de vitamina C, acesta poate fi transformat intr-un excelent produs de luminozitate, dar si pentru indepartarea petelor si pistruilor.

Ca si preagtire, intr-o jumatate de litru de apa plata imbuteliata se pune un pumn de frunze proaspat tocate de patrunjel, se fierb 10 minute, apoi se lasa la racit si se strecoara.

Se aplica pe fata cu o cotoneta, dimineata si seara, fara a se clati, inainte de crema de ingrijire.

Si parul se poate limpezi cu acest decoct, devenind mai puternic si mai stralucitor.

Sper ca v-am convins si pe voi, eu ma apuc deja de o cura 🙂

 

 

 

 

 

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *