5 pasi pentru un par sanatos


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Am si eu o relatie cu parul meu, ca noi toate … love & hate, ca sa fiu mai exacta!

Am zile, ba chiar perioade intregi, in care imi simt parul sanatos, elastic, lucios, in care sta bine chiar si dupa 3 zile de la spalat/coafat.

Am si perioade in care nu sunt deloc multumita de el, in care creste greu (sigur, are ciclurile lui firesti, dar totusi..), cand sta aiurea si indiferent ce i-as face, are o viata a lui, paralela de a mea :)))

Am incercat sa-i inteleg manifestarile cu atentie si mult reaserch si sa identific ceea ce-i place si ce nu din “comportamentul” meu.

Iata la ce concluzii am ajuns si care sunt pasii pentru un par sanatos:

1. Ajustati-va dieta

Un regim alimentar bazat pe proteine de calitate si nutrienti poate imbunatati vizibil calitatea parului si modul in acesta care creste. O dieta echilibrata face foliculii mai puternici si fortifica firul de par; acesta devine mai rezistent si nu se mai rupe atat de usor. Uleurile omega 3 provenite din somon, krill, nuci, migdale sau chiar suplimenete naturale pot face o mare diferenta.

Atentie totusi, aceste grasimi bune nu trebuie consumate in exces, pentru ca pot duce la o crestere in greutate, ceea ce de obicei nu ne dorim!

Regimurile excesive de slabire, alternate cu perioade in care mancam orice sunt iarasi de evitat; ele nu fac decat sa destabilizeze complet organismul, sunt un factor de stres si schimbari hormonale care  implicit se reflecta si asupra sanataii parului.

2. Mare grija la styling

Da, caldura de la aparatele de styling deterioreaza parul si il usuca, in special ondulatoarele si placa. Stilista mea, Alina  recomanda utilizarea lor de maxim 1-2 ori pe saptamana daca parul este intr-o stare buna, daca este deja subtiat sau casant, asa cum l-am avut si eu dupa dieta raw-vegana (o sa va povestesc despre asta), refuza sa le foloseasca. De asemena, Alina imi pune lunar cate o masca/tratament pe baza de keratina, iar la fiecare vopsire imi aplica un produs special care reface legaturile disulfidice din firul de par si repara structura.

Este un tratament care se foloseste doar in timpul vopsirii, in mod special cand este vorba despre decolorare sau suvite, pentru a reface textura sanatoasa si pentru mai mult volum.

3. Suplimentati cu vitamine

Daca regimul alimentar nu este unul care sa aduca toti nutrientii in organism, pe cale cat mai naturala, este nevoie de suplimente.

Cele mai eficiente sunt vitaminele A, C si E, dar si biotina. Pe langa faptul ca protejeaza firul de par prin actiunea lor antioxidanta, ele pot regenera si intari foliculii, dau stralucire si vigoare, hranesc si hidrateaza atat pielea capului cat si parul in general. Vitamina A luata in exces poate avea exact efectul opus, si poate duce la caderea parului.

Vitamina B (B6, acidul folic, 12) sunt esentiale si trebuie suplimentate daca regimul vostru este mai mult vegetarian, pentru ca se gasesc mai ales in alimentele bogate in proteine de origine animala.

4. Relax

Parul este foarte sensibil la stres, orice tip de stres. Atunci cand avem perioade grele sau supraaglomerate organismul, prin glanda suprarenala, produce mai mult cortizol, ceea ce duce la inflamatii in tot corpul, inclusiv la nivelul pielii si parului.

O sedinta de masaj corporal pe saptamana, masajul zilnic al scalpului pentru o mai buna stimulare si circulatie sanguina, exercitiile fizice de orice fel dar mai ales cele in aer liber (si curat) sunt de asemenea recomandate, elibereaza trupul si mintea de agentii de stres prin producerea de endorfine.

5. Aplicati periodic masti hranitoare pentru par

Sunt foarte multe masti pentru par, de la cele cu galbenus de ou, ulei de argan sau cocos, miere, pana la cele cu gaz, stiute de pe vremea bunicii.

Iata o reteta care mi-a placut si pe care v-o propun:

Masca de par cu ulei de ricin Uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietatile sale de regenerare.

Pentru prepararea acestei masti este nevoie de: 2 lingurite de ulei de ricin, 10 picaturi de vitamina A uleioasa, 5 capsule de vitamina E care se sparg si se foloseste continutul, 1 lingura de miere si zeama de la o jumatate de lamaie.

Se amesteca intr-un recipient de ceramica sau sticla toate ingredientele, pana se obtine o pasta omogena.

Se aplica masca pe par si se lasa sa actioneze 30 de minute, apoi se samponeaza si se clateste parul cu multa apa, pana ramane perfect curat.

Your beauty is your lifestyle!

Daca nu ati citit, va recomand si articolul urmator:

Vitaminele si varsta

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *