Autofagie sau fasting? Tot ce trebuie sa stii despre cea mai respectata dieta


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Astazi imi doresc sa povestim putin despre autofagie sau fasting, cea despre care se spune ca ar fi una dintre cele mai respectate diete din ultima perioada. Cu siguranta fiecare dintre noi a auzit de acest concept sau i-a incercat, cel putin o data, principiile. O sa vedem in continuare ca la baza autofagiei sta, de fapt, un proces perfect natural al corpului uman.

Tot ce trebuie sa stiti despre autofagie: cand, de ce si cum ?

Stiai ca organismul uman “se mananca” zilnic? Ar putea suna ciudat, dar este un proces care incepe in momentul in care ne nastem – si nu este nici pe departe atat de dureros sau ciudat pe cat pare. Procesul se numeste autofagie, o functie naturala care elimina celulele batrane sau deteriorate si stimuleaza regenerarea celulelor noi, sanatoase.
Autofagia este un proces care te poate proteja de boli si poate creste longevitatea.

Ce este Autofagia?

Cuvantul autofagie este derivat din cuvintele grecesti „auto” care inseamna sine si „phagein” care inseamna mancare. Impreuna, numele se traduce prin „mananca pe sine”. Mancatul acesta nu se refera la piele sau tesut, ci mai degraba la celule microscopice. Exista intre 30 si 40 de trilioane de celule diferite care indeplinesc numeroase sarcini in corpul uman.

Uzura generala, infectiile si inflamatiile pot deteriora aceste celule si organelele care le compun. Cand se intampla acest lucru, organele localizeaza zonele deteriorate, salveaza tot ce este posibil si descompun restul celulei pentru a o recicla. Materialul reciclat poate fi apoi folosit pentru a crea celule noi sau pentru a furniza energie celor existente.

Istoria autofagiei

Desi autofagia este, asa cum spuneam, un proces natural care incepe din momentul nasterii, procesul a fost descoperit si descifrat recent. Totul a inceput in 1963, cand biochimistul belgian Christian de Duve a lansat o investigatie despre efectele pe care le are insulina asupra ficatului. In timpul studiilor, de Duve a descoperit un proces nemaiauzit, practic a observat o serie de celule care au „mancat” portiuni din structura lor prin organele numite lizozomi.

Apoi, in 1983, biologul japonez Yoshinori Ohsumi a identificat gene specifice care regleaza procesul de autofagie.

Ohsumi a descoperit ca aceste gene sunt cele care catalizeaza procesul de autofagie si ca fara ele celulele nu s-ar putea repara.

Este autofagia sanatoasa?

Cand celulele incep procesul de autofagie, ele intra intr-o perioada de conservare. Deci, spre deosebire de absorbtia de energie, ele folosesc componente celulare deteriorate sau nefunctionale pentru a-si produce energia. In aceasta perioada de conservare, celulele devin mai rezistente la boli si la stresul celular.

Acest fenomen a condus la descoperirea mai multor beneficii pentru sanatate ale autofagiei. In primul rand, reciclarea celulelor vechi, deteriorate sau bolnave reduce riscul aparitiei maladiei cancer. Procesul de autofagie ajuta la prevenirea acumularii de toxine intr-o celula deteriorata, eliminand materialul daunator si impiedicand adunarea celulelor infectate.

Alte beneficii ale autofagiei includ:

Longevitate crescuta
Protejearea sanatatea mintala
Protejearea impotriva bolii Alzheimer
Combaterea bolilor infectioase

Cum se incepe procesul de autofagie controlat ?

Autofagia are loc in mod regulat, natural, dar exista modalitati de a declansa procesul prematur. Poti intensifica autofagia producand proteinele adecvate prin exercitii fizice sau post. In esenta, trebuie sa-ti infometezi celulele de energie.

Corpul tau creeaza o proteina numita mTOR care functioneaza impreuna cu insulina pentru a creste celule noi. Cand corpul tau este bine hranit, cresterea insulinei activeaza mTOR si declanseaza cresterea celulelor. Intr-o perioada de post sau de alimentatie restrictiva, corpul tau scade carbohidrati, nivelul de insulina scade, iar organismul produce o gena numita AMPK sau protein kinaza activata de AMP.

Dupa ce faci exercitii fizice, o proteina similara este eliberata pentru a indeparta fragmentele deteriorate de celule asociate cu micro-rupturi in muschi. Aceasta proteina semnaleaza organismului ca sursele de energie sunt scazute. La randul sau, corpul tau va intra in autofagie – si va incepe sa repare celulele deteriorate si sa distruga celulele vechi pentru combustibil.

Post intermitent si autofagie

Pe langa exercitii fizice sau alimentatie restrictiva, postul intermitent este una dintre cele mai bune modalitati de a induce autofagia. Corpul tau are nevoie de glicogen hepatic scazut pentru a intra in aceasta faza, care necesita un post de 14 pana la 16 ore.

Intr-un studiu despre autofagie si post, cercetatorii de la Taylor & Francis Group au descoperit ca perioadele de post pe termen scurt de 24 de ore au dus la o crestere semnificativa a numarului de celule supuse autofagiei.

Potrivit biochimistului Valter Longo de la Universitatea din California de Sud din Los Angeles, un post de 5 zile poate ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si poate incetini procesul de imbatranire prin cresterea ratei de autofagie a organismului. Cu toate acestea, autofagia incepe mai devreme, asa ca un fasting cu interval 16:8 este probabil cel mai bun mod de a incepe.

Este autofagia recomandata pentru pierderea in greutate reusita?

Daca postesti si faci exercitii fizice, vei pierde in mod natural in greutate ca rezultat. De obicei, vei incerca protocoale precum postul intermitent si reducerea carbohidratilor pentru pierderea in greutate, care pot contribui indirect la autofagie. Cu toate acestea, carbohidratii sunt un nutrient necesar si nu trebuie restrictionati pentru perioade lungi.

Postul prelungit este sigur pentru sanatatea ta?

Postul prelungit sau postul intermitent sunt ambele metode sanatoase de a elimina excesul de grasime, de a echilibra sistemul endocrin si de a induce autofagia.

Lucrul acesta il stim din mosi stramosi, de la bunicii si strabunicii nostri care posteau asfele de cateva ori pe an. Indiferent de durata postului, insa, bea multa apa pentru a ramane hidratat. Pana la 30% din apa de care are nevoie corpul tau provine din alimentele pe care le consumi, asa ca este esential sa suplimentezi consumul de apa pe care ai pierdut-o in timpul postului.

Nu iti supune organismul la astfel de “diete” deact daca esti intr-o forma foarte buna de sanatate si ia-o usor.

Daca tii post in aceasta perioada, totul va fi mult mai usor.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat,

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Foto credits

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *