Ce trebuie sa stii despre conexiunea Inima-Creier


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Coerenta (in engleza, coherence) este starea in care inima, mintea si emotiile sunt in aliniere si cooperare energetica”, spune Dr. Rollin McCraty, directorul de cercetare al Institutului HeartMath. „Este o stare care dezvolta rezilienta – energia personala este acumulata, nu irosita – lasand mai multa energie pentru a manifesta intentii si rezultate armonioase.

Inima primeste uneori o reputatie proasta. Desi nu se poate minimaliza importanta sa fiziologica pentru viata si sanatatea ta, ca organ, inima este adesea vazuta ca o simpla pompa al carei unic scop este sa circule sangele in corpul tau. Da, functioneaza din greu in fiecare zi, dar in afara de asta, ce este atat de grozav la asta?

Inima este, de asemenea, considerata sentimentala, moale, emotionala, tandra si, de altfel, prost echipata pentru a face fata realitatilor dure ale vietii. La urma urmei, trebuie sa fii tare, puternic si rezistent pentru a te descurca in fiecare zi, iar ideea de a cultiva emotiile „blande” de compasiune, iertare, mila, bunatate si iubire pare in contradictie cu durerea si suferinta pe care o poate trimite lumea asupra ta.

Inima este mult mai mult decat o pompa. Este mult mai mult decat sediul celor mai calde emotii si ale celor mai profunde sentimente. De fapt, pe masura ce stiinta incepe sa dezvaluie, inima este mult mai puternica, vindecatoare si transformatoare decat s-a imaginat vreodata. In cartea revolutionara The HeartMath Solution, autorii Doc Childre si Howard Martin distileaza peste 30 de ani de cercetare asupra rolului complex pe care il joaca inima in sanatatea, fericirea, bunastarea si longevitatea ta. Cercetarile lor dezvaluie ca inima este un centru de comanda al unei inteligente formidabile si al cunostintelor intuitive care este legata de fiecare sistem si fiecare celula a corpului tau. Iata cateva dintre descoperirile lor cheie:

Inima contine propriul sau sistem nervos independent, compus din peste 40.000 de neuroni.

Campul electromagnetic al inimii este cel mai puternic camp generat de corpul tau. Este proiectat in intregul corp si iradiaza la cativa metri in afara ta.

Bataile inimii tale, mai degraba decat un simplu „bum-bum, bum-bum”, reprezinta un flux de informatii strans comprimat, care isi transmite mesajul catre fiecare celula.

Inima iti ofera indrumari emotionale si intuitive pentru a te ajuta sa iti directionati viata.

Sentimentele de baza ale inimii (dragoste, apreciere, compasiune) regleaza in jos activitatea sistemului nervos simpatic (lupta sau fuga) si maresc activitatea sistemului nervos parasimpatic (odihna si digerare).

Ritmurile inimii tale sunt oglindite in starile tale emotionale. Emotiile negative, cum ar fi frica, furia si ostilitatea creeaza o variabilitate dezordonata si neregulata a ritmului cardiac (variatia sanatoasa a intervalului de timp dintre bataile inimii). Emotiile pozitive creeaza o ordine imbunatatita in ritmurile inimii.

Inima este oscilatorul principal al corpului – ritmul sau trage toate sistemele corpului intr-o stare de antrenare sau sincronizare.

Starile emotionale pozitive au un efect de echilibrare asupra sistemului nervos prin intarirea imunitatii, imbunatatirea functiei hormonale si imbunatatirea functiei creierului.

Inima este coerenta

Dar poate cele mai profunde revelatii despre inteligenta inimii implica conceptul de coerenta interna. Coerenta este starea de a fi foarte ordonat, organizat si eficient. Intr-un sistem coerent, toate partile individuale functioneaza in armonie si practic nu se pierde energie. Este o stare de cel mai mic efort si beneficiu maxim, deoarece toate componentele individuale lucreaza mai degraba impreuna decat unele impotriva celorlalte. Cand ritmurile inimii devin coerente, campul electromagnetic al inimii devine la fel, mai coerent. Aceasta coerenta consolidata transmite valuri de vindecare si transformare in intregul tau sistem, inclusiv in creier.

Pasi catre coerenta inimii/creierului

Cum creezi aceasta stare profunda si puternica de coerenta inima/creier? Potrivit solutiei HeartMath, exista trei instrumente electrice ale inimii care sunt mijloace puternice de a genera o coerenta punctuala si focusata, care poate crea un sistem mai echilibrat si mai sanatos. Fiecare dintre aceste instrumente este o poarta catre o conexiune mai profunda cu inteligenta inimii. Foloseste-le cu intentia de a accesa puterea de vindecare si transformare a inimii tale.

1. Apreciere

Cand simti apreciere, te acordezi cu calitatile bune ale cuiva sau a ceva. Este atat constientizarea si recunoasterea acelor oameni, situatii si lucruri placute, cat si recunostinta pe care o simti pentru acele experiente. Aceasta este o stare speciala si o stii intuitiv, daca nu din alt motiv decat pentru ca te face sa te simti bine. Aprecierea determina literalmente schimbarea mediului intern; pune capat incoerentei raspunsului la stres si iti reformeaza mentalitatea in legatura cu abundenta. Cand treci intr-o stare de apreciere, iti distragi atentia de la ceea ce nu ai si te concentrezi pe tot ceea ce ai. Si facand acest lucru, cercetarile au aratat ca produci un camp energetic extrem de coerent, antrenat, echilibrat si armonios in inima, care este apoi radiat in corpul tau.

Practicarea aprecierii, totusi, poate fi uneori o provocare, din doua motive. In primul rand, ai evoluat pentru a cauta lipsa, pericolul si situatiile negative din viata ta. Acesta este un mecanism de supravietuire incorporat transmis de-a lungul generatiilor dintr-o perioada in care ignorarea acelor situatii negative te putea costa viata. In al doilea rand, societatea moderna poate fi un magnet pentru lipsuri si negativitate. S-ar putea sa fii preocupat de ceea ce nu merge bine in lume decat de ceea ce merge bine.

In ciuda acestor factori, puteti face alegerea constienta de a trece peste conditionarea evolutiva si sociala, de a-iti rescrie caile neuronale si de a cauta mai multe lucruri de apreciat. Incercati una sau toate dintre urmatoarele:

Incepeti si incheiati fiecare zi cu doua minute in aprecierea miracolului de a fi in viata si a tuturor bucuriilor pe care le ofera viata.

Fa o lista cu lucruri pe care sa le apreciezi in viata ta.

Ia in considerare o situatie provocatoare din viata ta si cauta lucruri pe care sa le apreciezi, care stau ascunse in problema. Blessing in desguise, cum se spune pe la altii.

Creaza-ti o practica vie de apreciere de a privi viata prin ochii mirarii si ai recunostintei.

2. Nejudecata

In aceasta societate bazata pe intelectualitate, judecata este o procedura standard de operare. Mintea este eficienta cand vine vorba de separarea, analizarea si clasificarea informatiilor. Acest lucru poate fi benefic in probleme de afaceri sau atunci cand faci alegeri rationale cu privire la siguranta si securitatea ta. Cu toate acestea, adesea poate deveni atat de dominant incat creeaza granite rigide, negative si insolubile care te separa de ceilalti.

Acest tip de judecata este produsul secundar al ego-ului, sinele tau fals care se straduieste sa se simta separat, special si superior. Foloseste judecata ca un zid pentru a se desparti de ceilalti, adesea cu informatii partiale si prejudecati ca justificare. Aceasta judecata creeaza, de asemenea, o cantitate enorma de turbulenta mentala si statica. Rezultatul final este o atmosfera interna nesanatoasa si incoerenta. Judecata foloseste, de asemenea, multa energie pentru a mentine acele opinii si bariere ferme. Deci, in timp ce judecata pare naturala, persoana care judeca se raneste de fapt, pe sine.

Practicarea nejudecatii reprezinta o abatere de la procedura de operare standard. Creeaza o stare mentala neutra in care te deconectezi de la notiunile tale preconcepute si vezi lucrurile asa cum sunt. Dupa cum a spus odata actorul si expertul in arte martiale Bruce Lee: „A te elibera de notiuni preconcepute, prejudecati si raspunsuri conditionate este esential pentru intelegerea adevarului si realitatii”. Aceasta intelegere este cheia nejudecatii. Daca vrei sa te deschizi catre coerenta si antrenarea inteligentei inimii, trebuie sa renunti la definitiile tale si sa vezi lucrurile asa cum sunt. Exploreaza acesti pasi pentru a nu judeca:

Pune-ti intentia de a practica non-judecata. Alege o ora sau o zi in care te angajezi sa eviti tendinta de a judeca, a condamna sau a critica.

Cand apare o judecata, pune-ti atentia in corpul tau si observa …. cum te face sa simti judecata? Judecata este de obicei constrictiva si limitativa. In mod similar, atunci cand practici non-judecata, observa daca te simti mai usor sau mai expansiv.

Alege sa privesti lucrurile, oamenii si situatiile prin prisma neutralitatii, stiind ca lucrurile doar „sunt” si nu sunt in mod inerent bune sau rele pana cand le definesti ca atare.

Pune-te in locul altuia. Recunoaste ca niciodata nu poti intelege cu adevarat comportamentele sau sentimentele altuia fara a fi in pielea lui. Incearca sa empatizezi cu ceilalti pentru a le intelege mai bine perspectiva, deschizandu-ti portile catre propria ta intelegere mai profunda.

3. Iertarea

Lipsa iertarii creeaza o datorie emotionala si energetica enorma in sistemul tau. Este una dintre cele mai subtile, dar semnificative, surse de incoerenta din inima, mintea si corpul tau. Cand nu ierti, impachetezi o nemultumire si o pastrezi luni, ani sau chiar o viata intreaga. In esenta, alegi sa tii de manie si, asa cum observa Buddha, a tine mania este ca si cum ai prinde un carbune incins cu intentia de a-l arunca asupra altcuiva; dar tu esti cel care se arde.

Practicand iertarea, totusi, iti despachetezi ranile, traumele, ranchiunile si nemultumirile din trecut, dandu-ti permisiunea sa mergi mai departe. In cele din urma, iertarea nu se refera la cel care te-a nedreptatit; este vorba despre modul in care alegi sa-ti investesti energia. Doresti sa continui sa faci o depunere zilnica sau anuala in contul bancar de resentimente si ostilitate stiind ca creeaza discordie interna care te va eroda fericirea si sanatatea? Nu este neaparat usor si poate implica uneori sa iti sufleci manecile si sa patrunzi in noroiul neiertarii. Mintea ego-ului va incerca sa-ti vanda argumente extrem de convingatoare cu privire la motivul pentru care esti indreptatit sa-ti pastrezi furia si resentimentele. Nu intra in joc. Intra in iertare increzator ca eliberarea pe care o simti va avea ca rezultat coerenta inimii/creierului pe care o cauti. Aminteste-ti urmatoarele idei despre drumul spre iertare:

Accepta ca si tu – fie accidental, fie intentionat – i-ai ranit pe altii.

Aminteste-ti ca fiecare face tot ce poate de la nivelul sau de constiinta. Fiecare sfant are un trecut si fiecare pacatos are un viitor.

Cauta oportunitati de a ierta, stiind ca iti va permite sa iti recuperezi puterea.

Sa stii ca iertarea de sine poate fi uneori cel mai greu de practicat, dar este la fel de importanta ca iertarea celorlalti.

Pe masura ce lucrezi pentru a -ti mentine coerenta inimii/creierului, aminteste-ti ca vor sa se alinieze. Uneori au nevoie doar de un mic ghiont din partea ta pentru a le mentine sa curga impreuna.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:
Share:

3 Comments

  1. 18/04/2022 / 07:00

    Mi-a placut articolul, foarte interesant!

  2. 09/05/2022 / 15:33

    Frumoasa postare 😉

  3. 26/05/2022 / 23:03

    Content de nota 10, big like!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *