PRP pentru cresterea parului


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Stiti bine ca nu-mi plac tratamentele estetice invazive, asa ca fac tot posibilul sa gasesc alternative. Alternative care sa merite timpul si banii, sa fie eficiente si sa aiba rezultate, care pot mentine astectul tanar al pielii (si nu numai), pentru cat mai mult timp.

Printre favoritele mele, dupa cum am mai scris, se numara si PRP – Platelet Rich Plasma (Plasma Imbogatita cu Plachete Sanguine) sau …si mai cunoscuta, Terapia Vampir.

Am mai scris despre ea, pentru ca o “practic” de cativa ani buni, dar de data asta l-am rugat pe dr. Oltjon Cobani sa ma lase sa asist la o altfel de aplicatie a acestei proceduri.

Dar mai intai, pentru cine nu stie, ce este acest PRP?

PRP este un derivat din sange cu o concentratie superioara de trombocite intr-o cantitate limitata de plasma care contine factori de crestere plus proteine bioactive si care controleaza diferentierea celulelor , modulandu-le cresterea si activitatea. Sunt vitale pentru regenerarea tisulara si fabricarea tesuturilor noi.

PRP-ul este cel mai adesea cunoscut pentru avantajele sale estetice, in intinerirea pielii si mentinerea unui aspect proaspat al tenului.

Saptamana trecuta am asistat insa la un tratament pentru stimularea cresterii parului, mai exact stimularea activitatii foliculilor si stoparea caderii.

In ce consta PRP ?

Toate procedurile PRP necesita recoltarea de sange din bratul pacientului; tubul de sange in care s-a facut recolatarea se pune intr-un aparat special, numit centrifuga, pentru a separa celulele rosii de plasama. Plasma bogata in trombocite este injectata local, direct in scalp, la nivelul foliculilor.

Procedeul este migalos, injectiile se fac la distanta de 1 cm si sunt nedureroase. Exista totusi o senzatie disconfort, de intepatura si usturime la injectare, fapt pentru care dr Cobani a aplicat mai intai un anestezic.

Riscuri

Fiind un “produs” autolog, nu exista, practic, reactii adverse sau alt gen de riscuri. Pot exista mici vanatai inerente injectarii, dar care trec rapid, iar daca se simte nevoia, dupa procedura se poate aplica gheata local.

Cateva zile nu se va spala parul cu apa fierbinte (oricum nu e recomandat), iar samponul va fi unul organic, calmant si hidratant.

Recomandari

PRP este recomandat tuturor, femei sau barbati, care se confrunta cu caderea parului sau cu subtierea lui si poate fi facut la orice varsta.

Rezultate

Ca in orice tratament, rezultatele sunt direct proportionale cu perseverenta si rabdarea. Un tratament corect si eficient se recomanda o data pe luna, in primele 3-4 luni, apoi din 3-6 luni; acest interval depinde, fireste, de la persoana la persona, fiecare raspunzand diferit la acest stimulent.

In prima faza este stopata caderea parului, si abia apoi apar si firele noi, care cresc in mod accelerat.

Un astfel de tratament costa intre 150 si 250 de euro, depinde de zona tratata.

Alte aplicatii ale PRP

Poate nu stiati, dar PRP are multe alte intrebuintari, fiind utilizat de medici de diferite specialitati.

  • in dermatologie si chirurgie estetica – intinerirea pielii, riduri, cicatrici, acnee, grefa de grasime, post-tratament laser
  • in chirurgie plastica si reparatorie – arsuri, ulceratii, rani
  • in ortopedie si terapia durerii – reparatii de cartilaj/ligament, artroze, tendinite, reducerea inflamatiei
  • in stomatologie – grefe osoase, liftingul sinusurilor, implant dentar, chisturi sau taieturi
  • in oftalmologie – defecte epiteliale ale corneei, sindrom de ochi uscati, sindromul post-chirurgie laser

A, si sa nu uit! De PRP pot beneficia si prietenii nostri necuvantatori, intrebati veterinarul :))

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

  1. 13/02/2018 / 12:39

    Multumesc mult pentru acest articol! Tocmai am inceput sa ma interesez si eu de acest tip de tratament si incercam sa gasesc cat mai multe informatii posibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *