Puterea gandirii pozitive: moduri in care iti poti antrena creierul sa fie zen


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Sau … cum sa iesi cu mintile intregi din pandemie …

Luna trecuta, ascultam, destul de absenta, dezbaterile dintr-un reportaj despre efectele stresului asupra noastra, in special in perioade indelungate de agitatie si oboseala. De fapt, ma gandeam la cat de greu a trecut acest an si la cat de dificil a fost pentru multi dintre noi …. fizic si emotional. La un moment dat, am auzit insa o concluzie care m-a pus pe ganduri: zebrele nu fac ulcer 🙂

Ce legatura are asta cu noi? Se pare ca mintea umana asimileaza si dezvolta pe termen lung stresul si asta, evident, are efecte negative asupra intregului organism.

O zebra (sau orice alt animal fugarit, de fapt) care e cu adevarat in pericol de moarte de cateva ori pe zi, elibereaza hormonii stresului doar timp de 3 minute, dar in rest are o existenta calma, echilibrata, fara efecte devastatoare asupra propriului organism. Apropo, cartea se numeste Why Zebras Don’t Get Ulcers si este scrisa de Robert M. Sapolsky, daca vrei sa o cauti.

OK, ele nu gandesc asa cum o facem noi, dar pericolul le pandeste zi si noapte. Pe de alta parte, tocmai pentru ca suntem capabili sa realizam atat de multe, avem numeroase metode de a ne proteja fizic si emotional.

Cum sa iti antrenezi creierul sa gandeasca pozitiv?

Se pare ca pentru a anula un gand negativ este nevoie de trei ganduri pozitive si ca, zilnic, procesam intre 50.000 si 70.000 de ganduri. Cu atat de multa informatie care ruleaza ore intregi e normal ca emotiile sa fie si ele numeroase. Si, din pacate, majoritatea oamenilor sunt frecvent inclinati sa vada partea goala a paharului (asta e cadoul maturizarii, deci, nu e vina ta!).

Negativismul nostru vine in mod cert din experienta dobandita in viata. Priveste un copil. Cat de repede iarta! Nu, nu uita repede, ci iarta repede! Daca ar uita repede nu ar fi capabil sa invete de la zero o limba complet straina pentru el sau toate obiceiurile de zi cu zi. Asadar, ce poti face ca sa te simti bine, sa echilibrezi balanta si chiar sa ridici moralul si optimismul la un nivel ridicat?

Uite ce metode propun specialistii in labirintul mental:

Fii fericita, nu perfecta

Incercarea de a fi perfecta duce la dezamagiri si la sentimentul de esec. In loc sa vrei o viata perfecta sau un corp perfect, un sot perfect, un copil perfect, un camin perfect, un job perfect, etc, etc…incearca mereu sa fii varianta ta cea mai buna in acel moment al vietii tale.

Este bine sa stii ca poti mai mult, ca daca vrei si iti pui in cap vei reusi sa faci mai bine, dar ca acest lucru nu te defineste. Cu alte cuvinte, fii indulgenta cu tine si, chiar daca faci o greseala, nu te critica prea aspru, ci spune-ti ca data viitoare vei incerca sa faci lucrurile diferit.

Pune fericirea pe pilot automat

Mi-a placut expresia asta. Recunosc, nu imi apartine. La ce se refera? La faptul ca 40% dintre obiceiurile nostre zilnice sunt automatisme in care creierul nu este implicat, la nivelul decizional. Asa ca te poti agata de ele pentru a construi o gandire pozitiva. De exemplu, te speli pe dinti zilnic, de doua ori pe zi. Creierul nu are nicio dilema, niciun stres de rezolvat in acele minute, asa ca da-i o sarcina constient: gandeste-te la cineva drag sau la un lucru binefacut sau la ceva care ti-a placut sau ti-a facut bine. Este minunat daca poti face asta cand mergi la culcare. Ia un gand bun din experienta de peste zi sau din oricare alta zi si culca-te cu ea in minte.

Varianta de luat in considerare: poate

Exista DA, exista NU, dar se pare ca un raspuns puternic pentru zenul nostru este: POATE (mai vedem). Ok, lucrurile nu merg cum vrem sau cum ne facem planul . Evenimente neasteptate se pot produce dincolo de asteptari si de precautie. Pentru cei care vor sa detina controlul, acasa sau in sarcinile de serviciu, este o provocare sa se lase si in voia sortii. Ce sa faci? In loc sa ai asteptari rigide, fii deschisa la posibilitatile si felurile numeroase in care se poate rezolva o problema. Uneori te ajuta cine te astepti mai putin, alteori se rezolva de la sine sau nu mai e nevoie de rezolvarea tuturor sarcinilor.

Aici am invatat foarte multe de la aceasta pandemie; eu sunt un om riguros, cu o agenda bine pusa la punct, cu program clar pentru cateva saptamani inainte…sau mai bine zie..eram! Am invatat deci sa ma modelez in fiecare zi dupa evenimentele care apar, nu ma mai supar cand cineva renunta la intalnire (sau orice alta promisiune) in ultima clipa sau ca planurile se schimba de la o clipa la alta.

Am invatat sa “go with the flow”, si sa nu ma mai opun, sa nu mai am asteptari … Am mereu in cap propozitia lui Darwin ..”Nu va supravietui cel mai puternic sau cel mai inteligent, ci cel care se adapteaza cel mai usor

Invata sa astepti, sa ai rabdare

Un raspuns care vine rapid, o reactie avuta impulsiv pot incheia rapid listele de sarcini din agenda. Insa, nu fac altceva decat sa puna presiune pe tine si pe ceilalti. Sigur ca e grozav sa termini tot ce ai de facut intr-o ora si apoi sa te relaxezi, dar multe idei bune (in special legate de munca) vin exact atunci cand nu te gandesti la munca sau cand nu cauti solutii. Stresul poate fi creativ, dar nu atunci cand e constant.

Da-ti pauze

Daca astepti ca ceilalti sa iti dea o pauza sau se mai elibereze lista de sarcini, atunci va trebui sa astepti mult si bine. Ia-ti singura pauze. Nu una, mai multe si nu la final de saptamana, ci si in timpul zilei. In caz contrar te poti simti depasita, sufocata, stresata. Chiar nu e sfarsitul lumii daca iei o pauza!

Evita sa fii multifunctionala

Sa ai un produs cosmetic multitasking e genial, sa fii tu asa este contraproductiv. Sigur ca sunt perioade mai aglomerate, dar nu transforma asta intr-un stil de viata. Sa dai tot ce poti 24 din 24 nu este nici util, nici sanatos. Capacitatea de concentrare a creierului scade dupa cateva ore asa incat efortul este mai mare iar rezultatele rareori sunt mai bune. La fel si in cazul proiectelor care se suprapun. Nu incerca sa rezolvi problema de matematica a copilului in timp ce raspunzi la mailuri. Cate unul pe rand! Iar ce nu poti rezolva, amana!

Tine aproape prietenii buni

O spun profesorii de la Harvard: alegerea inteleapta a prietenilor este unul dintre cei mai importanti factori care decid nivelul tau de fericire. Daca vorbesc doar despre ei si se plang de tot ce nu merge in lume, atunci distanteaza-te de ei. Daca iti spun o vorba buna sau pur si simplu te fac sa te simti bine asa cum esti, tine-i aproape! Da, chiar si prin telefon sau video call. E mult mai bine decat sa te izolezi complet!

Regandeste obstacolele

Cum spuneam, pe masura ce trec anii, adunam experiente. Unele mai putin bune. Cand esti fata in fata cu o noua experienta negativa gandeste-te la cum sa o rezolvi si la situatiile dificile carora le-ai gasit solutii, intr-un final. Un sfat sau o incurajare de la un prieten nu strica!

Opreste-ti mintea pentru cateva minute

Am vorbit mai devreme despre pauzele scurte, in care sa te gandesti la tine, sa respiri sau sa faci ceva dragut pentru tine. Acum ma voi referi la pauzele in care va trebui sa nu gandesti, sa nu te gandesti la nimic. E greu, nu e simplu deloc pentru ca mintea flecare tot timpul… E nevoie de un pic de practica pentru a reusi sa faci asta prin meditatie sau yoga, dar o plimbare in aer liber poate avea acelasi efect.

Fii activa

Se poate intampla sa nu ai absolut nimic de facut zile la rand si, la un moment dat, nici sa nu mai vrei sa faci nimic – exact asta e capcana. Fii activa zi de zi, chiar si cu o rutina prin casa, pentru a scapa de energia negativa.

Mananca, dormi, fii om, nu robot

Fa tot ceea ce un om ar trebui sa faca pentru ca asa e scris in codul nostru genetic. Sigur ca e necesar sa fii atenta la ce si la cat mananci. Ideea este ca stresul, anxietatea si alte afectiuni mentale sunt legate si de lipsa unor vitamine din corp si a unor hormoni. Da Cezarului ce e al Cezarului: mancare, somn, sex (nu neaparat in ordinea asta, dar ai prins ideea!).

Fii bunul samaritean

Uneori, modul prin care te poti ajuta pe tine este ajutandu-i pe altii. Cand faci o fapta buna, energia si bucuria care vin spre tine te incarca cu ganduri bune si vibratii pozitive. Plus ca vine si Craciunul, deci timingul e perfect!

Urmeaza-ti pasiunea

Unul dintre cele mai grozave trucuri este sa faci, in fiecare zi, ceva ce iti place. Va povesteam zilele trecute pe Facebook ca am decis sa imi pun o fusta si sa ies la plimbare, sa ma vad cu cativa prieteni. Pentru mine, mica schimbare a rutinei, bucuria data mie, dar si celor cu care m-am intalnit mi s-a intors insutit. Iti recomand sa faci la fel! Ce vreau sa spun este ca nu trebuie neaparat sa renunti la jobul pe care il ai, ci sa lasi loc si pentru un hobby sau pentru ceva ce iti place.

Noteaza

Ce anume? Ce ai de facut sau ce te supara. Uneori, simplul fapt ca treci pe hartie lucrurile cu care te confrunti te ajuta fie sa le organizezi, fie sa le lasi acolo pentru totdeauna (nu trebuie sa rezolvi orice neplacere, pe unele chiar trebuie sa le dai uitarii). Mai noteaza si situatiile in care te simti bine ca suport pentru momentele in care ai un blocaj emotional.

Exista acele ritualuri de Luna Noua sau de Luna Plina .. te poti conecta la energia feminina a Lunii si te poti elibera sau incarca, dupa caz … de ceea ce vrei sa scapi sau sa aduci in viata ta, notandu-i toate aceste ganduri.

Incearca, este eliberator si super nice sa ai un ritual secret, numai al tau!

Nu te uita la stiri

Cred ca trebuia sa incep cu asta … stirile de la TV au ajuns (de fapt sunt de mult, dar acum, cu pandemia, si mai si …) sa fie numai despre nenorociri. Nu mai zic ca de multe ori sunt exagerate sau chair fabricate, special ca sa induca panica, soc si senzational. Fara sa ne dam seama, mintea noastra asimileaza toate aceste “date” aducatoare de stres, iar organismul le preia. Sunt reactii chimice demonstrate, nu e rocket science!

Ca si concluzie, nu lasa orice gand, orice persoana sa iti creeze emotii negative. Viata e asa cum e. O putem face mai frumoasa, dar nu traim intr-un univers utopic.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *