Laserul CO2 si tehnica fotovaporizarii


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Inainte sa plec in vacanta, va spuneam, am avut si eu, ca multi altii, acea gripa care ne-a bantuit orasul. Am facut o forma foarte violenta care pur si simplu m-a tintuit la pat o saptamana, iar din casa am iesit abia dupa inca una.

Ideea e ca sistemul meu imunitar, foarte pe faza de obicei, nu a facut fata acestei gripe/viroze si a clacat.

Fara sa fac vreo legatura, am observat pe piele o foarte mica escrescenta, de care, in prima faza, m-am speriat, normal.

Am dat fuga la dr. dermatolog Sebastian Pop, prieten si colaborator al conferintelor noastre despre beauty si sanatatea pielii (multe dintre voi il stiti) sa-mi spuna despre ce e vorba.

Dupa o analiza dermatoscopica m-a linistit si mi-a spus ca este o veruca (nu am avut niciodata asa ceva !!) care s-a “instalat” fiindca a gasit teren propice datorita imunitatii mele scazute, si ca va trebui scoasa, cand revin din vacanta.

M-am relaxat si mi-a priit vacanta, la fel si verucii mele, care in 10 zile si-a dublat suprafata! Deci, saptamana trecuta am “executat-o”.

Pericolul in astfel de situatii este ca veruca sa se mareasca si sa se inmulteasca, deci trebuie luate masuri imediate.

Din mai multe variante, dr Pop mi-a propus fotovaporizarea, o procedura moderna si sigura, care se realizeaza cu laserul cu dioxid de carbon (CO2); acest tip de tratament se utilizeaza in abordarea terapeutica a mai multor probleme dermatologice, mai ales pentru indepartarea diverselor formatiuni tumorale cutanate, benigne sau maligne.

Deci, cum functioneaza laserul CO2?

Acest tip de laser este unul ablativ (care distruge), si care emite o raza de lumina infrarosie de 10600nm.  Energia radiatiei luminoase este absorbita de apa din tesut (de aceea trebuie indreptata fix pe zona ce urmeaza a fi indepartata) , avand ca urmare incalzirea acestuia la peste 100 de grade.

Astfel, se produce fotovaporizarea zonei target -ate, prin conversia rapida a apei, din faza lichida in cea gazoasa. Datorita preciziei razei emise, nu sunt afectatea zonele de piele sanatoasa din jur, ceea ce face ca laserul CO2 sa fie un instrument efcient si miniminvaziv.

Avantajele acestui tip de tratament sunt multiple: sangerarea absenta sau minima, durata de vindecare extrem de redusa (se creaza un efect de biostimulare/refacere celulara), cicatrici inexistente sau foarte mici.

Dupa cum se poate vedea, veruca mi-a aparut pe picior, iar dr. Pop mi-a facut mai intai anestezie locala, apoi a indepartat treptat leziunea, pentru a nu distruge straturile germinative ale epitelului si pentru a obtine o cicatrizare optima.

Cred ca totul a durat in jur de 15 minute, cu anestezie cu tot, si nu am simtit absoulut nimic in timpul procedurii;  la final mi s-a aplicat un plasture special pentru a stimula o refacere perfecta a tesututlui, asa incat dupa cateva saptamani de la interventie, zona tratata sa nu prezinte tulburari de cicatrizare sau pigmentare.

Desigur, mai exista acei plasturi cu acid salicilic si fenol, care sunt recomandati pentru eliminarea negilor, verucilor si bataturilor, dar recomandarea unui medic specialist este cel mai bine de urmat, mai ales ca aceste veruci se pot confunda usor cu alte afectiuni cutanate.

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

2 Comments

  1. Dana
    21/03/2017 / 18:54

    Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati cu o indrumare. Sotul meu are de cativa ani, pe nas, un nev dermic, care, de-a lungul timpului s-a marit din cauza expunerii la soare si a altor factori probabil. Imi puteti recomanda o clinica, un medic dermatolog bun la care sa mergem pentru o consultatie? Ar dori sa si-l scoata. Multumesc mult!

  2. Dana Sota
    22/03/2017 / 09:33

    Sigur, cu drag! Il recomand pe dr Sebastian Pop, medic excelent cu care colaborez de multi ani +40 21 317 24 40

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *