Terapia Bowen – secretul autovindecarii


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Am vrut sa scriu de foarte mult timp un articol pe acest subiect dar pur si simplu nu s-a potrivit… dar acum iata ca i-a venit randul!

Poate acum este momentul sa intelegem ca, corpul nostru are fabuloasa capacitate de a se auto-vindeca, repara, regenera.

Bolile moderne se intind de la cele fizice (durerile spate, durerile de cap si indigestia) pana la cele interioare (stres si anxietate) – fiind observate sau neobservate si este aproape imposibil sa gasesti un singur tratament care se le trateze pe toate. Insa vei ramane surprins/a de uimitoarele beneficii ale terapiei Bowen. 

Tehnica Bowen prezinta unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente in intreaga lume, in acest moment. Se bazeaza pe teoria conform careia, odata ce s-a realizat relaxarea totala a corpului, se activeaza abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului si a mintii, prin readucerea acestora la echilibru si armonie.

Am incercat terapia Bowen pentru dureri de spate si articulare acum cativa ani , iar rezultatele, pentru mine, s-au vazut cam de la a cincea – a sasea sedinta. Cred insa ca aceasta terapie trebuie facuta pe termen lung, nu doar 10 -15 sedinte, ci mai degraba sa faca parte cumva din stilul de viata.. asa cum te duci la sala saptamanal.

Originea Terapiei Bowen

Tehnica a fost conceputa in anii ’50, de catre Thomas Ambrose Bowen, în Australia. El sustine ca terapia poate reseta raspunsul organismului la durere, actionandu-se la nivelul sistemului nervos autonom. Studiile facute nu releva cu exactitate cum functioneaza aceasta terapie si nici daca ea este eficienta sau nu, neexistand dovezi concludente nici pro nici contra…cert este ca multi pacienti tratati sunt convinsi ca tratamentul functioneaza.

Ce presupune?

Tehnica Bowen este un concept nou in contextul terapiilor manuale, nederivand sau nefiind similara unei alte metode terapeutice corporale. Un tratament Bowen consta in aplicarea unor miscari delicate efectuate cu degetele asupra muschilor si tesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o imbracaminte usoara. Aceste miscari transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, reactivând memoria celulara a unei stari pre-existente de bine, sanatate, echilibru si optim existential. Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu foloseste manipulari în forta. Terapeutul nu forteaza organismul pacientului sa execute o comanda, ci permite acestuia si intreprinda aceste actiuni necesare pentru a se auto-vindeca, in propriul sau ritm si în propriile sale limite.

Beneficiile terapiei Bowen

Terapia Bowen ajuta la recuperarea sanatatii in caz de traumatisme sau boli cronice in limitele capacitatii de vindecare a fiecarui individ. Poate trata si ameliora: dureri de spate, dureri la nivelul gatului, tensiuni sau dureri musculare, accidentari sportive, astm, durerile de cap, insomniile si lista poate continua.

Tehnica Bowen este o metoda preventiva si contribuie la mentinerea starii de sanatate. Ea permite sistemului nervos central sa detecteze dezechilibre asimptomatice si sa normalizeze aceste functii înainte de instalarea unei boli.

Ajuta de asemenea in :

 • dureri de spate
 • migrene si dureri de cap
 • eliminarea toxinelor;
 • favorizarea circulatiei sangelui si drenajului limfatic;
 • ameliorarea mobilitatii articulatiilor;
 • o mai buna asimilare a nutrimentelor;
 • mentinerea unei mai bune posturi a corpului

Se pare ca exista efecte benefice si legat de 

 • Stress 
 • Oboseala
 • Depresie
 • Anxietate
 • Flexibilitate
 • Tensiune arteriala crescuta

Ce trebuie sa stii?

* mergi la terapie purtand haine lejere

* procedura se va efectua pe o masa de masaj, la orizontala

* terapeutul actioneaza o presopunctura fina

* dupa fiecare manevra, terapuetul iese din camara pentru 3-5 minute, lasand corpul sa se ajusteze

Starea de bine se instaureaza inca de la prima sedinta de Bowen, insa pentru rezultate maxime se recomanda un tratament pe termen lung.

Eu am incercat aceasta terapie la Country Spa, dar mai sunt multe centre peste tot, in tara, care au terapeuti specializati in terapia Bowen.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Foto: Global Physical Therapy

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *