Traditii – Sf. Andrei si Graul Incoltit


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Stiti ca sunt o iubitoare a traditionalului romanesc, si pe cat posibil, pastrez obiceiurile si impartasesc mai departe, voua, din ceea ce aflu.

Sunt profund legata de sarbatoarea Sf Andrei pentru ca am daruit acest nume fiului meu, dar ca si voi, am de asemenea multi prieteni dragi care se sarbatoaresc pe 30 noiembrie.

Citind site-ul roastrolog.com, am gasit povestea adevarata impletita cu legenda traditiilor si superstitiilor legate de aceasta zi, din care am ales cateva paragrafe pentru inspiratie si aducere aminte. Lectura placuta!

“… Mai intai de toate, as vrea, insa, sa-ti spun ca sarbatoarea Sf. Andrei este numita in traditie si “cap de iarna, adica ziua cand incepe iarna.

Daca nu stiai, numele “Andrei” deriva din grecescul “Andreas”, care inseamna “viteaz”, “barbatesc”, ambele atribuite fiind unele de putere si maretie.

Sf. Apostol Andrei nu este numai ,,apostolul romanilor” si increstinatorul geto-dacilor, asa cum probabil deja stii. Scotia, Grecia, Rusia, Polonia, Ucraina si Insulele Barbados, toate beneficiaza de protectia Sf.Andrei. Tot Sf. Andrei guverneaza si patroneaza Patriarhatul Ecumenic din Constantinopol. In Scotia, sarbatoarea Sfantului Andrei este denumita ,,Saint Andra`s Day” si este celebrata cu mare fast in zilele de 29-30 noiembrie.

Noaptea Sfantului Andrei este marcata profund de mister, sacru si nenumarate obiceiuri. Traditia populara vorbeste despre coborarea spiritelor mortilor precum si luptele nocturne ale strigoilor care fura mana laptelui si a campului, danseaza, dar ataca si gospodariile/oamenii. Sarea, macul, canepa si usturoiul sunt cele mai eficiente remedii pentru protectia impotriva spiritelor care nu-si pot gasi linistea. Dar, inainte de a vorbi despre toate aceste traditii milenare …

Credintele dacice si Sf. Andrei

Folcloristul Tudor Pamfile, in lucrarea sa intitulata Mitologia poporului roman aminteste ca Anul Nou Dacic avea loc in perioada 14 Noiembrie – 7 Decembrie, moment sacru, cand roata lumii se reintoarce la punctul initial. In acest interval de timp erau organizate de catre preotii daci ceremonii speciale care aveau ca element central venerarea Lupului, animalul totemic al traco-getilor.

Perioada Anului Nou Dac coincidea cu ceremoniile religioase romane, care il celebrau pe Saturn, stapanul timpului. Deoarece Sfantul Andrei a predicat in spatiul danubiano-pontic si si-a petrecut, conform traditiilor orale, aproape patru ani intr-o pestera localizata astazi in judetul Constanta, asocierea cu imaginea Lupului si conexiunea cu zeul timpului, Saturn, s-a produs firesc si s-a implementat in mentalul colectiv.

Astfel, noaptea de 29 spre 30 Noiembrie devine noaptea in care cerurile se deschid, lupii vorbesc, se fac ritualuri de protectie, fetele sau femeile singure isi viseaza ursitul, iar magia domneste peste tot. Timpul se dilata, orele nu mai au nicio valoare si viziunile sau trairile spirituale care cronologic dureaza cateva minute sunt percepute ca durand ani in sir.

Se spune ca in aceasta noapte cel care reinstaureaza echilibrul intre cele doua lumi este Sfantul Andrei, iar pentru a-l chema este bine sa se faca semnul crucii cu un usturoi taiat deasupra usii de la intrare si a ferestrelor casei.

Rucodelia

Sarbatoarea Sf.Andrei, increstinatorul romanilor, este insotita de o traditie ce se pastreaza de secole si care este asociata termenului de rucodelie. Cuvantul “rucodelia” inseamna in limba slavona “lucrul mainilor”.

Rucodelia avea doua semnificatii: in primul rand, aceea de ocupatie, insotita de rugaciunea lui Iisus, “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul “; a doua explicatie este aceea de mijloc de a se sprijini material pe sine, din vanzarea acestui lucru. Traditia de a pune grau la incoltit pentru a rasari pana la Nasterea Domnului, cand putem decora casa cu el, il putem darui sau il putem folosi in salate deoarece este bun, hranitor. Daca vrei sa respecti traditia, atunci poti sa iei o farfuriuta mai adanca, un bol nu foarte inalt sau un alt recipient din sticla sau lut, in care pui un strat de pamant sau vata. Peste acesta presari grau din destul, bob langa bob. Il uzi o data pe zi. Graul va incolti si creste aproximativ 1 cm pe zi.

Strigoii si usturoiul

Legenda spune ca in aceasta noapte, spiritele mortilor ies din morminte si se iau la bataie la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate. Duelurile lor dureaza pana la cantatul cocosilor, cand spatiul se purifica si strigoii se intorc la locul lor.

Leacul strigoilor este usturoiul, considerat ca datator de protectie si binefacator.
Batranii satului spun ca de ziua Sf. Andrei, ca sa te protejezi de strigoi, e bine sa mananci usturoi si chiar sa-ti ungi trupul cu aceasta. Tot usturoiul era folosit pentru protectia casei, iar in anumite zone, acestuia i se adauga si leustean. Asadar, traditia spune ca e bine sa ungi cu usturoi tatanile usilor, sa faci cruci si sa ungi cu usturoi ferestrele, hornul casei, portile, sura etc . Mirosul usturoiului tine departe strigoii. Ca sa protejezi animalele de strigoi, batranii ung cu usturoi coarnele animalelor si ugerele vacilor (ca sa dea lapte, sa fie ferite de mana).

Un alt obicei spune ca spiritele rele nu vor avea acces in casa, daca gospodinele vor intoarce in seara de Sf.Andrei toate canile si vasele cu gura in jos.”

Cu siguranta toate acestea par desprinse din basmele populare, dar mie una, imi place sa pun grau la incoltit pe 30 noiembrie si am credinta ca anul care va veni va fi bun si generos, precum graul proaspat incoltit, verde si des.

Voi ce obiceiuri pastrati de Sf. Andrei?

Puteti citi mai multe despre sarbatoarea Sf. Andrei aici 

Your beauty is your lifestyle!

Daca nu ati citit despre Rodina, o puteti face acum :

Rodina – o traditie reinterpretata

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *