Iti place? Click aici sa ii dai share!
Stam din ce in ce mai multe ore in fata calculatorului si a ecranelor telefoanelor mobile, iar acest obicei oboseste privirea, usuca suprafata oculara si afecteaza aspectul pielii din jurul ochilor. Ce solutii sunt?
Timpul petrecut zilnic pe smartphone este de 119 minute, adica 28 de zile pe an, conform calculelor facute de site-ul elitedaily.com. As spune o statistica optimista, avand in vedere ca majoritatea persoanelor pe care le cunosc petrec cel putin 4 ore pe zi in fata laptopului si a telefonului mobil. Iti poti calcula precis timpul petrecut de tine sau de copilul tau pe telefonul mobil, cu ajutorul unei aplicatii. Iti povestesc despre ea putin mai jos.
Nu e de mirare ca deteriorarea aspectului pielii din jurul ochilor este vizibila la varste din ce in ce mai fragede: de la cearcane, la linii fine în jurul ochilor si pana la pungi. Cu atat mai mult cu cat pielea din jurul ochilor este mai subtire decat cea a fetei si este mult mai sensibila la actiunea razelor UV sau a altor factori agresivi. Pierderea elasticitatii este mai rapida. Desigur, pe langa excesul de ecran mobil sunt si alte cauze care influenteaza aspectul pielii de sub ochi.
Sursa problemelor? Cele mai comune cauze sunt:
- mostenirea genetica si varsta
Pierderea elasticitatii este cauzata si de trecerea timpului. Grasimea care se afla sub piele nu mai are suportul ferm, necesar, astfel ca incepe sa se deplaseze in jos. De asemenea, muschii care sustin pleoapele slabesc. Zona se inflameaza si din cauza lichidului acumulat sub ochi din cauza unei circulatii limfatice deficitare.
- oboseala
Cearcanele pot sa apara nu doar pentru ca expui privirea unui efort continuu, ci si daca dormi prea putine ore.
- subtierea excesiva a pielii
Pielea de sub ochi devine aproape transparenta in timp din cauza subtierii, astfel incat se pot vedea vasele de sange rosu-violete care creaza aspectul de cearcane profunde.
- alergiile
Alergiile sezoniere pot duce la inflamarea pielii din jurul ochilor, astfel apar umflaturi si umbre care dau o nuanta mai intunecata acestei zone fata de restul pielii.
- dezechilibrele hormonale
Persoanele meteosensibile, dar si cele care sufera de anumite dereglari hormonale pot avea pielea mai inflamata in zona ochilor, de aici aspectul pufos de sub ochi.
- retentia de lichide/ alimentatia prea sarata
Se stie ca atunci cand consumam prea multa sare sub diverse forme, ne trezim dimineata cu acea retentie de apa in tot corpul, dar mai ales in zona fetei, respectiv a ochilor.
- expunerea la soare fara factor de protectie
Fibrele de colagen si elastina, responsabile pentru o piele ferma, elastica si intinsa, se deterioreaza prin expunerea la soare fara factor de protectie, iar zona ochilor, fiind cea mai fragila, este prima care se rideaza.
Solutii pentru ochii uscati
Uitam sa clipim cand stam prea mult cu ochii in telefon. La asta se adauga aerul uscat, mai ales vara.
„Sindromul de ochi uscat evaporativ este frecvent in timpul verii. Lacrimile artificiale sunt bine-venite, dar gama este foarte larga, asa ca ar fi bine sa apelam la un consult oftalmologic”, explica Profesor universitar doctor Adriana Stanila, oftalmolog Ofta Total.
Solutii pentru reducerea ridurilor, a pungilor si a cearcanelor
In functie de tipul de piele, de varsta si de stilul de viata, exista mai multe variante:
Crema de ochi
Pentru o ingrijire eficienta a pielii din jurul ochilor sunt esentiale creme si masti ce contin ingrediente precum: antioxidanti (vitamina C, de exemplu, actioneaza minunat impotriva petelor pigmentare), peptide, ceramide, aloe vera si acid hialuronic. De asemenea, crema de ochi cu retinol ajuta la stimularea productiei de colagen, substanta responsabila de mentinerea elasticitatii pielii. Aceste tratamente delicate au o eficienta limitata si necesita aplicarea zilnica si un ritual al demachierii delicat, constant. Magia lor nu se produce peste noapte, dar, in lipsa lor, aspectul imbatranit al pielii apare mult mai repede.
Peelingul chimic
Aceasta procedura indeparteaza stratul superior al epidermei, elimina petele si reda luminozitatea pielii. Peelingul chimic cu TCA, acid glicolic sau fenol poate fi potrivit pentru reducerea ridurilor fine din jurul ochilor. Procedura se executa pe loc, cu sau fara anestezie. Medicul dermatolog sau estetician te va informa ca pielea trebuie protejata dupa tratament, iar expunerea la soare trebuie evitata pentru un timp.
Tratamentul cu laser
Acesta stimuleaza producerea de colagen si reduce aspectul vizibil al vaselor de sange. Spre deosebire de peeling, procedura laser nu elimina epidermul in totalitate, ci il conserva si stimuleaza repararea lui cu propriile celule. Imbunatatirea continua in timp mai multe luni. Dupa tratament persista timp de 1-2 saptamani doar o roseata usor de corectat cu un concealer potrivit.
Fillerele dermice
Introduse sub piele de dermatolog sau de estetician, fillerere reduc profunzimea ridurilor, netezind pielea. Cel mai frecvent folosit este acidul hialuronic injectat. Tratamentul se face sub anestezie minima. Procedura dureaza 10 minute, iar rezultatul este vizibil imediat si se mentine 8-10 luni.
Tratamentul cu toxina botulinica
Este potrivit pentru eliminarea ridurilor de expresie, deoarece relaxeaza muschii care produc riduri prin contractare. Aplicarea unei creme anestezice locale este rar necesara, iar procedura dureaza 15 minute. Efectul este vizibil dupa 3-5 zile de la injectare si dispare in maxim 10-14 zile. Nu necesita timp de recuperare.
Chirurgia pleoapelor (blefaroplastia)
O interventie recomandata doar in cazuri speciale, chirugia pleopelor inlatura pielea in exces din jurul ochilor si are efect de lifting al pleoapei.
Tratamentul medicamentos
In sezonul de alergii, se recomanda un antihistaminic, in fiecare zi, timp de cateva saptamani, pentru a reduce iritatia si inflamatia zonei ochilor.
Solutii naturale pentru decongestionarea zonei ochilor
Alaturi de buna practica a demachierii delicate si a hidratarii pielii din jurul ochilor, exista si metode deloc invazive pentru relaxarea musculaturii, pentru stimularea circulatiei sanguine si limfatice, pentru imbunatatirea aspectului ridurilor, cearcanelor si a pungilor de sub ochi.
Plantele
Bogate in cafeina, substanta care stimuleaza microcirculatia, plicurile cu ceai verde si negru pot fi folosite pentru a revigora pielea ochilor. Foloseste-le reci!
Un efect hidratant, decongestionant si antibacterian il au ceaiul de musetel si cel de albastrele: fie folosesti ceai la plic, fie dischete demachiante sau pansament steril imbibat cu ceai rece.
Feliile de castravete prospat taiat reduc si ele inflamatia. Si de aceasta data este important sa fie reci (niciodata nu pune gheata sau castravete inghetat pe piele!).
Somnul
Sunt foarte importante orele de somn, dar si pozitia in care dormi. Tine capul mai sus decat restul corpului cand dormi, pentru a ajuta circulatia limfatica din zona fetei.
Sarea in bucate
E o practica fracventa adaugarea de sare in orice aliment. Scoate sarea treptat, cate putin (fara a o elimina total!). Consumul excesiv de sare este responsabil de retentia de apa si aparitia pungilor de sub ochi.
Protectia anti-UV
Ochelarii de soare cu protectie anti-UV protejeaza ochii, dar si pielea din jurul lor. Chiar nu sunt un moft, ci o necesitate! Plus crema cu SPF, obligatorie deja in orice anotimp.
Timpul petrecut pe telefon
Iti povesteam la inceput ca stam prea multe ore la laptop sau in telefon, iar acest lucru afecteaza si pielea din jurul ochilor. Uneori, nici nu ne dam seama cum zboara timpul. Daca vrei sa afli exact cat timp petreci pe telefonul mobil sau copilul tau ai aici informatii precise: https://thegadgetist.ro/cum-afli-cat-timp-iti-petreci-pe-telefon-google-digital-wellbeing/.
Citeste mai departe si acest articol despre ingrijirea zonei ochilor pe care l-am scris mai demult, o sa-ti placa 🙂
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Articole interesante:
- Trending: 13 metode de remodelare a conturului fetei
- 10 solutii pentru 1 problema: excesul de grasime de pe abdomen
- Cum sa-ti ingrijesti gatul si decolteul
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Multumesc pentru sfaturi 🙂