Iti place? Click aici sa ii dai share!
Intr-o lume din ce in ce mai haotica, cu lucruri care de multe ori ne depasesc intelegerea, cand reactiile noastre sau ale celor din jur sunt altfel decat ne-am obisnuit sau ne-am fi asteptat, a ne pastra echilibrul si “zen-ul” interior pare extrem de greu. Adica nu pare, chiar este!
Pentru mine, perioada ultimelor 7 luni a fost ca un roller coster, cu suisuri si coborasuri atat de bruste, incat m-am simtit ca intr-o masina de spalat. Desi sunt o femeie bine ancorata in realitate, optimista si echilibrata, de data asta a fost si pentru mine prea mult! Am incercat si incerc inca sa “plutesc”, dar am zile cand ma duc la fund. Cand sunt pe val si ma linistesc putin, citesc mult pe subiect, incerc sa identific greseli facute si sa repar relatii la care tin, pe de alta parte am reusit sa renunt fara regrete la oamenii si situatiile care nu mai servesc destinului meu, care ma impiedica sa cresc, care nu mai au loc in povestea mea si in adevarul meu.
Greu? Foarte! Doare? Ingrozitor! Dar cred, sunt sigura de fapt, ca altfel nu se poate!
Peste tot Covid-ul si toate cele din vietile noastre, apare si aceasta depresie de sezon … si ea se instaleaza acum mai adanc in vietile/mintile noastre. Lucratul de acasa, scoala on-line, lipsa prietenilor si socializarile cu care am fost obisnuiti, fac ca acest tip de depresie sa fie mai accentuat.
Ce este SAD?
Despre aceasta forma de depresie, tulburare afectiva sezoniera, SAD in literatura de specialitate americana (Seasonal Affective Disorder), am aflat mai multe dintr-un articol publicat de healthline.com. Apoi, pe masura ce am citit si pe alte site-uri de specialitate, am zis sa imparasesc asta si cu tine.
Pentru ca SAD nu e doar un sentiment de tristete sau nostalgie, ci o afectiune pe care nu trebuie sa o trecem cu vederea (nici daca ne afecteaza pe noi, dar nici daca ii afecteaza pe cei dragi), vin aici cu cateva sfaturi de la specialisti despre cum sa intelegi, previi si tratezi depresia sezoniera.
Conform Asociatiei Americane de Psihiatrie, SAD apare in urma unui dezechilibru biochimic din creier creat de reducerea numarului de ore de lumina naturala si de lipsa soarelui, care perturba ceasul intern si ne da peste cap programul zilnic. Nivelul redus de lumina solara poate afecta si serotonina, un neurotransmitator care afecteaza dispozitia si care a fost pus in legatura cu depresia.
„Cu cat ne indepartam de Ecuator, cu atat sunt mai frecvente cazurile de depresie sezoniera”, explica Dr. Luis Allen, psihiatru si director medical la Advent Health’s Center of Behavioral Health.
Conform Institutului National de Sanatate, riscul de SAD este mai mare daca:
– esti femeie;
– esti un adult tanar;
– ai cazuri de depresie in familie;
– ai suferit anterior de depresie.
Efectele pandemiei asupra SAD
Alaturi de factorii de risc obisnuiti, pandemia joaca un rol important in declansarea SAD, in acest an. Unii experti cred ca aceasta afectiune ar putea fi mai accentuata pe fundalul stresului provocat de Covid-19.
„Covid a adus schimbari majore in vietile noastre, traume si stres pentru un numar foarte mare de oameni – in afara de efectele fizice ale bolii pentru cei infectati. Acest aspect ar putea deveni o problema foarte serioasa pentru cei care au suferit deja de SAD, in special in zonele cele mai afectate de pandemie,” explica terapeutul Dayry Hulkow.
Unul dintre semnalele depresiei este retragerea din mediul social, iar in contextul distantarii sociale, riscul de a se izola din comunicarea cu ceilalti creste si mai mult.
Alte semnale ale organismului la care trebuie sa fii atenta:
– energie foarte joasa
– nevoie excesiva de somn;
– alimentare in exces;
– crestere sau pierdere in greutate;
– scaderea interesului pentru activitatile obisnuite;
– scaderea capacitatii de concentrare;
– nevoia de a consuma carbohidrati.
Semnele si simptomele SAD sunt similare celor de depresie tocmai pentru ca SAD este o forma de depresie.
Cum poate fi prevenita si tratata afectiunea SAD?
In special daca ai trecut anterior prin stari de depresie, in aceasta toamna trebuie sa ai mai multa grija de tine. Pune-te in topul listei de prioritati!
„Tulburarile emotionale nu pot fi mereu prevenite. Insa, sunt cateva masuri de preventie care pot pune la adapost sanatatea mentala si starea de bine. Printre acestea se numara exercitiile fizice, alimentatia sanatoasa, un somn adecvat, acestea sunt cele mai importante aspecte si practici de zi cu zi. La fel de importanta este mentinerea legaturii cu familia si prietenii”, explica Dayry Hulkow. Cand vine vorba despre masurile de preventie, terapeuta Sharnade George ne sfatuieste sa facem pregatiri ca pentru racelile de sezon. „Inainte sa vina iarna, de obicei ne intarim organismul si sistemul imunitar cu suplimente, in varianta medicala sau naturala. Pentru a preveni SAD poti lua masuri legate de simptome.” Ce mai poti face? Ia zilnic vitamina D! Fa terapie cu lumina! Daca este nevoie, poti apela la ajutorul unui terapeut sau psiholog.
Terapia cu lumina (fototerapia)
Despre exercitiile fizice pe care le fac zilnic am mai scris aici pe blog, vitamina D se gaseste la orice farmacie iar daca simti ca ai nevoie de ajutor specializat/psiholog, mergi fara nici o jena. Am fost si eu, si voi mai merge. Asa ca nu imi ramane decat sa povestesc un pic despre fototerapie, un tratament pe care il poti face acasa in completarea pregatirilor despre care am scris deja mai sus. Atunci cand ziua devine mai scurta, terapia cu lumina s-a dovedit a fi utila in prevenirea si tratarea SAD. O sesiune de terapie cu lumina zilnica poate sa fie cuprinsa intre 15 minute si 2 ore.
Ca sa iti faci o idee despre cantitatea de lumina pe care o primesti in interior in comparatie cu cantitatea de lumina din aer liber (Lm este unitatea standard a fluxului luminos), au fost masurate si comparate valorile urmatoare:
– lumina lumanarilor 10-15 Lm;
– lumina din apartament 100 Lm;
– lumina soarelui cu o ora inainte de apusul soarelui 1000 Lm;
– lumina din timpul zilei, cand cerul este innorat 5000 Lm;
– lumina din timpul zilei cand este cer senin 10.000 Lm;
– lumina puternica a soarelui, intr-o zi de vara peste 20.000 Lm.
Sistemul de terapie cu lumina are in componenta lampi fluorescente
In terapia cu lumina nu trebuie sa stai cu privirea direct spre lumina, ci sa faci o alta activitate (scris, citi, mancat) cu capul si corpul orientate spre lumina!
Daca nu stai la curte sau geamurile iti sunt obturate de alte cladiri sau vegetatie prea deasa si nu te poti bucura direct de lumina soarelui, m-am gandit sa caut solutii pentru interior, mai ales ca urmeaza o perioada in care va fi mai sigur pentru fiecare dintre noi sa ne protejam in casa. Am gasit si cateva dispozitive pentru fototerapie pentru acasa:
– Nature Bright Sun Touch Plus;
– Sphere Gadget Technologies Lightphoria;
– Philips GoLite BLU.
Chiar te rog sa imi scrii daca ai incercat aceasta terapie sau cum depasesti mai usor aceasta perioada. Acum este momentul sa ne impartasim lucrurile care functioneaza si sa ne ajutam reciproc, deci please share 🙂
Momentele mele alaturi de prietenii vechi si dragi sunt de nepretuit, ma incarca si ma motiveaza, si chiar daca nu ne vedem prea des in ultima vreme, atunci cand se intampla, sunt o adevarata binecuvantare.
Urmeaza o perioada dificila pentru fiecare dintre noi. Inainte sa te simti coplesita, priveste cerul, bucura-te cateva zeci de minute de lumina naturala in fiecare zi, plimba-te in parc sau oriunde in natura, mediteaza, iesi cu o prietena/doua undeva unde iti face placere, iarta, fii mai buna cu tine si cu ceilalti, mai toleranta, mai iubitoare.
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Articole interesante:
- 18 alimente care ajuta la reducerea stresului
- Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase
- Top 7 metode de slabit in 2020
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Excelent articolul, multumesc mult pentru sfaturi!