10 motive pentru care produsele tale de skincare nu functioneaza


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Exista foarte multe motive pentru care produsele de ingrijire a pielii nu functioneaza (chiar si acelea care erau, pana acum cateva saptamani, ”a match made in heaven pentru tine”). Unele sunt banale, la altele pur si simplu nu te-ai gandit sau nu te astepti sa fie chiar atat de importante. Pana la urma, nu e nicio drama. Le luam pe rand si descifram misterul.

1. Pielea ta s-a schimbat

Pielea este un organism foarte special, care evolueaza si se transforma imperceptibil iar asta nu este obligatoriu un lucru rau. Daca te-ai confruntat cu problematica tenului gras mai bine de 20 de ani, nu inseamna ca asa va fi mereu. De acord, dupa o vreme ajungi sa stii toate trucurile, tot ce ii face bine si ce sa eviti. Dar, pe masura ce bifam schimbarile de prefix, productia de sebum scade semnificativ, pielea devine mai uscata. Daca te incapatanezi sa ignori semnalele date de piele, nu vei obtine rezultate mai bune. Da-i o pauza, incearca produse pentru hidratare intensa si vezi ce rezultate ai. Este important sa nu sari dintr-o extrema in alta. Asteapta cateva luni pentru a urmari evolutia pielii si, daca e nevoie, adauga, mai apoi, tratamente intensive antiage.

2. Nu iti pune toate sperantele intr-un singur ingredient minune sau intr-un singur produs exceptional

Ar fi simplu, nu-i asa? Chiar si produsele despre care se vorbeste doar la superlativ, chiar si ingredientele revolutionare nu au puterea –singure –sa ofere perfectiunea. Gandeste-te la pielea ta asa cum te gandesti la corpul tau. Structura sa complexa are nevoie de o dieta la fel de complexa, echilibrata, cu nutrienti variati si cat mai sanatosi. De aceea este important sa fii cat mai atenta la eticheta produselor alese: incearca formulele skin friendly, fara conservanti. Daca tenul tau este lipsit de stralucire, elasticitate si are pete maronii exista mai multe solutii. De exemplu, vitamina C. Ar trebui sa fie un energizant activ. Ce trebuie sa stii este ca exista mai multe forme de vitamina C. Daca ai incercat deja un produs si nu a mers, alege un altul, inainte sa renunti la acest ingredient. Daca ai tenul sensibil, evita acidul L-ascorbic derivat din vitamina C (pentru ca e posibil sa irite pielea) si alege magnesium ascorbyl phosphate (un derivat din vitamina C, solubil in apa, care este mai delicat cu pielea).

3. Rutina trebuie sa fie personalizata

O ingrijire minimalista nu este doar o tendinta ce se manifesta pregnant in ultimii ani, ci un vis devenit realitate. Din pacate, daca pentru unele functioneaza, pentru altele rezultatele s-ar putea sa nu fie suficiente. In functie de tipul de ten, de problemele frecvente pe care le ai, va trebui sa recurgi si la tratamente locale sau la o rutina mai ampla. Pentru tenul acneic, cea mai frecventa recomandare este acidul salicilic. Dar, daca tenul nu da semne de imbunatatire a texturii, atunci trebuie sa alegi alte produse care sa contina retinol, zinc, extract de arbore de ceai (poti incerca si terapia blue light). Pe de alta parte, acneea chistica trebuie evaluata de un medic specialist, iar in recomandarile lui ar putea sa intre un tratament cu antibiotic.

4. Pune-ti ordine in programul de ingrijire a pielii

Stim ca lipsa timpului transforma acut preferintele si stilul de viata. Pe de alta parte, we only live once! Daca nu iti faci tu timp pentru tine, nimeni nu o va face in locul tau. Daca chiar vrei rezultate (mai ales pe termen lung), tine cont de faptul ca unele produse trebuie folosite de doua ori pe zi (demachiantul, unele serumuri), unele o data pe zi sau chiar de mai multe ori (produsele cu FPS), altele la cateva zile (tratamentele specifice) sau o data pe saptamana (produsele pentru exfoliere). In aceeasi masura, ordinea aplicarii lor este foarte importanta, dar despre asta vom vorbi in alt articol.

5. Clima s-a schimbat

Ai fost martora acestor schimbari dramatice, recent. Eu una am trecut de la ghete la sandale, peste noapte, de la straturi, la o rochita vaporoasa. Pentru ten, schimbarea a aratat cam asa: vant, umezeala, brusc soare puternic si, in unele zile, toate la un loc. In acest haos, tenul nu prea poate sa ramana zen. Si are nevoie de efortul nostru pentru a-l echilibra. La fel se poate intampla atunci cand calatoresti si climatul se schimba complet. Ce ma ajuta pe mine foarte mult: spray-urile cu ape florale si cele termale. Daca tenul este in continuare foarte deshidratat, in loc sa renunti la crema de fata cu acid hialuronic, mai bine adauga inca un produs pentru hidratare.

6. Ingredientele active nu ajung acolo unde trebuie

Ca sa functioneze, produsele de ingrijire a pielii trebuie sa ajunga in straturile din profunzime. Altfel, formeaza doar o pelicula la suprafata care se indeparteaza la prima curatare a tenului. Celulele inactive, resturile de machiaj, impuritatile, chiar daca nu sunt vizibile cu ochiul liber, opresc ingredientele active sa inainteze. Pana la urma acestea nu sunt microroboti capabili sa isi croiasca drum pe orice teren, ci doar vehicule incarcate cu hrana. Curata bine tenul dimineata si seara, exfoliaza-l si vei vedea diferenta!

7. Mitul rezultatelor vizibile peste noapte

 

Exfoliantii acizi ca AHA si BHA intretin mitul rezultatelor ce se vad imediat. Da, ei chiar asa actioneaza, dar asta nu e valabil pentru orice ingredient. In plus, daca liniile fine si ridurile sunt vizibile, asta inseamna ca distrugerile structurale sunt mari. In afara de injectiile cu filer, orice tratament necesita timp, rabdare, investitie. Pe eticheta produselor antiage vei regasi adesea vitamina B3 (niacinamida). Daca nu vezi rezultate, pentru ca nu este absorbita in piele, acorda-i timp: 2-5 minute inainte de a aplica urmatorul produs. Daca iti irita pielea, inlocuieste-o cu un ingredient mai bland: extract din Psoralea corylifolia (bakuchiol) sau cu ulei din seminte de maces.

8. Amesteci ingrediente incompatibile

Din dorinta de a oferi cat mai mult suport pielii, uneori aplicam gresit produse. Recomandarea unui brand sau a unui consultant de beauty de a folosi produse de la un singur brand sau dintr-o singura gama nu este doar o chestiune de marketing. Pur si simplu, acele produse sunt gandite sa actioneze impreuna, sa se completeze. Daca alegi, de exemplu, produse cu AHA/BHA trebuie sa renunti, o vreme, la serumurile cu retinol. Sau, daca in lista de ingrediente apar acizii de care am vorbit si un alt produs pe care il aplici are benzoyl peroxide, vei agresa excesiv pielea.

9. Uneori chiar produsul folosit este de vina

Concret, verifica daca nu cumva a expirat (stiu, e banal, dar chiar se poate intampla oricui). Nu este tinut in conditii optime (in baie e prea mare umiditatea, in masina e prea cald). Produsul nu este suficient de concentrat sau are ingrediente de calitate slaba. Ambalajul nu ajuta suficient moleculele sa fie stabile (stii sticlutele acelea maronii sau chiar negre, nu sunt prea feminine, dar chiar au un sens pentru ca previn oxidarea).

10. Asteptari nerealiste

Poate am sugerat asta deja, dar chiar e important sa nu te blochezi in asteptari exagerate. Trateaza pielea cu TLC. Las-o sa respire din cand in cand. Ajut-o mereu sa se regenereze, sa fie mai sanatoasa.

Be good & be beautiful!!

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *