Parcul Natural Comana


Iti place? Click aici sa ii dai share!


DSC03111_339x600DSC03103_339x600DSC03097_339x600DSC03095_800x451DSC03087_800x451
In aceeasi zi am vrut sa ma plimb (am mers 20 de km ­čÖé ) si in Parcul Natural Comana, situat undeva intre Bucuresti si Giurgiu.

Prima impresie – usor de gasit pana la un punct, apoi absolut deloc semnalizat. Am apucat-o pur si simplu pe unde m-a dus drumul si, la un moment dat am gasit o intrare (clar, nu cea principala) unde erau parcate cateva masini pe soseaua prafuita.

Mi-am imaginat ca pe acolo este accesul, in consecinata am lasat masina si am luat-o pe carare in sus. Poteca prin desis, cu suisuri si coborasuri ┬ámi-a oferit relaxare si bucurie, iar pentru o zi torida de aprilie, racoarea padurii a fost o alinare binevenita. Am intalnit putini “excursionisti” pietoni, cativa biciclisti antrenati pentru mountain bike si multa, foarte multa liniste .. pe care o savurez din ce in ce mai mult in ultimul timp.

Parcul Natural Comana detine in patrimoniul sau Balta Comana – considerata a doua biodiversitate dupa Delta Dunarii (foarte asemenatoare ca peisaj si ecosistem) , gazduieste peste 100 de specii de pasari, pesti, mamifere, reptile, amfibieni, plante, toate protejate prin lege.

Rezervatia stiintifica de ghimpe (recunosc ca nu am vazut nici un ghimpe !!), de bujor romanesc, de margaritar, arborii seculari (stejari – ca cel pe care il tin in brate) declarati monument al naturii, ┬átraseele amenajate pentru turisti, Fantana cu Nuc (cea din foto) plimbarile cu barca pe Balta Comana, pot face din acest parc o atractie nationala si nu numai.

De ce spun pot? Pentru ca tot mirajul de care va povestesc s-a terminat brusc, cu sunet de manele date la maxim, chiar in mijlocul padurii, langa fantana sapata de calugari in cinstea lui Vlad Tepes dupa moartea sa, acum peste 500  de ani.

Fantana cu Nuc, lasata in paragina dupa cum puteti vedea, este locul care, dupa parerea mea, ar fi trebuit sa fie punctul maxim de atractie al zonei. Nu numai ca este degradata si neingrijita, dar langa ea se faceau mici si gratare de tot felul cu resturile si gunoaiele afernte de jur imprejur.(cum se poate admite ca intr-o rezervatie naturala, langa un monument unic pentru romani, sa fie acceptate asemenea manifestari ??? )

Am constatat cu stupoare ca de fapt exista un drum de masini prin padure (ma intreb iarasi, masini intr-un parc natural ??) care polueaza atmosfera in toate formele posibile, gaze de esapament, fonic, vizual.  Sa nu mai spun ca mi s-a strans inima cand am vazut pe drum serpi mici, mai subtiri ca degatul, decapitatati, loviti si omorati intentionat sau calcati pur si simplu de masini.

Nu inteleg cum nu exista nici cel mai mic respect pentru natura, cum un loc ca acesta este vandalizat weekend de weekend si cum cei in drept nu fac absolut nimic sa opreasca toate aceste agresiuni.┬áCum se spune la noi…frumoase locuri, pacat ca sunt locuite!

Dupa cateva ore petrecute aici, dupa multa miscare si cateva peisaje superbe … pentru ca sunt, tristetea mi s-a strecurat in suflet. Si a ramas acolo pentru un timp….

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:
Share:

1 Comment

  1. 16/05/2013 / 20:49

    Pare foarte frumos acolo. Poate voi face intr-un week-end o escapada pe acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *