Iti place? Click aici sa ii dai share!
O purtam ca sa ne protejam de virusi (de orice virusi care se transmit prin aer). O purtam si ca sa ii protejam pe ceilalti, atunci cand credem ca suntem sau stim ca suntem bolnavi.
Este foarte bine pana aici. Insa, ca orice obiect care atinge fata sau care sta in cotact cu pielea multe ore, in mod repetat, se poate usor transforma in cel mai urat cosmar al nostru: declansarea acneei sau, intr-un caz mai fericit, a cosurilor razlete.
De ce se intampla asta? Pentru ca in zona acoperita se mentine un aer umed, se aduna tot felul de bacterii, de la caldura si transpiratie se produce si mai mult sebum, etc… voi dezvolta mai jos subiectul.
Desigur, limba engleza si scurtaturile ei ne pun fata in fata cu o noua realitate: #maskacne si #maskne nu sunt doar taguri care cresc in popularitate pe Instagram, ci o realitate cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane. Mai intai sa vedem care ar fi cauzele? Ce se ascunde sub masca? Zona rosie
The red zone, mai exact barbia, nasul, conturul maxilarului sunt zone in care secretia de sebum in exces se combina in mod nefericit cu transpiratia (si inca nu au fost zile la rand cu peste 30 de grade Celsius!), cu praful, si, un bonus neasteptat, cu bacteriile care se pot dezvolta rapid, in aceste conditii sub masca. Problema este ca, mai ales in cazurile in care natura job-ului pe care il ai te obliga sa porti masca zi de zi, mixul care care pomeneam anterior capata caracteristicile unui bulgare de nea rostogolit la vale. De la o zi la alta, inflamatia devine mai puternica, cosurile mai prezente, mai greu de controlat.
Ce solutii sunt?
Inainte sa iti propun solutiile la care m-am gandit, vreau sa te rog sa iei in serios primul cos care iti apare pe fata. Sigur, nu inseamna sa treci repede la tratamente anti-acnee – aplicate fara a fi necesar, acestea pot face mai mult rau decat bine.
1. Keep calm & cool!
Cum spuneam, nu te grabi la cea mai apropiata farmacie pentru cele mai agresive tratamente. Racoreste zona acoperita cat de des poti cu un spray cu apa termala (dupa ce ai dat masca jos, desigur!) – acesta va avea beneficii multiple (in afara de senzatia de racorire, apa termala are si rol antiinflamator, ajuta la vindecarea si regenerarea pielii). Desigur, daca nu il ai la indemana, clateste fata cu apa rece, dupa ce ai spalat bine mainile!
2. Inlocuieste masca!
In acest moment sunt mai multe variante de masti si fiecare comporta alte riscuri. De exemplu, mastile de unica folosita sunt adesea purtate de mai multe ori asa ca devin si ele un club supraaglomerat de bacterii. Mai sunt mastile neconforme cu rigorile medicale care sunt periculoase chiar inainte de purtare. Sunt si mastile fashion – din tot felul de materiale, care pot fi sau nu sterilizate in conditii optime. Probabil ca cea mai sigura varianta este sa o inlocuiesti sau respectiv, sa o speli daca vorbim de una fashion, dupa fiecare purtare. In momentul in care arunci aceste produse, nu uita sa le duci la reciclare, Planeta este acum super poluata si miliarde de manusi si masti de unica folosinta.
Cel mai bine este ca masca de unica folosita sa fie folosita o data pentru ca riscam sa o contaminam chiar noi, explica medicul Virgil Musta, Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara intr-un interviu acordat unei televiziuni de stiri.
Masca purtata de mine este de la @metanoia_masks (cont pe IG) , pe langa faptul ca este superba, are si filtru care se poate schimba plus un etui textil.
3. Sustine bariera naturala a pielii!
Pielea se poate proteja singura, pana la un punct. Are o bariera de protectie, un strat hidrolipidic care o apara de frecarea cu materialul mastii. Asa ca ai grija la cei patru pasi corecti ai ingrijirii: exfolierea (nu mai frecvent de 1-2 ori pe saptamana), demachierea, hidratarea/ hranirea pielii + SPF, obligatoriu vara.
4. Fii atent? la tratamentele alese!
Ai incredere in tratamentele aplicate local, pe acea mica zona care este inflamata, nu pe toata suprafata de piele acoperita de masca. Exista foarte multe variante: de la produsele pe baza de arbore de ceai (tea tree), la cele cu acid salicilic (cu proprietati antiinflamatoare), la cele pe baza de sulf (antibacteriane). Nu lua antibiotice sau creme cu cortizon fara reteta si nici nu te apuca sa faci peelinguri chimice, microdermoabraziune sau alte tratamente dermatologice pana nu te informezi foarte bine asupa medicului care iti va efectua procedura.
Eu am mereu in casa 4 produse antiblemish : arbore de ceai de la Soil, Effaclar Duo de la La Roche Posay (cu acid salicilic si zinc), Super spot remover de la Origins si Glam Glow Super Serum.
Iata aici si o masca anti-acnee dar si mai multe info in acest articol.
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Articole interesante:
Iti place? Click aici sa ii dai share!