Verificarea alunitelor inainte de plaja


Iti place? Click aici sa ii dai share!


IMG_3111Nu mai este un secret pentru nimeni, expunerea la soarele puternic al verilor noastre,  intr-un mod intens si fara factor de protectie, la ore nepotrivite din zi, poate duce la aparitia cancerului de piele.

Ne place pielea usor bronzata, aramie, pentru ca trupul nostru pare mai zvelt, celulita nu mai este atat de evidenta, iar imperfectiunile corpului sunt mai greu de sesizat. In plus, asociem bronzul cu vacanta, cu libertatea si cu relaxarea, ceea ce clar ne induce o stare de bine, dupa care tanjim tot timpul anului.

Scriam si in cartea mea, unde am avut un capitol intreg dedicat soarelui si expunerii la soare, ce inseamna de fapt, bronzul.

Bronzul este raspunsul de aparare al organismului la agresiunea radiatiilor UV, prin sinteza de pigment (melanina) care absoarbe lumina si radicalii liberi generati, in ideea de a proteja epidermul.

Riscul de a dezvolta tumori de piele creste cu numarul orelor petrecute in soare de-a lungul vietii, cu numarul arsurilor moderate sau intense, (mai mult de 10 arsuri , in special in copilarie si adolescenta au rol semnificativ), la persoanele cu nevi multipli (multe alunite), la barbati comparativ cu femeile, daca exista un istoric de cancer de piele in familie, la persoanele care lucreaza in aer liber (agricultura, constructii).

Am vrut parerea unui medic legat de acesta tema extrem de importanta si actuala, si am apelat la dr Oana Spanu, medic specialist in dermatologie, cea cu care am inceput o serie de proiecte speciale pentru mentinerea sanatatii si frumusetii pielii.

Dr Spanu, deci, ne sfatuieste sa ne prezentam la medic, indiferent de varsta, daca avem multe alunite (pete pigmentare), daca observam modificari de forma, culoare, cresterea, ruperea sau sangerarea unei pete maronii, chiar si daca avem doar câteva alunite pe toata suprafata pielii, aparitia unoi pete noi si cresterea acestora in cateva luni, daca aceste alunite se modifica in perioada sarcinii sau dupa expuneri intense la soare.

Care este modalitatea de evaluare a riscului de cancer, cum se analizeaza toate alunitele si cum se pune un diagnostic corect?

Dermatologul efectueaza un examen clinic al intregii suprafete corporale, inclusiv pielea urechilor, palmelor, talpilor, scalpului si regiunea genitala, va identifica fototipul (culoarea pielii, reactivitatea acesteia la UV) si va afla istoricul personal legat de expunerile la soare/ istoricul familial de tumori.

Examinarea dermatoscopica este o metoda de diagnostic nonivaziva, la indemana dermatologului, care evalueaza orice ‘’alunita’’ mult mai precis decât cu ochiul liber, poate descoperi tumorile in stadii incipiente , dar cu ajutorul careia se pot evita si exciziile inutile ale unor leziuni fara risc. Aceasta metoda este nedureroasa, se fac fotografii ale leziunilor, se stocheaza si se pot compara cu evaluari ulterioare.

Pentru persoanele cu nevi multipli se fotografiaza toata suprafaaa corporala (body mapping), se identifica si se urmaresc leziunile ‘’atipice’’.

Abia dupa excizarea tumorilor sau indepartarea leziunilor ‘’suspecte’’, diagnosticul de certitudine va fi obtinut in urma analizei anatomopatologice.

Care sunt metodele de preventie a cancerului de piele si cum se trateaza corect acesta ?

Preventia inseamna evitarea, pe cat posibil, a expunerilor directe la UV (soare, solar), folosirea de imbracaminte protectoare, ochelari de soare cu protectie UV, palarie, evitarea intervalului orar 10-17 de stat pe plaja, evitarea arsurilor solare (in special la copii), aplicarea cremelor cu factor de protectie UV înalt (30-50) la interval de 2 ore daca stam la plaja, iar iarna, în zilele însorite, macar dimineata.

Preventie inseamna si efectuarea unui consult dermatologic cu examinarea alunitelor o data pe an, iar daca exista situatii speciale, frecventa reevaluarilor o stabileste medicul.

Tratamentul tumorilor este ales tot de catre medic, de obicei se excizeaza chirurgical si ,in functie de tip si extensie, se apeleaza la metode aditionale.

 Important este sa retinem ca trebuie sa acordam atentie pielii noastre, sa ne protejîm de radiatiile solare, sa nu apelam la aparatele de bronzare, sa nu lasam copiii pe plaja fara masura. O evaluare anuala medicala a alunitelor ne poate descoperi precoce leziuni precanceroase, care excizate rapid, pot sa ne fereasca de consecinte serioase si chiar sa ne salveze viata!

Pentru un diagnostic gratuit al alunitelor,  puteti citi http://www.oanaspanu.ro/dermatologie-medicala/dermatoscopie/ 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

6 Comments

  1. diana
    21/09/2015 / 13:06

    Buna dana,

    am achizitionat crema caudalie vino perfect crema de noapte anti pete…este ok pt tenul cu pete? eu am 30 de ani si am cevas pete de la soare.

    multumesc

  2. Dana Sota
    01/10/2015 / 14:48

    Buna Diana, Serum Eclat anti taches este o varianta blanda dar eficienta, daca la el te referi.

  3. Boby
    07/04/2016 / 17:16

    Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. Am un nev dermic situat pe varful nasului. Am fost la un medic dermatolog care mi-a spus ca nu prezinta niciun risc si indepartarea acestuia se poate realiza prin doua proceduri: electrocauterizare sau laser. Care din cele doua proceduri este mai indicata din punct de vedere al sigurantei interventiei si al esteticului? Ce clinici sau specialisti recomandati pentru acest tip de interventie? Va multumesc frumos.

  4. Dana Sota
    13/04/2016 / 11:19

    Buna Boby, eu colaborez si am incredere in doi medici dermatologi f buni: dr Sebastian Pop (la care apelez atunci cand am nevoie de sfaturi/proceduri legate de sanatatea pielii si dr Oana Spanu, cand este vorba de proceduri estetice (botox, lasere pt fermitate si rejuvenare faciala, etc). Pe ambii ii gasesti la mine pe blog, cu articole si linkuri

  5. Roxi
    25/03/2020 / 00:24

    Nu recomand sa mergeti la dr Oana Spanu. Mi- a scos 2 alunite ( nevi) prin electrocauterizare si au ramas niste semne f mari si inestetice. Erau 2 alunite extrem de mici si nepigmentate si ma deranjau pentru ca erau iesite in relief. Dar acum arata de 3 ori mai mari decat ceea ce aveam. Prietenele mele care au facut aceeasi procedura la alti medici nu au absolut niciun semn desi aveau alunite mai mari ca ale mele. Pot demonstra si cu fotografii cele spuse mai sus. Sa nu mai vorbesc de costurile extrem de mari. Am platit 400 ron pentru o alunita mica si in alte cabinete medicale costa 150 ron. Am mers pe recomandarea Cristinei Ich in loc sa merg pe recomandarea prietenelor mele, din pacate. Poate ca pentru persoanele publice isi da mai mult interesul, in special pentru cele care ii fac reclama.

  6. Dana Sota
    25/03/2020 / 10:51

    Of, imi pare tare rau, eu am avut experiente bune cu dansa, si eu si altii care au fost trimisi de mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *