Iti place? Click aici sa ii dai share!
“Cei mai mari dusmani ai pielii noastre sunt pe de-o parte factorii de mediu precum fumatul, radiatia ultravioleta, o dieta necorespunzatoare, stilul de viata neadecvat, poluarea atomosferica, care duc la formarea radicalilor liberi in piele. Dintre toti acestia, cele mai periculoase sunt razele UV, care prin actiunea lor in profunzime distrug colagenul, diminueaza elasticitatea pielii, determina tulburari de pigmentare inducand in acest fel asa numitul proces de fotoimbatranire. De aici incep sa apara ridurile fine care apoi se agraveaza, hiperpigmentari difuze si cel mai tragic, precancerozele sau chiar unele cancere de piele precum Melanomul Malign, carcinomul Bazocelular sau cel Spinocelular.
Trebuie sa avem intotdeauna in vedere ca exista o serie de masuri de preventie de care trebuie sa ne folosim precum protectia solara si antioxidantii, alaturi de vizitele regulate (cel putin o data pe an) la dermatolog. Iar pentru repararea pielii exista de asemenea o serie intreaga de produse corectoare alaturi de procedurile care se pot face intr-o clinica dermatologica.
Protectia impotriva radiatiei UV
Este foarte important sa stim ca ultravioletele de tip A sunt principalul vinovat in procesul de imbatranire al pielii iar ultravioletele de tip B sunt responsabile pentru arsurile solare. UVA le intalnim de-a lungul intregului an si acestea pot penetra prin nori, sticla, apa, zapada iar in piele patrund de 30-40 de ori mai adanc decat UVB.
Evident ca pentru a ne proteja de aceasta agresiune avem nevoie de un program adecva: in primul rand ne vom alege creme de protectie solara de calitate cu un spectru de actiune larg impotriva UVA/UVB. In continuare este de asemenea important un tratament local cu antioxidanti pentru a anula efectele UVA in profunzime. Vom renunta la fumat iar pe cat posibil, implementam o dieta corespunzatoare si evitam expunerea indelungata la factori poluanti.
Desi protectia impotriva radiatiei solare este cea mai importanta masura, foarte multa lume nu stie nici acum ca SPF se refera doar la ultravioletele de tip B. SPF este factorul care ne indica cat timp o piele protejata poate fi expusa radiatiei UVB fara ca aceasta sa dezvolte arsuri. Nici cantitatea maxima de protectie solara nu ofera 100% protectie, iar majoritatea cremelor nu au o protectie adecvata impotriva UVA.
Alegerea cremelor de protectie poate fi uneori grea avand in vedere ca protectia chimica poate fi eficienta in absorbtia UVB dar poate cauza uneori iritatia pielii. Pe de alta parte protectia fizica (de exemplu cu titanium dioxid) este foarte sigura si nu irita pielea dar produsul poate fi pastos si foarte greu de aplicat. De aceea e important sa gasim o formula buna, care sa imbine perfect cele 2 tipuri de protectie pentru a profita de un produs sigur si de o solutie eleganta dpdv cosmetic si practic.β
Articole interesante:
- Protectia solara β necesara si iarna?
- Rejuvenare faciala cu IPL si SkinCeuticals
- Vitamine si minerale pentru pielea ta (2)
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Buna dimineata,Dana
In afara de produsele pt protectie solara din gama La Roche Posay mai exista vreo gama care sa aiba protectie si pt UVB si pt.UVA?Ma gandesc sa incerc mai multe anul asta, poate gasesc vreo crema buna care sa nu ramana lipicioasa sau alba pe fata.
Merci, o zi buna sa ai.
Buna ziua,
as avea o intrebare daca se poate, cum trebuie sa ne protejam de soare in oras, pe strada in drumul nostru spre diferite locuri?Aceeasi protectie pe care o folosim in vacanta la mare sau doar ne protejam cu o crema/fond de ten cu SPF( majoritatea au 15) si parul cu un spray/ser etc?
Multumesc!
Domnul doctor,va rog imi puteti spune ce sapun pot folosi pentru ten mixt (am 35 ani) si ce crema de zi cu factor protectie sa folosesc?
multumesc tare ,mult
Buna Anca, sigur mai sunt marci, Uriage de ex.
Buna dimineata!!
De curand am citit ca untul de shea/cacao ofera protectie naturala. Este adevarat? Ofera acesta protectie UVA/UVB? Putem inlocui cremele de protectie cu unt?
Multumesc.
Kaia, iti va raspunde si dr Pop, si eu am inteles ca shea ofera o protectie naturala mare (nu stiu daca UVA, UVB sau ambele)..
Buna Irina, intrebarea ta e cam “usoara” pt dl doctor π , dansul are insa la cabinet niste prod absolut minunate, de care eu am mai scris, “Skinceuticals” , cred ca nu ar stica sa dai o fuga si sa-ti faci o testare personalizata… Daca vrei totusi un raspunsde la mine, iti spun sa nu folosesti sapun ci spumant (pt ten mixt gasesti o multime, de la farmacie, sau L’occitane, sau prod de lux sau Plafar, chiar sunt ff multe). Legat de crema, poti folosi doar un ser/gel f usor de vara, pt hidratare, urmand apoi sa aplici una din cremele cu protectie solara (cele enumerate de mine in postul Fii fresh pe timp de vara. tot acolo am scris si despre spumante)
Buna dimineata ,
care sunt procedurile de reparare a pilelii care se fac in clinica dvs?
merci.
zi buna
Buna Crsitina, pana iti rasp dl dr, iata adresa site-ului http://www.e-dermatologie.ro , pup
merci.
pup si eu
PS a venit vara……ai avut o propunere pt vara.
draga mea Dana fdt REnewlift, ce sti de el e bun?
Buna, AncaT, am gasit in duty free la Londra gama Clarins cu protectie atat UVB cat si UVA. Nu am mai testat-o pana acum, dar chiar scrie pe ea ca e non-oil, non-sticky… Mi-am luat spray, e water-resistant, SPF 20 (vreau sa ma bronzez un pic totusi). Si mi-am mai luat una pentru conturul ochilor (SPF 30 UVA/UVB) pentru prevenirea ridurilor fine (sper sa nu raman cu doua cercuri albe in jurul ochilor! :)) Si ultima e cea de fata, antirid, tot non-sticky, nu scrie ca e oil free (desi le-am zapacit pe alea sa-mi gaseasaca una oil-free, citisem ce recomanda Dana) Va spun impresii dupa ce ma intorc din vacanta, pe 22 iunie, sper ca aventura celor 3 creme (plus a patra a fiului meu de 3 ani, tot Clarins, bineinteles!) sa nu ma faca sa imi petrec tot timpul avand numai grija lor!
Vacanta placuta Delia, te asteptam inapoi π !
Nu stiu draga Jeni…sorry
Adu-mi aminte Cristina, ce am propus? π
Buna Dana,
Am si eu o intrebare: daca, crema de fata are un SPF de 15 si fondul de ten un SPF 20, aplicate impreuna pe fata, SPF-ul se aduna? π
Merci, o zi usoara!
Merci mult, mult de tot DeliaS.Eu tocmai m-am intors de la Londra…bine ca nu m-am uitat.Caut si aici sa vad ce au de la Clarins pe la noi, nu stiu daca mai ies din tara anul asta.
Te pupam si vacanta placuta!
Dana, vroiam sa te intreb totusi, cat de toxice pt organism sunt lotiunile nuantatoare pt corp? Am tot citit despre DHA si in cartea ta, si peste tot se precizeaza cel mai sanatos mod de bronzare. Dar sunt cu mult mai toxice decat orice alta lotiune de corp?
Buna Teo, nu am citit studii de toxicitate legat de aceste produse, DHA se obtine din trestie de zahar de ex, iar restul prod nu stiu sa fie mai “periculoase” decat cremele obisnuite.
Nu se aduna Lavi, ramane valabil cel mai mare dintre ele.
Da π , Cristina, iti dau mail..
DeliaS eu am avut si mi le am luat iar cremele de la Clarins(cu protectie 30) si sunt bune cel putin pt pielea mea. anul trecut am folosit protectie 50 si m am bronzat deci cred ca nu depinde de cat de inalta e protectia pupici abia astept sa mi povestesti cum a fost la Londra eu abia m am intors din Elvezia a fost super am gasit si salduri 50%-70% la Dior Gucci si Fendi mi am luat posetute si sandalute la preturi f bune
@AncaT,
Buna,
in afara de factorul SPF care e bine sa fie cat mai mare si exista o serie de producatori care ofera produse de calitate: Avene, Uriage, Bioderma, SkinCeuticals trebuie sa ne uitam daca acestea contin oxid de titan sau oxid de zinc de exemplu pentru a fi siguri de protectia UVA!
@Madalina,
Buna,
in momentul in care iesim din casa pe timpul verii este bine sa avem deja o crema de protectie masata in piele, dar cel mai bine este sa ne acoperim piele cat putem de bine si sa purtam o palarie sau ceva care sa ne acopere capul/fata. Nici hainele nu ofera o protectie totala ci una aproximativ echivalenta cu un SPF 25-30, de aceea crema de protectie este obligatorie.
@Kaia,
Buna, Shea are bune proprietati antioxidante precum si slabe protectoare UVB( SPF 4-6), nu este insa in nici un caz suficient pentru o protectie adcevata si oricum nu ofera protectie impotriva UVA. Poate fi folosit insa pentru o hidratare βafter sunβ.
@CristinaNic
Buna,
La noi in clinica se pot face o serie de tratamente precum Fotorejuvenare IPL/Laser, peeling AHA, TCA, Fenol, Fitopeeling, Tratamente de depigmentare, Drenaj Limfatic facial, Augmentare riduri cu diverse fillere, Botox etc.
@Lavinia,
Buna,
nu se aduna, e ca si cum am da de doua ori cu ac. crema pe o suptrafata, faptul ca vorbim de o crema si un fond de ten nu schimba lucrurile.
o crema cu protectie UVA/UVB este crema gel de plaja cu beta caroten si ulei de masline, de la Gerovital Plant. O folosesc de cativa ani si pentru fata si pentru corp si nu am avut deloc probleme, fiind de asemenea foarte accesibila la pret. Este intr-un recipient galben inchis cu dop portocaliu.