Acidul azelaic – tot ce trebuie sa stii


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Live-urile pe care le-am facut in aceste saptamani au fost de mare interes pentru voi si ca urmare, am primit o multime de intrebari, pe toate canalele social media  🙂

Asa ca voi raspunde atat aici, pe blog, cat si pe IG, sub forma de IGTV

Voi incepe deci o incursiune in lumea ingredientelor anti-aging , explicate pe rand si despre fiecare in parte.

Si voi scrie azi despre un ingredient mai putin cunsocut si utilizat, acidul azelaic.

Desi s-au facut nenumarate studii iar eficienta acestui tip de acid este de necontestat, el nu este la fel de mult folosit ca si grupul de acizi AHA sau BHA. Deci ..

Ce este acidul azelaic?

Este un ingredient natural provenit din orz, secara si grau si apartine unei familii numite acizi carboxilici (nici acizi de altfel, prietenosi in ciuda numelui). Pentru o eficienta sporita insa, el poate fi creat si in laborator.

Fata de alti acizi, el actioneaza mai balnd, realizand o exfoliere care ajuta la reinnoirea celulara mai rapida, la deblocarea si diminuarea porilor, la uniformizarea tenului si la netezirea pielii.

In plus, are si efecte antioxidante, deci lupta impotriva factorilor nocivi de mediu.

Pentru a obtine rezultate, in produsele de skincare OTC, concentratia lui, ar trebui sa fie undeva in jur de 10% , iar cele intre 10%-20% pot fi recomandate doar de medicul dermatolog.

Beneficiile acidului azelaic

Studiile arata ca acest tip de acid reduce semnificativ cosurile, urmele post acneice, petele de pigmentare.

De asemenea este un ingredient antibacterian, antiinflamator si poate fi utilizat in tratarea acneei si rosaceei usoare.

Fiind un ingredient destul de dificil de introdus si stabilizat in produsle de skincare, este nevoie de o formula corecta pentru a fi eficient, asa ca alege un produs de calitate.

Cum se utilizeaza acidul azelaic?

Produsele cu concentratie de 10% acid azelaic (maximum OTC) pot fi utilizate atat dimineata cat si seara, cu conditia ca SPF-ul din rutina zilnica sa fie 50, spun specialistii.

Chiar daca este un acid bland, sfatul meu este sa fie utilizat doar seara pentru inceput (oricum se va aplica SPF a doua zi), dupa rutina de curatare si inaintea aplicarii oricarui alt produs de ingrijire.

Dermatologii pot prescrie acidul azelaic si in combinatie cu alte tipuri de acizi (AHA sau BHA) pentru a trata acneea sau alte imperfectiuni mai profunde, dar acest lucru ramane doar la latitudinea lor, nu combina singura acasa astfel de ingrediente.

Care este diferenta intre AHA/BHA si acidul azelaic?

Fiind acizi, acestia au similitudini dar  …  exista si diferente; toate aceste tipuri de acizi realizeaza o exfoliere, doar ca cele de tip AHA si BHA sunt mai agresive si deci, in anumite cazuri, mai eficiente.

Parerea mea

Daca nu ai mai folosit pana acum niciun tip de acid, acesta este un bun inceput, deoarece este mai bine tolerat de piele si produce o exfoliere mai blanda.

Incearca-l daca:

  • vrei un refresh pentru tenul tau
  • vrei sa indepartezi mai rapid celulele moarte de la suprafata pielii, deci pentru o reinnoire celulara
  • ai inceput sa descoepri ca tenul tau se pigmenteaza usor
  • ai o rosacee usoara sau urme usoare de acnee si ten neuniform.

Nu uita sa porti SPF  50 dar si protective UVA.

Hugs,

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

PHOTO CREDIT: SHUTTERSTOCK

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *