Greenpeace in lupta cu Enel


Iti place? Click aici sa ii dai share!


foto enel1_360x480
De mai multe vreme ma preocupa si ma revolta, in egala masura, soarta mediului inconjurator; poluarea care ne copleseste zi de zi, muntii de gunoaie care ne ingropa, apele in care sunt deversate fara noima substante toxice, flora si fauna distruse, si multe, multe altele…

Daca pana acum am stat pasiva, iar actiunile mele de “salvarea planetei” se limitau la activitati pe care le puteam desfasura de una singura, am decis sa ma alatur Greenpeace Romania si sa ajut, atat cat pot si cum pot.

Campania despre care va scriu astazi a inceput de cateva zile iar petitia are nevoie de cat mai multe semnaturi, pentru a putea fi luata in discutie la nivel decizional.

Iata despre ce e vorba:

Compania italiana Enel intentioneaza sa o construiasca la Galati, pe malul Dunarii, o termocentrala de 800 MW, ce urmeaza sa arda huila importata din Ucraina, pe durata a 40 de ani, conform documentelor oficiale ale proiectului.

Pana la acest moment, consortiul de proiect, format din companiile Enel Productie, Romelectro si Global International 2000, a obtinut acordul autoritatilor pentru amplasarea termocentralei in Zona Libera Galati, precum si aprobarile necesare pentru realizarea unei linii de curent, de 400KV, ce va traversa situl Natura 2000 Lacul Brates. Urmatorul pas va fi obtinerea acordului de mediu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Galati, pentru care va fi necesara consultarea publicului in cadrul unor intalniri pentru dezbateri.

In octombrie 2012, Greenpeace a facut public un raport ce prezinta costurile ascunse ale acestui proiect. Astfel, pe durata celor 40 de ani de functionare, termocentrala va provoca anual aproximativ 45 000 de zile de boala si moartea prematura a 40 de persoane.

Acestea, impreuna cu prejudiciile aduse mediului natural, reprezinta externalitati negative ale proiectului, pe care raportul le evalueaza la 235 milioane de euro anual, respectiv 9 miliarde de euro la finalul celor 40 de ani de functionare.

Costurile acestor externalitati nu vor fi suportate de catre firma Enel si nici nu vor figura in pretul electricitatii pe care firma o va vinde clientilor. Vor fi suportate, in schimb, de catre populatia Galatiului si a localitatilor din jur.

La termocentralele de acest fel, din cauza cosurilor de fum inalte, aproximativ 50% din efectele emisiilor poluante se vor face simtite pe o raza de circa 200 km in jur. Astfel, vor fi afectate multe alte localitati, intre care si cateva orase mari: Bucuresti, Iasi, Vaslui, Roman, Bacau, Constanta, Tulcea, Calarasi sau Ploiesti.

Termocentrala va fi amplasata la distante intre 200m si 40km fata de sase situri naturale incluse in reteaua Natura 2000: Lacul Brates, Delta Dunarii si Lacul Razim, Macin Niculitel, Lunca Siretului Inferior, Bratul Macin si Dunarea Veche. De asemenea, aceasta se va invecina in mod direct cu alte doua arii naturale protejate: Lunca Prutului Vladesti-Frumusita si Lunca Joasa a Prutului Inferior.

Greenpeace le recomanda factorilor de decizie din Galati sa puna corect in balanta acele putine avantaje ale termocentralei pe huila si prejudiciile de sanatate si de mediu pe care aceasta le va aduce asupra orasului timp de 40 de ani.

Nu in ultimul rand, Greenpeace recomanda investitorului Enel sa ofere orasului Galati un proiect energetic care sa nu presupuna emisii poluante, bazat pe resurse regenerabile.

Promovarea construirii de noi termocentrale va insemna inscrierea României pe calea dezvoltarii nedurabile, cu consecinte nefaste pentru sanatatea publica, mediul natural si economia nationala timp de mai multe decenii.

Guvernul trebuie sa faciliteze un sistem energetic al viitorului, in care energia regenerabila si retelele inteligente sa detina rolurile principale, sustinute de masuri de crestere a eficientei energetice.

Acest lucru este necesar nu doar in vederea reducerii costurilor sociale si economice cauzate de poluarea atmosferica, ci si pentru scaderea dependentei energetice si modernizarea economiei romanesti cu ajutorul tehnologiilor eficiente si nepoluante, care vor genera venituri si un numar semnificativ de locuri de munca pentru populatie.

Pentru a sustine proiectul Greenpeace, este nevoie doar de o simpla semnatura, care insa poate face diferenta!

Intra aici pentru a semna petitia:

http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/energie-fara-carbune/scrie-la-enel/

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

4 Comments

  1. monica
    12/04/2013 / 01:07

    Semnat si distribuit si pe facebook. Pup

  2. Dana Sota
    12/04/2013 / 08:17

    Multzu, Monica 🙂

  3. monica
    12/04/2013 / 18:40

    Sper Sa aiba aiba o finalizare cu succes cauza.
    Nu e suficient Sa ne ingrijim tenul si pielea si sa avem grija ce mancam daca mediul inconjurator in care traim si aerul pe care il respiram lasa de dorit.

  4. gheo
    14/04/2013 / 08:05

    smnat si distribuit, fac o precizare, energia electrica produsa va fi expoortata integral, deci nici macar nu vom beneficia de produsul investitiei ci doar de efectele ei. Tare, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *