Sa tragem un semnal de alarma! STOP CODEX ! (1)


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Se apropie 1 aprilie, moment in care intra in viguare Codex Alimentarius…si nu, nu este o pacaleala, ce se intampla este foarte grav.
Am preluat pentru voi din ziarul Jurnalul National un articol/interviu cu prof. dr. Gh. Mencinicopschi, care explica, pe larg, efectele dezastruase ale acestui regulament stupid.
“In curand, in toate tarile Uniunii Eu­ro­pene, inclusiv in Romania, intra in vigoare regulamentul CE 1924/2006 privitor la mentiunile nutritionale si de sanatate asociate alimentelor, elaborat la indicatia faimoasei Comisii Codex Alimentrius.
Ceea ce inseamna ca, in curand, painea, usturoiul, iaurtul, plantele medicinale, produsele stupului, plantele si ceaiurile medicinale, vitaminele, mi­neralele, suplimentele alimentare, integrate intr-o dieta echilibrata, diversificata, in cadrul unui stil de viata activ, pierd, in mod birocratic, virtuti demonstrate de mii de ani si anume ca sunt primele ce pot preveni, vindeca si trata boli.
Astfel, printr-o dispozitie birocratica, nestiintifica, se anuleaza insasi baza medicinii preventive, potrivit careia alimentele sa fie medicamente, enuntat in urma 2.500 de ani de Hipocrate. Adica alimentelor li se confisca proprietatea de a preveni numeroase boli.
Mai mult, astazi dietoterapiile fac parte din protocoalele de tratament al diferitelor boli. Si atunci ne punem intrebarea daca vom asista, in scurt timp, si la modificarea acestor protocoale? Dar mai ingrijorator este faptul ca, de acum inainte, pentru a preveni boala vom fi in situatia abe­ranta de a inlocui alimentele cu me­dicamente de sinteza, asociate cu multe si grave efecte adverse.
Iata absurditatea unor astfel de masuri in spatele carora se ascund interese straine sanatatii individului si comunitatii. Masuri ce incalca, in acelasi timp, in mod grosolan, drepturi fundamentale ale omului: accesul liber la hrana si alegerea acesteia. Motiv pentru care prin Miscarea de rezistenta, Jurnalul National declanseaza o campanie de strangere de sem­naturi pentru a stopa efectele lui Codex Alimentarius.
Initial, Comisia Codex Alimentarius intentiona sa protejeze sanatatea consumatorilor si sa asigure practici loiale in comertul cu produse alimentare pentru a se evita politica de cartel, antitrust. Intentie buna, dar si drumul spre Iad e pavat cu intentii bune. Asa ca, foarte curand vom fi in situatia de a ne umple farfuria cu … medicamente.
Ca sa intelegem de unde ne vine “binele”, sa intram in bucataria Comisiei Codex Alimentarius (CA).
ONU a creat Comisia CA în 1963 prin intermediul Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (OAA) si al Or­ga­ni­zatiei Mondiale a Sanatatii, pentru a pro­mova con­tro­lul ali­men­­te­lor si practicile corecte in comertul global cu alimente. Comisia CA nu are dialog cu persoane fi­zice sau juridice, ci exclusiv cu guvernele membre ale or­ga­ni­zatiilor OAA si OMS.
Ea nu genereaza legislatie, ci recomandari in domeniul sigurantei alimentelor, fiind cu ca­rac­ter obligatoriu pentru statele membre ale co­mi­siei. Astfel, Comisia a elaborat o serie de recomandari. Una dintre ele are ca obiect etiche­tarea alimentelor: atat a alimentelor obisnuite (paine, carne etc.), dar si a alimen­telor functionale (iaurturi, suplimente alimentare, vitamine, minerale, plante si ceaiuri medicinale, produsele stupului si derivatele acestora). Conform regulamentului Comisiei Europene 178/2002 privind siguranta alimentelor, vitaminele, mineralele, plantele si ceaiurile me­dicinale etc. fac parte din categoria alimentelor. Astfel, acestea sunt alimente, si nu medicamente. Cand Comisia CA face o recomandare, de exemplu, privind eti­che­tarea alimentelor din punct de ve­dere al mentiunilor nutritionale sau de sanatate, statele membre pot sau nu sa o adopte in legislatia nati­o­­nala. Insa, de regula, recomandarile Comisiei CA sunt preluate in le­gis­lati­ile nationale sau in cea federala, asa cum este cazul UE, si­tuatie in care din recomandari opti­onale devin legi obligatorii.
O astfel de recomandare a Comisiei CA a fost preluata in le­gislatia europeana sub forma regulamentului CE 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate asociate alimentelor. Iar spre deosebire de recomandari, regulamentele UE sunt obligatorii. Astfel, regulamentul CE 1924/2006 este obli­ga­toriu pentru toate statele UE, inclusiv pentru Romania. De altfel, Co­mi­sia CA este considerata autoritatea suprema in materie de siguranta alimentelor. Din aceasta perspectiva sta­tele membre ale Comisiei CA nu neglijeaza aceste recomandari, dimpotriva le asimileaza rapid sub forma legilor nationale sau federale.”
-va urma-

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

4 Comments

 1. cosmina
  03/03/2011 / 00:06

  buna dana! as pune o intrebare care nu are legatura cu postul , daca nu te deranjeaza 🙂 ce parere ai despre produsele skincode? as lua crema de ochi si cea de noapte, dar nu prrea gasesc reviewuri despre ele. dar despre produsele korres?

 2. Irina
  03/03/2011 / 08:05

  Dana e in regula daca dupa un tratament de curatare a fetei sa ramai cu putine semne?

 3. Dana Sota
  06/03/2011 / 10:35

  Buna Irina, in mod normal pielea se irita putin in urma extractiei, dar pana la sf tratam. nu trebuie sa mai ramana nici un semn pe fata, mai ales ca trebuie folosite prod /masti speciale pt calmare.

 4. Dana Sota
  07/03/2011 / 09:14

  Buna Cosmina, sunt prod ok, si eu am incercat doar un singur produs de la ei, nu-mi amintesc ce anume; nu pot sa zic ca “m-a dat pe spate” pt ca nu am revenit in a-l cumpara,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *