Evita, daca esti insarcinata!


Iti place? Click aici sa ii dai share!



Pentru ca foarte multe viitoare mamici m-au rugat sa scriu despre problemele lor specifice, m-am documentat si in plus am intrebat si cativa nutritionisti despre mancarurile care nu fac bine in acesta perioada. Iata care ar fi acestea:
1. Branza topita sau branzeturile facute din lapte nepasteurizat. Acestea pot adaposti bacteria Listeria care duce de multe ori la avort sau nasteri premature, de aceea sunt de evitat branzeturile ca: brie, camembert, feta, branza albastra (blue cheese).
2. Carnea cruda (friptura putin patrunsa, burgeri, tartar), pate si sushi/sashimi deoarece pot fi infestate cu toxoplasma sau alte bacterii. Acestea dispar doar prin gatitul la temperaturi inalte.
3. Fresh de porocale sau alte fructe, unde se pot ascunde bacterii tip salmonella si E coli.
4. Sosuri si prajituri facute cu oua crude: dressing pentru salate, maioneza, tiramisu, chiar daca acestea sunt preparate in casa.
5. Peste cu mercur; cateva specii sunt cunoscute ca fiind excesiv contaminate cu metilmercur (peste spada, macrou, rechin). Acest metal poate incetini procesul de dezvoltare al fatului asa ca este de preferat sa alegeti somon, tuna sau peste de apa dulce.
6. Mezeluri si hotdog, care, chiar daca sunt tinute la frigider, pot dezvolta bacteria Listeria care “creste” si la temperaturi scazute.
7. Frucre si legume nespalate; vreau sa cred ca nu manaca nimeni fructe si legume nespalate, dar pentru femeile insarcinate acestea pot fi si mai periculoase, fiind incarcate de bacterii si pesticide. Cel mai bine este sa fie curatate complet de coaja.
8. Peste si fructe de mare afumate, care de asemenea este bine sa fie gatite pentru a distruge orice urma de bacterii.
9. Alcool; se stie ca alcoolul poate avea efecte serioase asupra fatului, iar specialistii sustin ca nu este bine sa se consume deloc in perioada de sarcina.

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:
Share:

16 Comments

  1. mihaela
    12/07/2011 / 10:57

    adaug si eu ca trebuie evitata scortisoara in perioada sarcinii si a alaptarii

  2. Dana Sota
    12/07/2011 / 11:13

    Sunt convinsa ca mai sunt si alte alimente/ingrediente de evitat, Mihaela. Alimentele de baza insa sunt f importante de stiut, deci daca fetele mai stiu si altele, sunt binevenite sa le adauge aici 🙂 !

  3. Anca Verenca
    12/07/2011 / 11:38

    Buna Dana,mersi mult pt raspunsurile de pana acum mi-au fost foarte utile,as vrea sa stiu legat de carne ,nu in perioada sarcinii ci in general ,stiu ca e recomandat sa consumam carne de pui ,peste,dar de cate ori pe saptamana pt ca citeam ca e mult mai sanatos sa consumam proteina vegetala si cat mai putina animala,la fel si cu lactatele si branzeturile de provenienta animala ,citeam ca e recomandat un consum cat mai redus,tu ce parere ai?

  4. 12/07/2011 / 11:56

    Buna, Dana

    Total pe langa subiect, vroiam sa te intreb ce parere ti-au facut cosmeticele Lux&Ethical. Am joi programare la dna Anca Golea si mi-as dori sa stiu parerea ta.
    Multumesc!

  5. elena
    12/07/2011 / 14:11

    Macroul e chiar sanatos! doar pestii mari sunt “purtatori “de mercur.

  6. Iulia
    12/07/2011 / 15:25

    De ce scortisoara trebuie evitata in timpul alaptarii? Stiu ca in timpul sarcinii poate declansa contractii. Dana, ai fost foarte frumoasa la nunta de sambata!

  7. Dana Sota
    12/07/2011 / 16:12

    Nutritionistii sunt de alta parere, Elena.

  8. Dana Sota
    12/07/2011 / 16:14

    Buna Ileana, ceea ce am incercat eu (sapun cu argan, uleiuri de masaj, un ser pt fata) mi s-au parut ok,

  9. CAMELIA
    12/07/2011 / 18:04

    Buna DANA, scuze pt.coment nu are legatura cu aceasta postare dar,pt. ca sa-ti fie mai usor sa vezi comentul am decis sa scriu aici. Imi doresc nespus de tare sa vad filmarea cu tine de pe antena2. Nu locuiesc in RO si NU am putut sa vad live,de aceea am cautata zilnic de cateva ori sa vad daca cumva posteaza filmarea si vad ca nimic inca au bagat cele de sambata trecuta din data de 9 si 10 si cea din 2 nu este, le-am trimis un mesaj dar, vad ca nu mi-au raspuns nu stiu ce sa mai fac. Imi doresc asa de mult sa te vad acolo!te imbratisez si mult bine DANA.

  10. Constanta
    12/07/2011 / 20:52

    Ceea ce ne-ai spus tu ar trebui repectat de catre noi toti si,sa stiti ca functioneaza.

  11. Dana Sota
    13/07/2011 / 10:51

    Buna Camelia, multumesc mult..am intrebat si eu la Antena si nu au stiut sa-mi spuna cand posteaza emisiunea, dar cum apare promit sa-ti scriu. Te pup si eu 🙂 numai bine !

  12. Dana Sota
    13/07/2011 / 11:01

    Buna Anca, nu cred ca trebuie sa iti creezi un regim alimentar de care sa nu te poti tine, care te frustreaza permanet sau care nu te defineste; sunt persoane care nu pot trai fara carne, si un astfel de regim le-ar fi total nepotrivit. Asa e precum spui, se pare ca proteinele vegetale sunt mai bine tolerate si mai usor asimilate de organism, iar o dieta cu 3 zile/sapt. carne si 4 fara, ar fi cea mai echilibrata. Carnea poate fi clasificata si in functie de felul in care sunt crescute animalele respective: cei mai “plini” de medicamente, hormoni, etc sunt puii de gaina, iar cei mai putin tratati sunt curcanii. Pestele e bine sa fie consumat macar o data pe sapt.

  13. Simona Deleanu
    13/07/2011 / 11:13

    Si tigarile. Din pacate nu toate mamele constinetizeaza ca trebuie sa renunte la fumat din momentul in care au aflat ca sunt insarcinate, daca nu chiar mai repede.

  14. Anca Verenca
    13/07/2011 / 15:42

    Mersi pt raspuns,legat de mercur si merluciu contine si nu e recomandat?

  15. oti
    29/07/2011 / 17:44

    Buna Dana. Am fost la doctor si mi-a spus ca am hipotiroida si mi-a recomandat reteta cu hormoni de sinteza. Nu am incredere, as incerca un remediu naturist. Nu stiu cui sa ma adresez in Bucuresti. Poti sa ma ajuti?
    Multumesc.

  16. Dana Sota
    12/08/2011 / 09:50

    Buna Oti, dna dr Cristina Bogdan, la cabinetul naturist/homeopat Naturopathia, ai contactele aici pe blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *