Acneea si ovarele polichistice


Iti place? Click aici sa ii dai share!


ruxi_320x213Azi v-o aduc ca “special guest” pe Ruxandra Dumitrescu, o prietena draga si foarte, foarte buna in ceea ce face. Ruxi este medic primar Obstretica Ginecologie, asistent universitar, cu supraspecializare in tratamentul infertilitatii cuplului si tehnici de reproducere asistata. Are o experienta de 16 ani in Spitalul dr Cantacuzino, cu competenta in ecografie, endoscopie ginecologica si a efectuat prima operatie cezariana in sistem privat din Bucuresti, fertilizare in vitro, plus o multime de prezentari stiintifice la congrese internationale. Iata ce spune ea:
“Am ales pentru inceput aceasta tema, fiind o problema frecvent intalnita la fetele de varsta voastra, 18-35 ani.
Sa incepem cu functia normala a ovarului. Cand se naste o fetita, ea are, in fiecare ovar, un numar de foliculi foarte mici. Acest numar este determinat genetic, nu poate fi ameliorat cu medicamente. De la pubertate, din prima zi a fiecarui ciclu, cativa (4-5) foliculi incep sa creasca si, dupa 10-12 zile, doar 1-2 ajung maturi, se rup si apare ovulatia. Daca acest proces natural nu se produce, foliculii raman de diferite dimensiuni, ca niste pungute cu lichid. La ciclul urmator, incepe cresterea altor foliculi primordiali, cu sau fara ovulatie consecutiva. Persistenta foliculilor in diferite stadii de dezvoltare inhiba ovulatiile ulterioare. De aceea, aceste persoane au cicluri neregulate (30-60zile) si sunt infertile. In foliculii restanti, care au pornit dezvoltarea, dar nu s-au spart, exista cantitati mari de androgeni (hormoni din care se va sintetiza testosteron- de acesta ati auzit, sigur). Astfel, apare pilozitatea in exces, acolo unde nu ne-o dorim (intre si in jurul sanilor, pe brate, pe abdomen), in timp ce parul de pe scalp cade (alopecie mai ales pe frunte), seboreea (tenul gras, incarcat, cu comedoane, acnee), transpiratia in exces. In general, aspectul ecografiei transvaginale arata ovare marite cu aspect de “mura”, cu multi foliculi de diferite marimi, dispusi pe toata suprafata. Daca pacienta este tanara si nu doreste copii, eu recomand anticonceptionale cu afect antiandrogenic. Astfel, ovarele sunt repauzate complet, iar continutul hormonal al pilulelor mimeaza un ciclu normal anovulator. Deci menstruatiile vor fi regulate, se va scapa de acnee, ten gras, va stopa caderea parului.
TIP: Inainte de inceperea anticonceptionalelor, va recomand dozari hormonale, in ziua a 2-3 a ciclului (ziua 1 este prima zi a menstruatiei). Nu trebuie sa mergeti la endocrinologie, medicul vostru ginecolog stie sigur despre ce analize este vorba. Oare de ce sa ne facem analize, cand oricum luam pilule si ne va fi bine? ! Va spun peste 2 saptamani despre Sindromul Ovarelor Polichistice ( PCOS pe site urile medicale in engleza), un tip special de ovar polichistic…. ”
Pe Ruxandra o puteti gasi la Sapiens Medical Center, Str Tudor Vianu 9, tel. 0724500020, www.imidoresccopii.ro sau ii puteti scrie aici pe blogul meu.

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

159 Comments

  1. Dana Sota
    04/02/2013 / 10:48

    Buna Ana maria, din pacate dna dr nu mai poate raspunde aici pe site, ci le saftuieste pe cititoarele mele sa mearga la dansa ca cabinet.

  2. ELENA
    02/09/2013 / 17:19

    Buna ziua,

    Va rog foarte mult sa-mi spune-ti daca din cele doua analize FSH si LH reiese faptul ca am Ovare Polichistice (SOP).

    RH – pozitiv

    FSH = 6.45

    LH = 8.1

    In urma cu o sapramana am facut o ecografie transvaginala si medicul ginecolog mi-a spus ca NU am ovare polichistice si ca nu intelege de ce am solicitat efectuarea unei asemenea ecografii. Dupa efectuarea acesteia mi-a spus ca :” NU AI OVARE POLICHISTICE” si ca daca doresc sa ma conving de acest lucru pot sa incerc sa fac cele doua analize FSH si LH si ca daca LH este mai mare decat FSH-ul atunci inseamna ca am ovare polichistice, dar el m-a asigurat ca in urma ecografului transvaginal 3 D / 4 D NU am SOP.

    Nu stiu ce sa mai cred. I-am spus ca in urma cu cativa ani am avut pus diagnosticul de SOP , polichisturi pe ambele ovare si cateva luni bune de amenoree pana cand am acceptat tratamentul cu anticonceptionale, pe atunci Duphaston, apoi Marvelon, apoi Diane 35 si am incheiat cu Yasmine in urma cu 3 ani. De atunci nu am ami luat deloc anticonceptionale si am menstruatie in fiecare luna la aceeasi data.

    I-am spus ca am si un nodul la sanul stang de 10 ani si ca vreau sa fac un ecograf… Mi-a spus ca daca creste in intensitate la menstruatie si apoi scade nu e cancerigen , dar nu m-a luat in serios cu ecografia pentru san … pentru care mi-a trebuit ceva curaj sa ma decid pentru astfel de control si uite cum mi-a spus: NU AI NIMIC

    PS: nu a fost si nu este problema de bani, m-am dus pregatita financiar sa dau cat este necesar numai sa stiu cum stau la acest capitol , dar dezamagirea a fost cu atat mai mare cu cat medicul despre care fac vorbire este considerat unul de elita in orasul nostru.

    Asadar , va rog mult pe dvs sa imi interpretati rezultatul FSH -ului si LH – ului pana caut un medic care sa merite sa-mi pun toata increderea, respectul, banii si timpul.

    Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs si pentru timpul acordat.
    Cu respect, Elena.

  3. Maria
    30/01/2014 / 02:42

    Buna seara, am 19 ani si am o problema cu pilozitatea excesiva pe tot corpul…as vrea sa stiu daca exista vreun tratament pentru a scapa de aceasta problema. multumesc

  4. Dana Sota
    31/01/2014 / 09:08

    Buna Mara, exista tratamente pe baza hormonala, dar acestea trebuie recomandate de medicsi numai dupa analize amanuntite. Epilarea definitiva poate fi o solutie.

  5. Irina
    31/01/2014 / 22:45

    Buna seara! An fost acum 2 luni la ginecolig…din cauza ca am ovarele inflamate…mea facut un eco vaginal si mea zis ca am ovare inflamate….am facut analize …mea dar sa fac tratament cu ovule antinflamatiare…si nu stiu ce sa mai fac …ca ma dor ovarele si sunt inflamate….trebuie sa eu anticoncep?ionale? ASTEPT UN R?SPUNS ..O SEARA buna

  6. Valeria
    15/02/2014 / 18:29

    Salut. ~
    Am 17 ani si am pilozitate nedorita in locuri nedorite.De asemenea si un folicul polichistic mi s-a depistat vara aceasta, dar am urmat un tratament la spital si el a disparut cum ei dispar, sau s-a micsorat si nu face probleme. Medicul ginecolog mi-a recomandat Yasmin pentru tratarea pilozitatii dar si pentru tinerea in control a foliculilor.Astfel, ea a scris administrarea Yasmin-ului IN A 5-EA ZI a ciclului menstrual. Documentindu-ma despre Yasmin, ma uit ca peste tot scrie ca prima data cind se administreaza, se administreaza in prima zi a ciclului. . . Atunci, cind se administreaza ? Si de asemenea, Yasmin poate duce la marirea pilozitatii ? Imi e frica de tot de medicamentul acesta, caci si asa ma complexez din cauza pilozitatii .
    Sper ca imi veti da un raspuns . Multumesc. ~

  7. Chisca Angela
    03/04/2014 / 21:12

    buna ziua vreu sa va intreb si eu am 31 ani si am ovare polichistice, am baut diane35 8 luni chisturile au disparut ciclul a mers bine insa folicule ramase sint si mi-a zis ca ovarele is marite. eu am inaltimia de un metru patruzeci si ceva si doamna doctor a zis ca vitro tot nu pot face ca matca nu a atinge normele normale ii putin mai mica adica dupa inaltimia mia, oa re mai pot deveni mama ori sint sterila, ajutati-ma va rog cu un raspuns, mersi din suflet.

  8. Elena
    04/05/2014 / 08:23

    Buna Dana .
    Am fost diagnosticata cu ovare micropolichistice si deasemenea am facut analizele recomandate de ginecolog ,in urma carora verdictul a fost clar: nu am voie sa iau pilule.
    De 5 ani ma chinui cu o acnee ,nu foarte urata, dar suficient cat sa am tot timpul ceva pe fata si care sa-mi lase urme .Medicul ginecolog mi-a spus ca nu are solutie , efectiv ovarele acestea nu se trateaza .Mentionez ca am un baietel si mai imi doresc un copilas..nu in timpul apropiat.Ajuta-ma te rog cu un sfat sau un specialist pt asta .Multumesc.

  9. Adrian
    12/08/2014 / 19:41

    Sindromul ovarelor polichistice

    Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal care interfera cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Acest dezechilbru homonal afecteaza si alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic si cel cardiovascular.
    Simptomele precoce ale sindromului ovarului polichistic includ:
    – mai putin de 5 cicluri menstruale intr-un an, mai mult de 35 de zile intre cicluri sau absenta menstruatiei. Absenta ovulatiei in fiecare luna apare la aproximativ 50% din femeile cu aceste sindrom
    – sangerari vaginale anormale. Acest simptom apare la aproape 30% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic – cresterea parului in exces (hirsutism) pe fata, piept, spate, abdomen, degete. Mai mult de 70% din femeile cu acest sindrom relateaza aceasta crestere a parului
    – probleme ale tenului, cum ar fi acneea, tenul gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) pe gat, axilar sau in pliurile cutanate sau pliuri de piele in zona gatului si axilar
    – depresie sau modificari ale dispozitiei. Multe femei au probleme emotionale legate de multele simptome ale sindromului cum ar fi excesul de par, obezitatea si infertilitatea.
    Tratament natural are numeroase solutii la dispozitie care trebuie insa adaptate fiecarei persoane in parte.Iata cateva remedii :napraznic,zeolitul,extractul de soia,extractul din mladite de zmeur,luminita de seara,vitamina E,ceai afectiuni ginecologice externe,tinctura din fructe de soc,tinctura de telina.
    Pentru retete de tratament personalizat scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

    Adrian Udrea fitoterapeut,nutritionist-Timisoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *