Iti place? Click aici sa ii dai share!
Chiar daca ti se pare din poze ca sunt mereu bronzata, ceea ce este partial adevarat, sunt foarte precauta atunci cand stiu ca urmeaza sa merg intr-o vacanta la cald; plec incarcata cu un adevarat arsenal de obiecte – care de multe ori cantareste cat jumatate din bagaj si care sa ma ajute sa trec cu bine si fara peripetii neplacute peste expunerea la soare. Nu vorbesc acum despre cremele cu SPF pentru ca am tot scris de ele, ci despre ce poti sa faci atunci cand “te parlesti” un pic 🙂
Pentru ca da, ni se intampla tuturor sa nu aplicam peste tot si uniform crema de protectie solara, sa uitam sa o aplicam periodic, sa credem ca atunci cand este innorat nu ne vom arde, etc…
Desi sunt super atenta, si eu am patit-o, inadmisibil zic eu acum, intr-o zi complet innorata, dupa o saptamana deja de stat la plaja, cand nici prin cap nu-mi trecea ca mi se mai poate intampla asa ceva.
Bineinteles, exista si un plan de mers la plaja, si ar suna cam asa:
Ajung pe plaja la ora 7 si cel tarziu la 10 plec si mai revin pe plaja dupa ora 16.00. Aplic cremele de protectie solara asa cum trebuie: cu jumatate de ora inainte sa ajung cu picioarele pe nisip, de fiecare data cand ies din apa sau, daca e o zi cu plimbare sau alte activitati, la doua ore.
Ok. Asta ar fi planul! Asta scrie in carti si asa recomanda dermatologii, dar in viata reala treaba sta cu totul altfel.
Si sigur ti s-a intamplat si tie sa trebuiasca sa incalci regulile de dragul copiilor sau pur si simplu pentru ca vrei sa te relaxezi mai mult si sa nu mai functionezi dupa ceas si in vacanta.
Asadar, am ajuns aici, fata in fata cu arsurile solare. Ai comis-o! Ce sa faci, se mai intampla!
Evident, vorbim de cele care nu sunt extrem de serioase ca sa necesite ingrijire medicala, dar sunt suficient de deranjante si te obliga sa stai macar o zi departe de soare.
Zonele cele mai afectate sunt nasul, fruntea, urechile (pur si simplu lumea uita ca are urechi!!) umerii si decolteul.
Ce poti sa folosesti atunci cand pielea sufera de arsuri solare?
1. Lotiuni hidratante after sun sau creme de corp
Aloe vera este un ingredient pe care il iubesc si pe care il recomand deoarece creeaza un strat racoros, calmant si impiedica dezvoltarea bacteriilor; sunt unele produse ”after sun” care contin lidocaina, ce calmeaza roseata si are un usor efect anestezic. Cheia e sa aplici lotiunile hidratante cat inca pielea este umeda, imediat dupa dus. Chiar nu e nevoie sa folosesti prosopul.
2. Spray cu apa termala
Este un aliat pe care il consider extraordinar. Poate parea o alegere superflu, dar te asigur ca nu este! Nu e doar un spray cu apa, ci particulele foarte fine sunt incarcate cu minerale (siliciu, zinc) ce actioneaza ca o pelicula si repara pielea. Plus ca senzatia de racorire este imediata si il poti aplica oricat de des. Cred ca in ultima vacanta am consumat doua tuburi mari in doar 5 zile (folosesc aproape oricand pentru senzatia de prospetime pe care mi-o da). Poti alege absolut orice brand: de la cele romanesti (pentru ca avem ape termale de o calitate foarte buna), la cele straine.
3. Mierea
Un borcanel mic de miere pus in valiza poate face minuni (cea adevarata, luata direct de la producator, fara alte adaosuri). Aplic-o seara pe buze in strat foarte subtire, pentru ca oricat de des bei apa sau mananci fructe, tot se simt uscate la finalul zilei. Mierea este un calmant si un reparator natural grozav pentru arsurile usoare. Adica, daca ai pielea rosie sau cu acea senzatie de piele foarte calda, ce vine din interior, aplica mierea in strat subtire si, ca sa te asiguri ca nu se sterge repede, stai cel putin o ora cu acest bandaj natural.
4. Iaurtul este magic.
Exact! Cel simplu, natural. E mai complicat de aplicat, dar, daca il amesteci cu miere, care este mai lipicioasa, ai rezultate mai bune. Doar asigura-te ca nu intri in dus mai devreme de o ora, o ora si jumatate de la aplicare.
Atunci cand simti ca situatia o impune, ia un ibuprofen sau o aspirina pentru a calma inflamatia. Si consuma mai multa apa, adica 2-3 pahare de apa in plus fata de cat bei de obicei.
5. Compresele reci (in niciun caz gheata!)
Uda un prosop sau o discheta demachianta (pentru nas) cu apa cat mai rece si aplic-o pe piele, sau fa un dus mai rece.
Pentru nas am descoperit cele mai multe trucuri: un plic de ceai de musetel, pe care l-am lasat sa se raceasca, dischete imbibate cu lotiune hidratata pe care am picurat si doua picaturi de ulei de musetel sau de vitamina E.
Foarte pe scurt, trebuie sa iti spun si ce sa NU aplici pe piele, pentru ca vei agrava arsurile. Chiar daca poate ai auzit ca sunt folosite ca remedii, NU folosi pe pielea arsa:
- untul (retine caldura si poate fi un mediu propice dezvoltarii bacteriilor)
- uleiul de cocos si orice ulei alimentar (chiar daca au proprietati hidratante pentru pielea uscata, pe pielea arsa acestea retin caldura si amplifica arsura)
- albusul (nu este eficient, dar e un mediu bun pentru dezvoltarea bacteriilor)
- pasta de dinti (irita si mai mult pielea)
- gheata.
Be good & be beautiful!
Articole interesante:
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Crema de galbenele în cantitate mare,face minuni pe orice fel de arsur? ?i de soare. ?i dac? ave?i mânc?rimi mult timp,un antialergic va poate sc?pa de ele. Experimentat de curând totul!