Bali si experienta mea Ayurveda (1)


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Bine v-am regasit, dragii mei!!!

Dupa cum probabil stiti deja, am fost si eu in concediu :)) ..

Asa cum scriam acum cateva zile pe FB, pentru mine Bali nu a fost o simpla vacanta, desi initial asa mi-o imaginam.

Am facut mult research inainte sa plec, stiam de la prietenii care fusesera deja ca este o insula superba, cu vegetatie luxurianta, cu inca multe locuri virgine si nepoluate dar si cu resorturi de un lux ametitor, cu multe temple Hinduse si Buddhiste , cu munte/vulcani si inconjurata de ocean, cu imense orezarii terasate si nu in ultimul rand, cu oameni minunati.

Cred ca cei mai blanzi, zambitori si amabili nativ oameni pe care i-am cunoscut pe unde am mai umblat prin lume. Desi nu traiesc in vreun confort, ba dimpotriva, sunt pur si simplu fericiti!

Cultura lor se bazeaza pe 3 crezuri, sau piloni, ca sa zic asa. Toate cele 3 crezuri sunt in perfecta armonie si aplicate zi de zi.

 • Relatia cu Divinitatea – depun zilnic mici ofrande (flori, betisoare parfumate, orez) in fata zeitatilor preferate si spun scurte rugaciuni, fara a fi nici pe departe habotnici. Este pur si simplu un ritual, ca spalatul dimineata, pe fata.
 • Relatia om cu om – relatiile interumane/familie sunt valori extrem de importante
 • Relatia cu natura – pe care o respecta si constientizeaza cat de important este sa traiesti in acord cu principiile ei firesti

Cu siguranta, faptul ca balinezii sunt in proportie de 85% Hindusi si Buddhisti (fata de restul Indoneziei unde predomina religia musulmana) face ca modul lor de viata sa fie unul calm si pasnic, plin de iubire la modul cel mai sincer si adevarat.

Cel putin asa i-am perceput eu!

Bali este o insula fabuloasa de batut la pas sau cu bicicleta/motoreta (au sosele foarte inguste si mersul cu masina este o provocare) este de un verde pe care nu l-am mai intalnit vreodata, poti merge cu rucsacul in spate sau cu private- jet- ul, chiar nu conteaza… pentru ca este un loc pentru toata lumea. Eu m-am simtit ca intr-un basm, ca Alice in Tara Minunilor!

Pun aici cateva foto din sutele facute, doar asa, ca sa nu imi para rau ca nu am impartasit putin si cu voi .

Dar nu despre asta vreau sa scriu (desi ar fi enorm de multe de spus, parca imi pare rau si mi se pare ca fac o nedreptate) ci despre Ayurveda si experienta pe care am avut-o traind timp de o saptamana dupa principiile ei.

Ayurveda se poate traduce ca “stiinta vietii” si este originara din India, datand si dovedindu-si eficienta de peste 6000 ani.

Subiectul ma pasioneaza de mult, mi-am cumparat carti, am citit si de altfel am mai si scris aici despre asta. Ayurveda implica mai intai de toate preventie, printr-un stil de viata sanatos, echilibrat dar si metode naturale, cele mai multe bazate pe plante, masaje cu uleiuri calde si un anume regim alimentar, pentru a vindeca diferite afectiuni.

Pe langa toate acestea, diverse tipuri de yoga dar si meditatia sunt elemente esentiale ale vietii de zi cu zi.

Retreat ul pe care l-am ales a creat mai multe feluri de programe, astfel incat fiecare sa aiba parte de o experienta personala si personalizata, in functie de nevoile sale, totul la modul cat mai natural si firesc cu putinta.

Daca sunteti cat de cat familiarizati cu Ayurveada, poate ati auzit de cele 3 doshe : Vata, Pitta si Kapha.

Cele 3 doshe sunt prezente in diferite proportii in fiecare dintre noi si au potentialul de a ne influenta corpul fizic, mentalul si emotionalul.

Ideal este ca doshele sa fie in echilibru, dar acest lucru se intampla foarte rar si doar la persoanele foarte elevate spiritual asa incat la muritorii de rand, ca mine, predomina una sau aproape in mod egal, doua dintre cele trei, restul fiind in dezechilibru. Am aflat toate acestea in urma consultului cu medicul Ayurvedic!

Revin curand cu restul povestii :))) !

Your beauty is your lifestyle!

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

2 Comments

 1. Maria Olteanu
  10/10/2017 / 07:42

  Puteti sa imi dati si mie adresa acestui retreat din Bali?
  Multumes

 2. Dana Sota
  15/10/2017 / 20:51

  Sigur, se numeste SUKHAVATI Ayurvedic Retreat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *