Bali si experienta mea Ayurveda (2)


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Mai greu, dar am revenit si cu restul povestii :)) !

Asa deci … Pentru prima oara in viata am decis sa merg intr-un retreat, si ma bucur enorm ca am ales unul ayurvedic ca prima experienta. Pentru ca a fost .. Wow !!!

Conform Ayurveda, starea noastra normala este una de sanatate deplina, cand organele functioneaza corect, mintea este limpede, calma si eficienta iar emotionalul este in armonie si echilibru.

Avand in vedere ca astazi, stresul este o cauza majora a multor probleme de sanatate, Panchakarma este programul de curatare si purificare profunda, de intinerire, atat pentru corp, cat si pentru minte si constiinta. O saptamana petrecuta intr-un astfel de loc este tocmai bine pentru un refresh!

Cand organismul functioneaza corect, acesta elimina eficient toxinele, indiferent ca vorbim de toxinele provenite din alimentatie, din sistemul nervos sau cele emotionale; cand aceste toxine stagneaza in corpul, mintea sau sufletul nostru, ne imbolnavim.

As simple as that! Totul este logic si extrem de usor de inteles, de iti vine sa spui “dar cum de nu mi-am dat seama??” sau “cum de nu m-am gandit?”

In Ayurveda, digestia este cea mai importanta; un sistem digestiv sanatos elimina reziduurile, lasand corpului doar esenta, nutrientii de care are nevoie. De fapt digestia poate fi asimilata si la nivelul mintii si a emotiilor, noi “digerand” mereu idei, sentimente, experiente. Furia, supararea, tristetea, vinovatia – toate genereaza toxine peste masura de periculoase, care daca nu sunt date afara, ne pot imbolnavi mai repede chiar decat toxinele alimentare.

Prin Panchakarma se face nu doar o curatare pe moment a acestui balast, ci se da un restart intregului organism, pentru ca acesta sa reinvete sa functioneze asa cum a fost creat. Adica perfect!

De cum am ajuns am mers la consultatia cu mediul ayurvedic, pentru determinarea doshei si crearea programului Panchakarma personalizat. Dl Doctor in imagine :)))!!

Dosha mea predominanta este Vata, urmata indeaproape de Pitta, cu un deficit de Kapha. Asta inseamna ca sunt o fire sportiva si activa, dar ca nu functionez bine cand e nevoie de anduranta sau lucru sub presiune; nu sunt robusta si nu pot “duce” pe termen lung.

Programul de detoxifiere, daca vreti sa-i spunem asa, este compus din alimentatie conform doshei – Ayurveda favorizeaza mancarea calda, infuzii de plante, apa bauta la temperatura camerei sau calda, masaje si terapii combinate, bai de uleiuri sau plante, saune, yoga, meditatie, plimbari in natura, suplimete din plante. Pentru probleme mai grave sau detoxifieri mai profunde, Panchkarma cuprinde in plus post alimentar si curatarea colonului prin clisme sau metode specifice.

Tot ceea ce se recomanda este pentru o purificare holistica, iar daca acumularile de toxine sunt foarte mari, pot exista si stari neplacute, dar care sunt cumva firesti.

Ziua incepea la ora 6.30 dimineata (pfff, daaaa!!!) cu plimbarea de 30 de minute prin orezarie. Corpul isi intra incet in ritm, intr-un peisaj de un verde sublim.

La 7.00 se servea un suc de fructe revigorant, apoi o ora de yoga, dupa care micul dejun. Cald, bineinteles…si vegetarian! Ca toate mesele de altfel.

Apoi incepeau terapiile : masaje specifice (totdeauna la 4 maini) , reflexo, scruburi, sauna – se pune mare accent pe piele ca organ de eliminare a toxinelor. Tratamentele spa erau prescrise si ele tot personalizat, pentru ca Ayurveda are foarte multe tipuri de masaje, in functie de nevoile fiecaruia.

La 12.30 urma masa de pranz, apoi ora de meditatie. Din nou o noutate pentru mine, nu am facut meditatie la modul organizat pana acum.

Zilnic aveam cursuri despre Ayurveda si despre cum functioneaza acesta stiinta a vietii, despre alimentatie, despre rutinele de fiecare zi. Super, super interesant!

Tot zilnic avea loc si consultatia cu medicul ayurvedic, eram cantarita, mi se lua pulsul si tensiunea, pentru a vedea evolutia tratamentultui prescris.

Ora 17.00, din nou yoga, urmata de cina, la 18.30 si apoi …program de voie! Nu-mi mai trebuia nimic, ca picam de oboseala iar la ora 21,00 dormeam dusa, ca toata lumea de altfel :)) !

Iar in fiecare seara gaseam pe pat programul zilei urmatoare, pe ore. Desi orele de masa, yoga, meditatie, plimbare sau workshop-uri erau fixe, abia asteptam sa descopar ce aveam de facut in plus, ce terapii urma sa descopar.

Despre dieta Ayurvedica si rutina recomandata pentru acasa, in postarea urmatoare 🙂 !

Your beauty is your lifestyle!

 

 

 

 

 

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *