Iti place? Click aici sa ii dai share!
Acneea, una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate, ne poate afecta atat starea sanatatii pielii, dar si la nivel profund, emotional, social.
Persoanele care sufera de acnee au tendinta sa se izoleze, sa se “ascunda” de prieteni si colegi, le lipseste incredere in sine si pot deveni chiar depresive.
In ultimul timp se pare ca din ce in ce mai multa lume (in special femei) se confrunta cu acnee, la un moment dat in viata. Extrem de dese au devenit cazurile de acnee la varsta de 30 de ani plus.
Am intrebat-o pe dna dr. Oana Spanu, medic specialist dermatologie, ce ar trebui sa stim despre acnee, cand ar trebui sa luam masuri si ce anume, care sunt tratamentele care dau rezultate. Iata ce ne spune :
Cum se ingrijeste pielea cu acnee si cum gestionam tratamentul pe termen lung?
1. Puncte negre/ albe (comedoane deschise/ inchise ), pori dilatati pe nas, frunte, obraji, barbie, pielea se ingrasa si devine lucioasa peste zi, sub machiaj, dimineata tenul este incarcat
Daca va confruntati cu sebum in exces (ten mixt sau gras), trebuie sa curatati tenul (zona afectata de sebum) in fiecare seara cu un gel demachiant/ de spalare pentru ten gras, clatind apoi cu apa calduta. Saptamanal trebuie sa efectuati o exfoliere (scrub) blanda cu ajutorul unei masti cu granule fine abrazive, pentru indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii si pentru eliberarea sebumului din glandele sebacee (pori). De asemenea sunt utile mastile sub forma de peeling mecanic (un gel care se solidifica la aplicare si in cateva minute va forma o pelicula adeziva care se va indeparta prin smulgere). Recomand masti cu aminoacizi, zinc, camfor, acid salicilic, acid glicoloc, acid lactic, AHA, menthol, uree. Tenul sensibil poate efectua aceste masti de exfoliere doar o data pe luna.
Hidratarea pielii este suficienta de 2 ori pe zi cu serum/ crema fluida (non grasa), va recomand alegerea unor produse dermatocosmetice adresate tenului mixt/ gras. Rolul acestora este sa aduca apa si nutrient pielii, fara lipide generatoare de comedoane. Fondul de ten va fi unul extreme de fluid, noncomedogenic. Nu aplicati pudre sau fond ten cu putere mare de acoperire, compact, acestea avand rol ocluziv si generator de comedoane si cosuri.
2. Cosuri ocazionale (mai putin de 10-15 cosuri intr-o luna) pe pe fata, umeri, spate, decolteu, care se vindeca in cateva zile/ 1-2 saptamani , lasa pete rosii sau maronii, tenul este incarcat de sebum si comedoane (forma usoara de acnee).
Aceasta este o forma usoara de acnee vulgara, pe langa ingrijirea zilnica riguroasa, aveti nevoie de tratament local prescris de catre medicul dermatolog si ajustat in functie de evolutie. Tratamentele locale medicamentoase presupun aplicarea unuia sau a doua produse antiacneice, pe zonele afectate, cu efect antibacterian, antisecretor de sebum, exfoliant si calmant (antiinflamator) pentru cosuri. Se pot folosi , numai la recomandarea si sub supravegherea medicului , benzoil peroxide, acid azelaic, acid salicilic, acid glicoloic, retinol (derivat de vitamina A), clindamicina, eritromicina
3. Cosuri frecvente pe fata, gat, decolteu, umeri, spate, dureroase, profunde, purulente,care se vindeca greu, lasa pete maronii si cicatrici (forma moderata acnee)
4. Cosuri profunde, purulente, dureroase, noduli si chisturi prezente pe fata, scalp si zone extinse ale corpului, care dureaza luni de zile si lasa cicatrici profunde, pete rosii si maronii extinse
Ultimele doua forme de acnee, cea moderata si severa, necesita tratament medicamentos local si sistemic, dupa o evaluare complete a starii de sanatate, consult dermatologic si endocrinologic. Tratamentul medicamentos sistemic este personalizat pentru pacient, consta in administrarea pe termen lung de antibiotice, contraceptive orale sau derivati de vitamina A, in functie de situatie.
De ce facem acnee? Este cea mai frecventa intrebare a pacientilor mei cu acnee vulgara si una dintre cele mai frecvente intrebari ce sosesc pe mail. Femeile si barbatii sunt tot mai frecvent afectati de acnee, iar cauzele sunt multiple:
- adolescenta cu variatii hormonale
- prezenta de bacterii pe piele (Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus) si inflamatie
- hipersecretie hormoni androgeni la barbati, dar si la femei , insotita de secretie exagerata de sebum
- sindromul ovarelor polichistice
- acneea femeii adulte
- intreruperea/ initierea unui tratament de contraceptive
- acneea cosmetica (indusa de utilizarea frecventa de fond ten, pudra, crème grase, unt cacao, acizi grasi, isopropyl myristat din cosmetice, demachiere gresita sau absenta acesteia)
- acneea facticiala- escoriata (agravata in urma stoarcerii comedoanelor, cosurilor), uneori insotita de tulburari psihoemotionale
- acneea la clorul din apa piscina, mediul ambiant cald si umed
- consum medicamente cauzatoare de acnee (produse cortizonice, hormoni androgeni, steroizi anabolizanti la sportivi, lithium, vitamina B12 )
- consumul indelungat de antibiotice cu spectru larg
Acneea se trateaza, iar initierea cat mai rapida a unei scheme terapeutice va va scuti de agravarea cosurilor si de aparitia cicatricilor. Tenul mixt si gras, comedoanele si acneea in foma usoara reprezinta o conditie a pielii si trebuie abordate cu un regim corect de ingrijire zilnica si tratament local. Acneea moderata si severa reprezinta forme ale afectiunii care necesita tratament local si general .
Indiferent de forma de acnee de care suferiti, trebuie sa urmati cu strictete recomandarile medicului dvs dermatolog, Tratamentul local si general in acnee usuca, inrosesc si exfoliaza pielea tocmai pentru ca scopul lor este sa distruga bacteriile, sa scada secretia de sebum si sa indeparteze stratul de cellule moarte de la suprafata pielii. Asadar, aceste tratamente aplicate in exces pot determina reactii adverse usoare sau moderate, dar reversibile si trebuie sa il informati imediat pe medicul dvs. Ameliorarea simptomatologiei se va face prin adaptarea tratamentului. Antibioticele si derivatii de vitamina A in acnee pot genera arsuri solare, asadar evitati expunerea la soare si solar cand urmati un astfel de tratament.
Articole interesante:
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Salut Dana, poti sa imi recomanzi site-uri de pe care sa imi achizitionez produse si sa fie si de incredere? Pe skinmagia.ro nu am gasit ceea ce vreau eu si nu stiu care sunt de incredere.
Buna, Dana! As dori sa stiu ce parere ai despre produsele marca Algernist. Multumesc
Buna Ioana, spune-mi ce branduri doresti si ma gandesc la niste site-uri de incredere
Buna Katy, Algenist cred ca ai vrut sa scrii … este un brand bun, made in US, pe baza de microalge. Imi plac serurile