14 ingrediente toxice din produsele cosmetice (2)


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Ma bucur maxim ca primul articol despre ingrediente toxice a trezit interes atat de mare si, dupa cum am promis, revin si cu partea a doua a listei “negre”. Deci, de ce trebuie sa ne mai ferim cand cumparam cosmetice?

8. MINERALE

Petroleum jelly si uleiul mineral sunt folositi ca emolienti si lubrifianti. Insa, aceste ingrediente sunt adesea contaminate cu impuritati ce au dus la legaturi cu aparitia afectiunilor cancerigene, acneice si cu episoadele de alergii ale pielii.

Pot fi gasite in: produsele de skincare, machiaj, balsamul de buze.

Restrictionate in: Uniunea Europeana cere istoricul complet al prelucrarii acestor ingrediente. 

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirea de Petrolatum, petroleum jelly, mineral oil, paraffin wax.

Alternative considerate sanatoase: untul de cacao, de shea si de mango sunt emolienti naturali. 

9. FTALATI

Aceste substante au rolul de a da flexibilitate si aderenta unei suprafate, asa cum este cazul lacului de unghii sau al sprayului fixativ. De asemenea, sunt folositi in crearea parfumurilor pentru ca acesta sa persiste mai mult pe piele. Rolul lor negativ se manifesta la nivelul sistemului endocrin.

Pot fi gasiti in: sprayul fixativ, rujul de buze, parfum, lac de unghii.

Restrictionati in: Uniunea Europeana a interzis folosirea in cosmetice a doua tipuri de ftalati: DBP si DEHP.

Cum ii identifici in lista de ingrediente? 

Ii gasesti sub denumirea de: benzylbutyl phthalate (BzBP), dibutyl phthalate (DBP), diethyl phthalate (DEP), DEHP si chiar parfum (fragrance). E important de stiut ca din cauza secretului fabricatiei este posibil ca ftalatii sa nu fie trecuti in lista de ingrediente, mai ales in parfumerie.

Alternative considerate sanatoase: poti fi mai atenta la acea denumire de parfum. Brandurile nontoxice vor adauga adesea, pe eticheta, alaturi de acest cuvant si expresiile: din surse naturale sau din uleiuri esentiale.

10. COMPONENTE PEG

Aceste substante chimice sunt folosite pentru a da o textura mai cremoasa, mai delicata si pentru a ajuta in mentinerea hidratarii. Cea mai frecventa contaminare a acestor componente este cu 1,4 dioxane. Insa, pentru ca rolul lor este acela de a mari capacitatea de absorbtie la nivelul pielii, toxicitatea lor vine in special din faptul ca permit altor substante toxice sa intre in organism. 

Pot fi gasite in: produse de ingrijire a pielii, a parului, a corpului, machiaj, produse de ingrijire pentru copii si in produsele de curatare a lentilelor de contact.

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirea de: PEG-(urmat de un numar), polyethylene glycol, PPG, polypropylene glycol. 

Alternative considerate sanatoase: aloe vera, mierea, acidul hyaluronic.

11. SODIUM LAURYL / LAURETH SULFATE

Folosite pentru a crea spuma, Sodium Lauryl Sulfate (SLS) si Sodium Laureth Sulfate (SLES) permit si ele altor substante sa patrunda mai usor in piele. Acestea indeparteaza uleiurile naturale ce protejeaza pielea cauzand uscarea acesteia si reactiile alergice.

Pot fi gasite in: sampon, demachiant, gel de dus, spuma de baie, pasta de dinti.

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirea de: sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate, anhydrous sodium lauryl sulfate, irium.

Alternative considerate sanatoase: produsele pe baza de ulei de masline si sapunarita.

12. COLORANTI ARTIFICIALI

Colorantii sintetici sunt considerati cancerigeni si pot da reactii alergice pielii. Numerosi coloranti artificiali contin metale grele si gudron de carbune.

Pot fi gasiti in: sampon, demachiant, gel de dus, produse de ingrijire a tenului, produse de ingrijire pentru copii, pentru par, in makeup.

Cum ii identifici in lista de ingrediente? 

Ii gasesti sub denumirea de: FD&C sau D&C urmate de un nume si un numar (de exemplu, FD&C RED NO. 40).

Alternative considerate sanatoase: pigmentii minerali si colorantii derivati din plante.

13. FILTRELE DE PROTECTIE SOLARA SINTETICE

Filtrele de protectie solara chimice sunt mai putin eficiente fata de cele minerale si au un comportament ce imita estrogenul, de aceea genereaza modificari hormonale in organism. Folosirea lor in produsele cosmetice este legata adesea si de reactii alergice ale pielii.

Pot fi gasite in: produsele de protectie solara pentru corp, ten si buze, in produse de ingrijire a tenului cu SFP.

Restrictionate in: Japonia.

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirea de: Oxybenzone, octinoxate (octylmethoxycinnamate), homosalate, octisalate, octocrylene, avobenzone, 4-methyl-benzylidencamphor (4-MBC), oxybenzone benzophenone-3, octyl-methoyl-cinnamates (OMC), octyl-dimethyl-para-amino-benzoic acid (OD-PABA), homosalate(HMS).

Alternativa considerata sanatoasa: oxidul de zinc este cea mai sigura si eficienta protectie importiva UV.


14. TRICLOSAN

Acest ingredient antibacterian puternic a fost initial folosit in mediile medicale pentru dezinfectie. In prezent, il poti gasi chiar si in pasta de dinti. Insa, acesta poate fi contaminat cu cloroform si dioxin, substante cu potential toxic pentru organism.

Poate fi gasit in: sapunul de maini, gelurile antibacteriene pentru maini, machiaj, deodorant, gel de ras, demachiant, servetele demachiante, pasta de dinti.

Cum il identifici in lista de ingrediente? 

Il gasesti sub denumirea de: cloflucarban, fluorosalan, hexachlorophene, hexylresorcinol, iodine complex, nonylphenoxypoly (ethyleneoxy) ethanoliodine, poloxamer-iodine complex, povidone-iodine 5 – 10%, undecoylium chloride iodine complex, methylbenzethonium chloride, phenol (mai mare de 1,5%), phenol (sub 1,5 %), secondary amyltricresols, sodium oxychlorosene, tribromsalan, triclocarban, triclosan.

Alternativa considerata sanatoasa: spalarea mainilor cu apa si sapun este eficienta in indepartarea murdariei si a bacteriilor.

Traducere si adaptare: https://www.organicauthority.com/energetic-health/how-to-avoid-toxic-cosmetic-ingredients-and-find-healthier-alternatives 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *