Iti place? Click aici sa ii dai share!
Se apropie 15 septembrie!!! Si ce-i cu asta? Ma veti intreba!
Pentru mine si generatia mea (de fapt pentru multe generatii dinainte si dupa) era prima zi de scoala, ziua in care “ o luam de coada” cum imi spuneau bunicii :)))
Dar anul acesta ziua de 15 septembrie vine cu o alta semnificatie, una la fel de importanta, care ar trebui sa ne preocupe pe toti deopotriva, copii si adulti.
Este ziua in care facem curatenia generala, curatenia de toamna, dar nu in casele noastre, cum ati putea crede, ci in tara noastra.
Romania este locul pe care multi dintre noi o consideram propriul camin si ne purtam ca atare, dar nu toti semenii nostri gandesc si actioneaza la fel.
Este ziua in care Let’s do it Romania, cea mai mare miscare sociala din Romania, organizeaza Ziua de Curatenie Nationala! Si anul acesta proiectul este super ambitios – sa stranga 1.000.000 de voluntari.
Am invitat-o la o limonada si o poveste pe Anca Banita, Comunication Manager pentru Let’s Do It, Romania!
- Anca, de unde a plecat initiativa Let’s Do It, Romania! ?
In 2008, in Estonia, un grup de voluntari satui de mizeria din padurile frumoasei lor tari, s-au intrebat cum ar fi sa o curete impreuna. Iar unul dintre ei, initiatorul Let`s do It!, a spus – “dar daca am face totul intr-o singura zi”? si asa a inceput totul. Au reusit sa mobilizeze 50 000 de oameni, iar apoi au realizat un video care a facut inconjorul pamantului si a plantat samanta actiunii in peste 150 de tari. Trebuie sa-l vedeti neaparat!!!
- De cand ati inceput? (stiu ca prima actiune a fost in 2010, dar nu s-a tinut in fiecare an) Ce rezultate au fost pana acum?
In Romania am inceput in 2009, iar in 2010 a avut loc prima Zi de Curatenie Nationala. De atunci, am organizat 5 Zile de Curatenie Nationala, in care am implicat peste 1 milion de voluntari, care au strans 18 000 de tone de deseuri. Este cea mai mare miscare sociala din Romania, iar de atunci noi am dezvoltat 2 directii cheie – mediu si social (aici intra proiecte precum Ziua de Curatenie Nationala, aplicatia LDIR, Let`s Get Green!) si Inspiratie si actiune (sunt proiecte care isi propun sa dezvolte si alti doers, sa ii incurajeze sa treaca de la reactie la actiune – lucram la cartea LDIR).
- Ce se intampla cu sacii de gunoi care se strang in urma actiunii?
Avem parteneriate cu operatorii de salubritate din fiecare judet, care aduna sacii in seara actiunii si in zilele urmatoare. De aceea, rugam voluntarii sa aduca sacii stransi la drumurile principale.
- Cum se recicleaza deseurile stranse?
Reciclam acolo unde este posibil si exista operator de salubritate in judet. In trecut, rata de reciclare a fost de 47%.
- Cum raspund romanii la voluntariat? Cum reusiti sa ii convingeti pe oameni sa iasa din case, la curatenie?
Unii oameni raspund pozitiv si au spus ‘da”inca de la inceput, altii sunt reticenti in continuare. Foarte deschisi sunt elevii, care vin impreuna cu profesorii si din ce in ce mai mult companiile, care isi aduc angajatii intr-un teambuilding cu ocazia acestei zile. Primim multe mesaje de sustinere de la doers, cum ne place noua sa ii numim, oameni de actiune, oameni care se implica in problemele care ii deranjeaza.
- Ce persoane publice vi s-au alaturat in acest proiect si cum va ajuta asocierile?
Inca de la inceput ne-am bucurat de foarte multa sustinere din partea persoanelor publice. Avem ambasadori vechi, care ne sustin an de an, precum Amalia Enache, Adi Despot sau Cornel Ilie, Cabral, Smiley plus altii mai noi: Fabulous Muses, Alina Ceausan etc.
- Trebuie sa-ti marturisesc ca ma indignez la maxim cand vad oameni aruncand gunoaile din masina. Nu stiu de unde impresia ca strada este scrumiera sau tomberonul personal. Si totul pleaca de la educatie. Cum facem asta? Cum ii invatam pe oameni sa respecte si sa protejeze mediul/natura? Este amenda o solutie?
Mesajul LDIR a fost mereu unul pozitiv, de a ne uni pentru o cauza care ne priveste pe toti. Intr-adevar, totul pleaca de la educatie si credem ca LDIR are si acest rol – in primul rand de a creste awareness-ul legat de problema deseurilor. LDIR a fost prima actiune care a aratat cat este tara de murdara, care a facut o harta a deseurilor. Constientizarea e primul pas pentru educatie. Dincolo de ziua de curatenie, avem si multe alte proiecte de educatie, precum Let`s Get Green!, prin care am contribuit la educarea a peste 100 000 de elevi.
- Am vazut ca exista si o aplicatie pentru a raporta deseurile gasite in natura. Ce se intampla cu aceste raportari?
Da, este o aplicatie dezvoltata in Romania, in 2015, prin care poti face voluntariat digital si poti raporta zone cu deseuri catre autoritati. Procentul de rezolvare a acestor sesizari a trecut de 50% pe terenurile publice. Dupa Ziua de Curatenie Nationala din 15 septembrie, aplicatia World Cleanup va indeplini acest rol din nou si veti putea raporta zonele cu deseuri.
- Eu stau in apropiere de padurea Baneasa, imi vine sa plang de ficare data cand merg sa alerg sau sa ma plimb. Este plina de sticle de plastic si hartii, indiferent de vreme sau anotimp. Primavara cel putin este dureros sa vezi cum iarba si ghioceii se straduiesc sa scoata capul printre gunoaie. Cine ar trebui sa se ocupe de aceste zone si sa le curete?
Aceste zone sunt in grija primariilor.
- Primiti vreun ajutor din partea statului, din partea Primariilor sau a vreunui oficial?
Da, avem in fiecare an parteneriate cu institutiile publice – cele mai importante fiind Ministerul Mediului si MInisterul Educatiei, care mobilizeaza scolile. De asemenea, colaboram si cu primariile, care in anumite cazuri sunt si organizatori la nivel local.
- Inteleg ca anul acesta tot pe 15 septembrie are loc World Cleanup Day, cea mai ambitioasa miscare civica din istorie, cu participarea a 150 de tari. Cum a luat nastere?
Iti povesteam ca Let`s Do It! a luat nastere in 2008 in Estonia, iar ideea a venit de la Rainer Nolvac, care locuia pe o insula superba si se saturase sa vada deseuri in padurea in care locuia. Asa ca a venit cu aceasta idee nebuneasca la acel moment J dupa actiunea din Estonia, au creat si un video, care a fost samanta care a dat nastere comunitatii Let`s Do It, World! – si noi, si alte tari am vazut acest video, iar ideea s-a raspandit pe tot Globul. Anul acesta, pe 15 septembrie, 150 de tari vor face curatenie in aceeasi zi, iar obiectivul este de a mobiliza 5%din populatia Planetei pentru a o face mai curata. In Romania, 5% inseamna un million de oameni, deci de aici milionul nostru J Am simtit nevoia de o actiune mare, de amploare, care sa atraga atentia si sa vina cu o poveste. Cine nu a mers vreodata la picnic si nu a gasit un morman de deseuri chiar in cel mai frumos loc?
Daca si voi sunteti satui de muntii de gunoaie din orasul vostru sau imprejurimi, daca nu mai vreti ape poluate de plastice si natura sufocata de peturi si hartii, haideti sa facem impreuna curatenie pe 15 septembrie.
Va puteti inscrie aici: www.letsdoitromania.ro
Articole interesante:
- Ganduri la final de 2020
- 9 intrebari pentru medicul estetician
- Obezitatea la copii – o problema reala a zilelor noastre
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Buna ! Te rog s?-mi recomanzi un medic ginecolog femeie in Bucure?ti. Mul?umesc !
Buna Marioara, eu merg la dr Bolintineanu https://www.alinabolintineanu.ro