Menopauza si modificarile la nivelul danturii


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Daca credeati ca menopauza se refera doar la bufeuri, transpiratii nocturne, insomnii, nervi, kilograme in plus, etc – toate aceste modificari avand loc din cauza modificarilor hormonale, iata ca mai punem ceva pe lista: sanatatea orala. Si ea poate fi grav afectata in acesta perioada, de aceea, acum mai mult ca oricand, este nevoie sa avem mare grija de dantura noastra.

Si nu, nu mai este vorba doar de estetica si un zambet frumos (pe care ni le dorim, fireste!), o dantura prost intretinuta poate genera multe alte probleme de sanatate, chiar boli.

Sanatatea orala inseamna mai mult decat dinti sanatosi. Sanatatea orala influenteaza in mod direct calitatea vietii, este esentiala pentru starea noastra de bine si parte integranta a starii generale de sanatate.

Si iata ca tot noi, femeile, avem probleme speciale in ceea ce priveste sanatatea orala. Modificarea nivelului hormonal in timpul ciclului menstrual, al sarcinii si al menopauzei poate creste riscul aparitiei unor afectiuni la nivelul cavitatii bucale, dintilor, gingiilor dar si al altor organe corespondente.

Veti vedea aceasta corespondenta in harta de mai jos.

Astfel, pe perioada ciclului menstrual, nivelul hormonilor creste si coboara. In timpul ovulatiei si cu cateva zile inainte de menstruatie, nivelurile mai ridicate de progesteron pot provoca iritatii ale mucoasei bucale sau inflamatii gingivale. Gingiile noastre pot deveni rosii si ar putea sangera mai mult decat de obicei.

De asemenea, in aceasta perioada, in cavitatea bucala pot aparea leziuni orale, precum aftele sau herpesul labial. Aftele sunt mici leziuni sau vezicule de culoare alba, inconjurate de o zona rosie. Nu sunt contagioase, dar se confunda adesea cu herpesul labial produs de infectia cu virusul herpes, care este contagios.

Dupa instalarea menopauzei, scaderea nivelului de estrogren poate afecta, de asemenea, sanatatea orala. Multe femei simt senzatia de durere sau de arsura in gura in timpul sau dupa menopauza, dar majoritatea se confrunta cu scaderea cantitatii de saliva, ceea ce favorizeaza aparitia xerostomiei (“gura uscata”), care poate provoca dureri si gingii sensibile, ulceratii bucale, infectii si chiar carii dentare.

Ultimele studii au demonstrat chiar ca xerostomia este o manifestare orala des intalnita in cazul infectiei cu SARS-CoV-2, astfel ca trebuie sa acordam o atentie deosebita acestui aspect.

Dupa varsta de 45 de ani, femeile pot dezvolta osteoporoza, o boala ce determina pierderea masei osoase si a tesutului osos. In contextul unor pierderi osoase, boala parodontala se poate declansa si dezvolta mai rapid. 

Parodontoza este una dintre cele mai grave afectiuni dentare. Este caracterizata prin aparitia unor infectii la nivelul gingiei si structurii osului maxilarului provocate de bacteriile din cavitatea bucala, in lipsa unei igiene orale corespunzatoare.

In plus boala parodontala este o infectie bacteriana care poate patrunde in sange, prin intermediul fluxului sanguin, si poate fi un factor declansator pentru numeroase complicatii:

• afectiuni cardiovasculare : femeile afectate de boala parodontala pot fi mai expuse riscului de a dezvolta boli de inima. Riscul producerii unui infarct este de aproape doua ori mai mare

• Accident vascular cerebral : un studiu stiintific a constatat ca infectiile orale pot fi considerate factor de risc pentru un accident vascular cerebral

• Diabet : persoanele cu diabet sunt mai susceptibile de a avea afectiuni gingivale, care pot fi, la randul lor, un factor de risc pentru diabet la persoanele care sunt sanatoase.

• Probleme respiratorii: bacteriile existente in cavitatea bucala se pot deplasa, prin intermediul fluxului sanguin, la plamani, provocand boli respiratorii, cum ar fi pneumonia – in special la persoanele cu afectiuni gingivale.

Pentru femeile insarcinate care sufera de afectiuni ale gingiilor (parodontoza) exista riscul de a naste mai devreme sau ca bebelusul sa fie sub greutate. Boala parodontala poate declanaa, de asemenea, niveluri crescute de fluide biologice care induc travaliul.

Pentru ca boala parodontala este o afectiune „silentioasa”, in sensul ca nu provoaca durere decat atunci cand este intr-un stadiu avansat, este esential sa acordam o atentie deosebita igienei orale si controalelor regulate la medicul stomatolog. 

Numai printr-un periaj dentar zilnic, folosirea atei dentare si vizitele la cabinetul stomatologic putem preveni aparitia afectiunilor gingivale si a bolii parodontale.

La fel ca boala parodontala, cancerul oral (cancer bucal sau tumora maligna orala) este o afectiune „silentioasa”, incidenta celor doua boli in Europa fiind ingrijoratoare.

Potrivit unei analize privind sanatatea orala in Romania, publicata in 2017, cancerul buzelor si cavitttii bucale reprezinta o problema importanta de sanatate publica, cu o incidenta si mortalitate crescuta.

Iata care sunt recomandarile specialistilor pentru a preveni problemele de sanatate orala:

  • Vizitati medicul stomatolog o data sau de doua ori pe an. In functie de starea de sanatate, medicul stomatolog va propune un plan de tratament.
  • Urmati un stil de viata sanatos. Limitati cantitatea de alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar pentru a reduce riscul aparitiei cariilor dentare si respectati sfaturile medicilor dentisti in ceea ce priveste igiena orala. 
  • Nu fumati!! Fumatul creste riscul de boli ale gingiilor, dar si de cancer bucal sau laringian. De asemenea, fumatul contribuie la ingalbenirea dintilor si provoaca respiratia urat mirositoare.
  • Limitati consumul de bauturi carbogazoase. Trebuie sa stiti ca si bauturile acidulate dietetice contin acizi care pot eroda smaltul dintilor.

La fel ca si celelalte afectiuni/boli care pot aparea in stransa legatura cu menopauza, iata ca si sanatatea denatara si a cavitatii bucale pot fi afectate in aceasta perioada.

Sta insa in puterea noastra sa alegem constient sa avem grija de dintii nostri prin stilul de viata abordat dar si prin vizitele periodice la medicul dentist.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articol scris in parteneriat cu DentEstet

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

2 Comments

  1. 20/02/2021 / 14:01

    Foarte bine scris articolul, multumesc pentru informatie!

  2. Dana Sota
    02/03/2021 / 08:38

    Ma bucur! Cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *